Budynki zrównoważone

Luty 27, 2023

Szkoła w Radżastanie

Szkoła w Radżastanie | fot.: Dinesh Mehta
Szkoła w Radżastanie | fot.: Dinesh Mehta

Szkoła w Radżastanie, w Indiach nawiązuje do organicznego charakteru indyjskich wiosek i starych miast. Jest niską, trzypoziomową szkołą z otwartymi, zamkniętymi i pół-zamkniętymi przestrzeniami o różnej wielkości. Autorem projektu jest pracownia Sanjay Puri Architects.

Biorąc pod uwagę pustynny klimat, w którym przez większość roku panują temperatury przekraczające 35°C, każda z sal lekcyjnych jest zorientowana na północ, aby czerpać pośrednie światło słoneczne. Całkowite zapotrzebowanie na energię elektryczną jest generowane przez energię resztkową z pobliskiej cementowni. Ponadto cała woda jest poddawana recyklingowi i ponownie wykorzystywana. Dzięki temu budynek jest niezwykle energooszczędny.

Cyrkulacja powietrza odbywa się poprzez otwarte, naturalnie wentylowane korytarze, które przechodzą i omijają centralne, pół-zadaszone boisko w centrum. Ukośne pionowe ściany działają jak łamacze słońca, aby zmniejszyć zyski ciepła od strony wschodniej, zachodniej i południowej, zapewniając chłodniejsze przestrzenie wewnętrzne.

Wejście do szkoły | fot.: Dinesh Mehta
Strona wschodnia | fot.: Dinesh Mehta
Strona zachodnia | fot.: Dinesh Mehta
Widok na szkołę od strony północnej | fot.: Dinesh Mehta
Wejście do audytorium | fot.: Dinesh Mehta

Układ funkcjonalny

Szkoła w Radżastanie czerpie swój charakter z organicznych starych miast, z nieformalnym układem, przeplatającymi się otwartymi i zamkniętymi przestrzeniami, zaprojektowanymi w odpowiedzi na gorący klimat, tworząc szkołę, która jest odkrywcza na wiele sposobów.

Audytorium, szkoła podstawowa i pomieszczenia administracyjne zajmują południową stronę działki, otwierając się na duży, osłonięty, otwarty obszar w kierunku północnym, za którym znajdują się klasy szkoły średniej, biblioteka i kafeteria.
Częściowo zadaszony dziedziniec ma wiele kanciastych ścieżek, łączących obie części szkoły z zagospodarowanymi przestrzeniami do zabawy. Ten centralny obszar, przecięty serią liniowych trapezowych ram i osłon przeciwsłonecznych, ma stale zmieniający się wzór cienia w zależności od kierunku słońca w ciągu dnia. Układ jest celowo rozczłonkowany, dzięki czemu otwarte przestrzenie krajobrazowe przeplatają się z przestrzeniami edukacyjnymi szkoły. Cała szkoła otwiera się na wielofunkcyjne boisko i bieżnię lekkoatletyczną po stronie północnej.

Organiczny układ tworzy inny charakter każdej części szkoły, orientując każdą przestrzeń na inne widoki i inne postrzeganie.

Centralny dziedziniec | fot.: Dinesh Mehta
Centralny dziedziniec | fot.: Dinesh Mehta
Centralny dziedziniec | fot.: Dinesh Mehta
Centralny dziedziniec | fot.: Dinesh Mehta
Klatka schodowa - blok podstawowy | fot.: Dinesh Mehta
Korytarz | fot.: Dinesh Mehta
Klatka schodowa - drugi blok | fot.: Dinesh Mehta

Karta techniczna projektu

  • Klient: Shree Cement Ltd.
  • Powierzchnia terenu: 190,000 sq.ft.
  • Powierzchnia zabudowana: 93,000 sq.ft.
  • Lokalizacja: Ras, Rajasthan, Indie
  • Główny architekt: Sanjay Puri
  • Architekci projektu: Ishveen Bhasin, Ankush Malde, Pooja Prajapati
Koncepcja | autor: Sanjay Puri Architects
Przekrój | autor: Sanjay Puri Architects
2 kondygnacja | autor: Sanjay Puri Architects
Wejście główne | fot.: Dinesh Mehta

Tagi: architektura zrównoważona szkoła

Budynki zrównoważone

Living Places Copenhagen | fot.: Adam Mork
Living Places Copenhagen - zrównoważony dom jednorodzinny o niskim śladzie węglowym zdobył nagrod...
Lipiec 18, 2024
Modulus matrix - laureat RIBA International Awards for Excellence 2024 | autor: Peris + Toral Arquitectes
Modulus matrix to budynek wielorodzinny z 85 mieszkaniami socjalnych w Barcelonie (Hiszpania). Au...
Lipiec 8, 2024

Materiały budowlane

Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024
Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024

Konkursy

Participants are invited to submit innovative adaptive-reuse projects focused on the “Youth Union Summer Retreat” building in Ohrid, working on the recovery of this modern heritage left unused for...
Lipiec 22, 2024
Throughout history, designers have employed drawings as a fundamental tool for the communication of ideas and visions. Drawings were used as a means of rendering abstract concepts and engaging the...
Lipiec 18, 2024