Budynki zrównoważone

Czerwiec 29, 2023

Salon kosmetyczny Thavi

Detal fasady - donice betonowe zbrojone włóknem szklanym | zdj.: SAVA
Detal fasady - donice betonowe zbrojone włóknem szklanym | zdj.: SAVA

Thavi Cosmetic Showroom to projekt przebudowy i renowacji starego, zaniedbanego budynku, zlokalizowanego w centrum miasta Vinh w Wietnamie. Autorem projektu jest malezyjsko - wietnamska pracownia Sava. Projekt zdobył Nagrodę Architizer A+ Awards 2023, w kategorii  Unbuilt Commercial (niezbudowany obiekt komercyjny).

Zazwyczaj budynki w mieście Vinh są budowane w pośpiechu, bez większej dbałości o dobre samopoczucie, lub są po prostu replikowane z europejskich stylów kolonialnych. Propozycja SAVA jest nowoczesną interpretacją tropikalnej architektury, która starannie uwzględnia lokalną kulturę i klimat.

Istniejący trzypiętrowy budynek handlowy został zbudowany na początku XXI wieku w celu sprzedaży urządzeń elektrycznych i domowych. Klient zwrócił się do firmy SAVA z prośbą o odnowienie budynku i przekształcenie go w salon odnowy biologicznej. Założeniem było stworzenie fasady, która będzie zarówno zachęcająca, jak i atrakcyjna. Klient zażądał również dużej ilości naturalnego światła i zieleni wewnątrz każdej przestrzeni, która jest obecnie ciemna i spleśniała.

Fasada stworzona z betonowych donic | fot.: SAVA
Recepcja i salon wystawowy - język krzywych jest kontynuowany we wnętrzu salonu wystawowego | fot.: Sava

Projekt z wykorzystaniem zieleni

Projektanci zdecydowali się na zastosowanie donic z betonu zbrojonego włóknem szklanym (FRP) jako fasady budynku. Donice zostały zaprojektowane w modułach, aby zapewnić wyższą jakość i szybszą produkcję, a ich rozmiary zostały zoptymalizowane pod kątem łatwego transportu przy użyciu standardowych ciężarówek dostępnych w Wietnamie.

Aby wprowadzić naturalne oświetlenie do budynku, projekt zakłada wyburzenie istniejącej klatki schodowej i częściowej płyty podłogowej w samym środku budynku, aby stworzyć atrium ze świetlikiem nad nim. Pozwoli to oświetlić najciemniejsze zakamarki budynku. Dodatkowo, w atrium zaproponowano zakrzywione metalowe schody, które zastąpią istniejące schody, strategicznie rozmieszczone wokół centralnego zielonego dziedzińca. Co więcej, ta sama strategia została zastosowana na tylnej stronie budynku, umożliwiając dostęp naturalnego światła zarówno od strony przedniej, jak i tylnej fasady, a także dachu.

Zaprojektowano także przebudowę samego dachu, tak aby pomieścić na nim kawiarnię i restaurację. Lokale będą przewiewne i otoczone betonowymi donicami, z rodzimymi krzewami i roślinami.

Fasada stworzona z betonowych donic | fot.: SAVA
Dach | fot.: SAVA
Zewnętrzna kawiarnia na dachu otoczona rodzimymi roślinami i krzewami | fot.: SAVA
Kręcone schody z ogrodowym dziedzińcem od góry | fot.: SAVA
Klatka schodowa na dziedzińcu zapewnia mnóstwo naturalnego światła. | fot.: SAVA
Fasada stworzona z betonowych donic | fot.: SAVA
Spokój SPA | fot.: SAVA
Prywatne lobby spa z naturalnym oświetleniem i widokiem na zieleń, mimo że znajduje się w centrum budynku. | fot.: SAVA
Pokój spa VIP otoczony zielenią | fot.: SAVA
Wewnętrzna kawiarnia na dachu z naturalnym oświetleniem z boku i od góry, filtrowanym przez zieleń i drewniany sufit | fot.: SAVA
Przekrój - proponowana zieleń i naturalne światło od frontu, góry i tyłu budynku. | fot.: SAVA
Rzut - 4 piętro | rys.: SAVA
Rzut - 3 piętro | rys.: SAVA
Rzut - 2 piętro | rys.: SAVA
Rzut - 1 piętro | rys.: SAVA
Fasada stworzona z betonowych donic | fot.: SAVA

Pracownia Sava

SAVA to firma projektowa z biurami w Sabah w Malezji i Da Nang w Wietnamie. Firma, której współzałożycielami są Aron Beh Kawai i To Quang Cam, czerpie inspirację z gór północnego Borneo i wybrzeża środkowego Wietnamu. SAVA powstała z myślą o projektowaniu przestrzeni dla ludzi z różnych środowisk, wykorzystując lokalne materiały i lokalne techniki budowlane. Projekty firmy mają na celu przybliżenie ludzi do natury, szczególnie w środowiskach miejskich.

Tagi: budynki komercyjne użytkowe dachy architektura architektura zrównoważona

Budynki zrównoważone

Modulus matrix - laureat RIBA International Awards for Excellence 2024 | autor: Peris + Toral Arquitectes
Modulus matrix to budynek wielorodzinny z 85 mieszkaniami socjalnych w Barcelonie (Hiszpania). Au...
Lipiec 8, 2024
Szkoła podstawowa Jadgal w Iranie - laureat RIBA International Awards for Excellence 2024 | autor projektu: DAAZ Office
Szkoła podstawowa Jadgal to pomysłowa i charytatywna przebudowa lokalnej szkoły poza wioską, w po...
Lipiec 8, 2024

Materiały budowlane

Źródło: pixabay.com | licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
Łóżko jest jednym z najważniejszych mebli w każdym domu, ponieważ to właśnie w nim spędzamy jedn...
Lipiec 4, 2024
Współcześnie praca z dokumentami cyfrowymi jest nieodłącznym elementem działalności w wielu bran...
Czerwiec 28, 2024

Konkursy

L A M P is a small organization that devotes itself to promoting and connecting emerging talents to new markets in lighting design. This is an opportunity to showcase your work outside of the costl...
Lipiec 15, 2024
As part of Barcelona’s nomination as the World Capital of Architecture 2026 by UNESCO-UIA, Fundació Mies van der Rohe – Barcelona City Council have launched this international competition of ideas...
Lipiec 10, 2024