Polska i Świat

Październik 22, 2020

Miejski ośrodek botaniczny w Zabrzu

Projekt koncepcyjny Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) w Zabrzu, autor: Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI
Projekt koncepcyjny Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) w Zabrzu, autor: Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI

Projekt koncepcyjny Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) zrealizowano dla miasta Zabrze w 2018 roku. Jest to wizja przyszłego rozwoju jednej z atrakcji Zabrza, która ze względu na swoją rangę i stan obecny wymaga zmian. Autorem projektu jest pracownia Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI.

Miejski Ośrodek Botaniczny zaprojektowano jako ogromny kompleks z przeszkloną szklarnią. Bryłę przełamuje klatka schodowa, na której wyeksponowano odciski paproci w węglu. Rozbudowa Miejskiego Ogrodu Botanicznego została przewidziana jako 3 etapowa, gdzie w pierwszym etapie przebudowano już istniejące szklarnie oraz obiekt kotłowni.

Projekt koncepcyjny Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) w Zabrzu, autor: Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI
Projekt koncepcyjny Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) w Zabrzu, autor: Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI
Projekt koncepcyjny Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) w Zabrzu, autor: Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI

Zakres opracowania obejmuje zagospodarowanie części terenu oraz projekt koncepcyjny przebudowy budynku istniejącej szklarni oraz dalszej jej etapowej rozbudowy na potrzeby ochrony i przywracania różnorodności biologicznej. Cały kompleks ma służyć nie tylko zwiedzającym, ale ma także być przydatny do celów edukacyjnych.

W projekcie zaproponowano salę edukacyjną z miejscem na prezentacje, demonstracje i możliwość prób sadzenia. Przewidziano również strefę na stoły służące do segregacji nasion, pielęgnacji sadzonek oraz ich rozmnażania.

Cały kompleks zaprojektowano jako szklarnię z dachem dwuspadowym. Bryłę przełamuje klatka schodowa, na której wyeksponowano odciski paproci w węglu. Jest to odniesienie do dziedzictwa Śląska, który powstał dzięki węglowi: w sąsiedztwie MOB znajdują się liczne kopalnie. Odcisk paproci to także odniesienie do roli roślin, jaką pełnią w naszym życiu: kiedyś przyczyniły się do powstania węgla, dziś są nam potrzebne, troszczymy się o nie, eksponujemy i doceniamy.

Nad głównym wejściem do MOB zaprojektowano salę edukacyjną jako prostopadłościan pokryty drewnem, wkomponowany w główny budynek szklarni. Obok szklarni jako jeden z etapów zaproponowano niewielki budynek usługowy gastronomiczny. Miałby on obsługiwać gości i jednocześnie pozwalać na serwowanie potraw w części szklarni podczas wyjątkowych wydarzeń. Takie rozwiązanie pozawala na wzajemne wsparcie funkcji komercyjnych z edukacyjnymi.

Projekt koncepcyjny Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) w Zabrzu, autor: Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI
Projekt koncepcyjny Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) w Zabrzu, autor: Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI
Schemat Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) w Zabrzu, autor: Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI
Schemat ściezki edukacyjnej Miejskiego Ośrodka Botanicznego (MOB) w Zabrzu, autor: Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI
Rozwiązania ekologiczne

Koncepcja zakłada w pełni współczesne i ekologiczne podejście do projektowania zrównoważonego. Na dachu zaproponowano ogniwa fotowoltaiczne, ruchome panele szklane mają służyć do regulacji temperatury w szklarni latem, zaproponowano także minispalarnię bioodpadów na potrzeby generowania ciepła. Biomasa miałaby być pozyskiwana z odpadów i części roślin z terenu całego terenu Ośrodka Botanicznego. 

Projekt STUDIO BB ARCHITEKCI architekci Tomasz Bradecki, Barbara Uherek-Bradecka, Paweł Gembalczyk , Julia Ledwoń 2018

ETAP 1

  • powierzchnia użytkowa: 802, 15 m2
  • powierzchnia zabudowy: 503,28 m2
  • kubatura: 10 588,38 m3
  • konstrukcja : budynek szklarni wykonany w technologii szkieletu
  • stalowego. Przewiduje się układ ramowy budynku.
  • materiały wykończeniowe : płyty fasadowe HPL, okładzina z drewna

W późniejszym czasie planuje się budowę drugiego segmentu szklarni o dwóch kondygnacjach wraz z całym zapleczem technicznym. Natomiast w ostatnim, trzecim etapie zaplanowano budowę budynku usługowego wraz z zapleczem sanitarnym.
ETAP 2
powierzchnia użytkowa: 1 130,72 m2

  • powierzchnia zabudowy 761,29 m2
  • kubatura: 10 125,157 m3
  • konstrukcja : drugi segment szklarni w konstrukcji stalowej składającej
  • się z 6 ram, przekrytej dachem dwuspadowym oraz zaplecze techniczne
  • przekryte dachem płaskim.
  • materiały wykończeniowe : płyty fasadowe HPL, tynki cienkowarstwowe o kolorystyce dającej efekt deski, stolarka zewnętrzna aluminiowa,

ETAP 3

  • powierzchnia użytkowa: 159,11 m2
  • powierzchnia zabudowy 228,06 m2
  • kubatura: 2 098,8 m3
  • konstrukcja : budynek usługowy zaprojektowano jako parterowy w
  • technologii tradycyjnej
  • materiały wykończeniowe : stolarka zewnętrzna aluminiowa, tynki cienkowarstwowe o kolorystyce dającej efekt deski.

Efektem końcowym jest budynek szklarni specjalistycznej przekrytej dachem dwuspadowym z kotłownią oraz budynek usługowy parterowy. Sam budynek został podzielony na 3 części: szklarniową, szklarniowo-edukacyjną i techniczną. Dodatkowymi elementami są nadwieszony kubik w formie prostopadłościanu przekryty dachem płaskim oraz skrzydło zawierające klatkę schodową w formie prostopadłościanu o przekryciu dachem płaskim.

  • powierzchnia działki: 4 206 mkw
  • powierzchnia użytkowa: 2 091,98 m2
  • powierzchnia zabudowy: 1 492,63
  • konstrukcja: budynek szklarni wraz z drugim segmentem w konstrukcji
  • stalowej z dachem dwuspadowym, a budynek usługowy zaprojektowano w technologii tradycyjnej,

Tagi: budynek użyteczności publicznej architektura

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Siedziba Arpex to budynek hybrydowy, który łączy w sobie przestrzenie magazynowe i biura administ...
Styczeń 12, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Materiały budowlane

Folie Grzewcze ELEKTRA WoodTec2™ są gotowymi do układania elementami grzejnymi. Składają się z u...
Kwiecień 7, 2021
PRO-VENT MISTRAL
Centrale rekuperacyjne PRO-VENT MISTRAL to urządzenia nawiewno-wywiewne z wysokosprawnym odzyski...
Kwiecień 1, 2021

Konkursy

The 2021 session of the Geneva Prize aims to encourage innovative architectural approaches and reward bold projects. On a free program, all types of projects are eligible: built, under construction...
Maj 12, 2021
Konkurs jest skierowany do posiadaczy obiektów nieruchomych wpisanych do rejestru zabytków i znajdujących się na terenie województwa mazowieckiego, przy których przeprowadzono prace konserwatorskie...
Maj 10, 2021