Polska i Świat

Listopad 25, 2020

Centrum Edukacji Ekologicznej przy składowisku odpadów

Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI

Centrum Edukacji Ekologicznej (CEE) to projekt nietypowego budynku w sąsiedztwie składowiska odpadów. Obiekt zaprojektowany został przez STUDIO BB ARCHITEKCI dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach. Ma być projektem wyjątkowym i demonstracyjnym w zakresie kształtowania świadomości ekologicznej i ma spełniać dwie funkcje: bieżącego nadzoru nad składowaniem i gospodarowaniem odpadów oraz edukacyjną w zakresie świadomości edukacyjnej.

Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI

Projekt obiektu socjalno-biurowego zakłada budowę parterowego budynku o nietypowym planie, z zielonym dachem przystosowanym do ruchu pieszych, który wkomponuje się w bezpośrednie otoczenie. Forma obiektu była inspirowana sąsiadującym wzniesieniem, które jest zrekultywowaną kwaterą zutylizowanych śmieci. W projekcie zaproponowano elementy prefabrykowane i ekologiczne: blachę fałdową, belki konstrukcyjne z drewna klejonego oraz zielony dach. Na dachu zaprojektowano ścieżkę edukacyjną z tablicami informacyjnymi, instalacje fotowoltaiczną oraz przewidziano miejsce na ule.Strefa przed wejściem do budynku ma pełnić funkcje edukacyjne dla najmłodszych. Na placu zaproponowano dysze wodne wraz z nietypowymi meblami miejskim, które tworzą znak graficzny symbolizujący recykling. W strefie wznoszącego się dachu, wkomponowano w teren stopnie do siedzenia. Tworzą one miejsce do wypoczynku i edukacji ekologicznej na otwartym powietrzu. W całość wkomponowano dwie ścieżki edukacyjne: pierwsza na dach budynku oraz druga, która wspina się na zrekultywowaną kwaterę śmieci - tam odwiedzający będą mogli przejść się po zrekultywowanym wysypisku i zobaczyć z dystansu część składowiska przed rekultywacją.
W budynku znajdować się będą biura, pomieszczenia socjalne , sala wystawienniczo-edukacyjna, oraz sala konferencyjno-edukacyjna. W strefie wejściowej zaprojektowane zostało miejsce na rosnące drzewo, które podkreśla symbolikę projektu. Wykończenie ma industrialny charakter, a więc znajdziemy elementy wykończeniowe z betonu, drewna, wyeksponowane instalacje. Bezpośrednio przy sali konferencyjno-edukacyjnej znajduje się przeszklone pomieszczenie wymiennikowni, stanowiące również pomieszczenie pokazowe służące pokazaniu nowoczesnych technologii odzysku energii i ogrzewania budynku.

  • autorzy: Barbara Uherek-Bradecka, Tomasz Bradecki, Paweł Gembalczyk; STUDIO BB ARCHITEKCI
  • inwestor PZO Przedsiębiorstwo Zagospodarowania Odpadów
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI

Autorzy:
STUDIO BB ARCHITEKCI

Tagi: centrum edukacji architektura

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Konkursy

Celem konkursu jest zaprojektowanie i wykonanie muralu o tematyce ekologicznej, spełniającego jednocześnie funkcje edukacyjne. Projekt muralu powinien nawiązywać do szeroko rozumianej ekologii – tr...
Czerwiec 29, 2021
źródło: http://auschwitz.org/muzeum/aktualnosci/konkurs-na-nowa-wystawe-polska-w-miejscu-pamieci,2210.html
Nowa wystawa polska w Miejscu Pamięci Auschwitz zostanie sfinansowana dzięki nadzwyczajnemu wsparciu Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu. Ekspozycja zajmie dwa piętra historyczneg...
Czerwiec 19, 2021