Projekty domów jednorodzinnych

Sierpień 18, 2020

Dom wiejski - "stodoła na przestrzał"

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Powierzchnia użytkowa: powyżej 200 m2
Powierzchnia zabudowy: 280,00 m2
Wysokość: 7,00 m
Wysokość kondygnacji: 4,20 m
Technologia: tradycyjna murowana
Charakter: nowoczesny
Minimalna szerokość działki: 18,80 m
Kąt nachylenia dachu: 45,00 o
Garaż: tak
Piwnica: nie
Dach: spadzisty
Ilość kondygnacji: jedna
Autorzy projektu: arch. Bartłomiej Zabój
Pracownia: THEZA Architekci

Galeria


STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego - "nowoczesnej stodoły "

Punktem wyjściowym do realizacji projektu było stworzenie parterowego budynku w charakterze wiejskiego domu, na kształt murowanej stodoły. Łatwość użytkowania, minimalny czas dla bieżącej konserwacji (w tym brak okien połaciowych) spowodowały o wyborze naturalnych materiałów okładzin zewnętrznych (ceramika, drewno, aluminium), tradycyjnych technologii budowania oraz rodzaju energooszczędnych instalacji. Najistotniejszym dla Inwestora 2+1 miała stać się otwarta, wielkoprzestrzenna część dzienna.

Dom lokalizowany jest w podmiejskiej wsi, posiadającej pozostałości zabudowy zagrodowej, gdzie z parcelowanych użytków rolnych rozrasta się nowa zabudowa jednorodzinna. Wąska, a zarazem długa działka z wjazdem od południowego zachodu wymusza zabudowę linearną, racjonalnie wykorzystującą nasłonecznienie i dostęp. Ta niekorzystna cecha została jednak przekonwertowana na atut, pozwalający na sekwencyjne wydzielenie wewnętrznych stref prywatności na działce. W tym celu wyznaczone zostały trzy strefy: wjazdowa (ogólnodostępna z częścią garażową), dzienna (buforowa - czerwona stodoła) oraz prywatna (cicha część mieszkalna wraz z ogrodem). Wykorzystując zapisy planu miejscowego oraz uwarunkowania istniejącej zabudowy, budynek sytuowany jest w głąb działki, przez co strefa wjazdowa zyskuje na przestrzeni i stanowi swoiste przedpole dla rzeczowej 'stodoły'.

Strefa dzienna staje się buforem za sprawą prostopadłej aranżacji w stosunku do dłuższego boku działki i linearnej zabudowy oraz powiększenia wysokości, w efekcie dominując w bryle całego budynku. Zastosowanie czerwonej dachówki (w tym na elewacji), podkreśla przełamanie linearnego ciągu funkcji a także kultywuje charakter starej zabudowy wsi. Lokalizowana w niej przestrzeń dzienna realizowana jest w otwartym planie wnętrza wraz z minimalistycznym aneksem kuchennym (preferencje Inwestora). Całość dopełniona jest biblioteczką na nieużytkowej antresoli i zwieńczona odkrytą więźbą dachową wraz z widocznym deskowaniem.

Strefa prywatna kontynuowana jest linearnie w głąb działki, a jej modułowość pozwala na jej potencjalną rozbudowę w kierunku ogrodu. Każda z sypialni projektowana jest z pełną wysokością (odkryta więźba) oraz bezpośrednim wyjściem na taras, skutkując dużym potencjałem do aranżacji wnętrza i integracji z przestrzenią zewnętrzną.

Lokalizacja: przedmieścia Wrocławia
Autorzy: THEZA Architekci, arch. Bartłomiej Zabój
Powierzchnia: 220 m2
Projekt: 2019-20
Status: w budowie
Dodane przez: THEZA_Architekci
Dodano: 18/08/2020, Zmodyfikowano: 27/08/2020

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

Projekty domów jednorodzinnych

Sierpień 18, 2020
STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego - "nowoczesnej stodoły " Punktem wyjściowym do re...

Domy jednorodzinne

Koncepcja dwukondyngnacyjnej willi zlokalizowanej nad jeziorem to projekt, który zakłada wpisanie...
Grudzień 2, 2022
Dwupoziomowy budynek z lotu ptaka przejmuje kształt litery U zwróconej ramionami na południe i ot...
Listopad 18, 2022

Wasze realizacje

Mieszkanie w stylu eklektycznym_kuchnia
Mieszkanie w stylu eklektycznym. Głównym elementem wnętrza jest zabudowa meblowa, która "przecina...
Styczeń 17, 2023
LETNIE APARTAMENTY, HOHWACHT, NIEMCY
Październik 28, 2022

Materiały budowlane

W obliczu zmiany klimatu i coraz większej degradacji środowiska naturalnego, należy uważnie przy...
Październik 12, 2022
Nowoczesny materiały do wykonywania pokryć dachowychJeszcze do niedawna jedynym materiałem używa...
Październik 11, 2022

Konkursy

The Portugal Olive Guest House competition is run in partnership with the Verde family, tasking participants with presenting designs for a guest house to be constructed on their property. The guest...
Styczeń 23, 2023
Przedmiotem opracowania, zgodnie z Regulaminem konkursu, jest opracowanie koncepcji architektonicznej/wizualizacji dla modernizacji i rozbudowy budynku Ośrodka Edukacyjno-Muzealnego Roztoczańskiego...
Styczeń 17, 2023