Polska i Świat

Sierpień 10, 2011

III nagroda ex aequo w konkursie na Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług, Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych Politechniki Opolskiej.

III nagroda ex aequo w konkursie na Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług, Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych Politechniki Opolskiej. Autor: HS99
III nagroda ex aequo w konkursie na Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług, Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych Politechniki Opolskiej. Autor: HS99

III nagroda ex aequo w konkursie na Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług, Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych Politechniki Opolskiej. Autorem projektu jest pracownia HS99.

Zobacz także:

I nagroda - Heinle, Wischer und Partner Architekci Sp. z o.o.

 

III nagroda - pracownia SLAS

II nagroda - pracownia NUA Studio

 

III nagroda ex aequo - pracownia SLAS

 

Fragmenty opisu autorskiego

KONCEPCJA ARCHITEKTONICZNA

Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych to obiekt ważny dla kampusu. Będąc hybrydą funkcji będzie tętnił życiem od rana do wieczora. Stworzenie dla tych wszystkich przejawów akademickiego życia optymalnej przestrzeni jest architektonicznym zadaniem projektowanego budynku.

Plansza 1 - III nagroda exeqo w konkursie na Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług, Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych Politechniki Opolskiej. Autor: HS99



Układ funkcjonalny

Budynek proponuje układ introwertyczny, kreuje własny, wewnętrzny świat w oparciu o dwa atria. Poszczególne bloki funkcjonalne zatopione są we wspólnej przestrzeni; przestrzeni o roli komunikacyjnej, rekreacyjnej, towarzyskiej, wystawowej, dyskusyjnej.
Podstawowe funkcje obiektu (stołówka, audytoria i biblioteka) zlokalizowane są w bryle, która wspinając się odsłania część budynku przeznaczoną dla administracji i pracowników. Sposób poruszania się po budynku jest elementem wyboru. Do biblioteki, stanowiącej kulminację formy i do górnych poziomów audytorium można dojść wygodnymi pochylniami, które zaopatrzono w efektowne miejsca służące pracy, lekturze, spotkaniom. Można też wybrać drogę poziomą (wzdłuż audytorów), której towarzyszą wystawy.


Najważniejsze wejście zlokalizowano od strony głównego dziedzińca. Boczne, służące ewakuacji i dostępowi z parkingu pozwalają na elastyczną aktywację wyodrębnionych części budynku. Wejście od strony zachodniej jest wejściem jedynie dla pracowników i miejscem dostaw przesyłek.


Budynek jest częściowo podpiwniczony. Na kondygnacji podziemnej zlokalizowano parking na 108 miejsc postojowych i 6 boksów, pomieszczenia techniczne i zaplecze dostawcze kuchni. To ostatnie zostało zblokowane wraz z niezbędnymi pomieszczeniami technicznymi i zlokalizowane pod powierzchnią stołówki na wypadek rezygnacji z parkingu podziemnego. Pozwoli to na uniknięcie radykalnej zmiany projektu (strefa dostaw, zaplecze techniczne i zjazd pozostaną na swoim miejscu pomimo redukcji pozostałej części podpiwniczenia). W przypadku odejścia od projektowania parkingu podziemnego można rozpatrzyć zastąpienie zjazdu do podziemia podziemnym dźwigiem, którego klapa zlicowana jest z posadzką.

Plansza 2 - III nagroda exeqo w konkursie na Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług, Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych Politechniki Opolskiej. Autor: HS99
Plansza 3 - III nagroda exeqo w konkursie na Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług, Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych Politechniki Opolskiej. Autor: HS99
Plansza 4 - III nagroda exeqo w konkursie na Innowacyjne Centrum Zintegrowanych Usług, Przestrzeni Informacyjnych i Bibliotecznych Politechniki Opolskiej. Autor: HS99

Źródło: Politechnika Opolska

Tagi: Politechnika Opolska architektura Opole konkurs

Domy jednorodzinne

Total area: 89 sq.m Location: Ukraine, Sumy Year: 2024 Modern and stylish guest house with a...
Lipiec 12, 2024
Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024

Wasze realizacje

Cellaio to bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok. 100kg/mb) półki na książki. Tworzone są zawsze n...
Lipiec 15, 2024
The design project for the layout of the apartment with an area of ​​51 sq.m includes rational us...
Lipiec 15, 2024

Materiały budowlane

Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024
Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024

Konkursy

Participants are invited to submit innovative adaptive-reuse projects focused on the “Youth Union Summer Retreat” building in Ohrid, working on the recovery of this modern heritage left unused for...
Lipiec 22, 2024
Throughout history, designers have employed drawings as a fundamental tool for the communication of ideas and visions. Drawings were used as a means of rendering abstract concepts and engaging the...
Lipiec 18, 2024