Polska i Świat

Maj 30, 2011

Dom Architekta

Willa w Loppem w Belgii,  autor projektu architekt  Mark van Acker, fot.:  Reynaers
Willa w Loppem w Belgii, autor projektu architekt Mark van Acker, fot.: Reynaers

Brak podziału na wnętrze i ogród oraz energooszczędność - są to podstawowe założenia projektowe domu jaki zaprojektował dla siebie belgijski architekt Mark van Acker.

Willa zlokalizowana jest na narożnej działce, leżącej w centrum zalesionego obszaru miasteczka Loppem w północno-zachodniej Belgii. Dom wybudowano na planie litery L tak, aby zoptymalizować układ pomieszczeń w stosunku do światła słonecznego i widoku z okien.

Willę podzielono na dwie kondygnacje. Sypialnie, łazienka i garaż zlokalizowane są na parterze północnego skrzydła. Przestrzeń mieszkalna znajduje się także na poziomie 0 skrzydła wschodniego, nad którym mieści się kondygnacja biurowa. Wszystkie pomieszczenia mają przestronny, otwarty charakter i płynnie przechodzą jedno w drugie.

Aby zapewnić możliwie jak największą transparentność kondygnacji parterowej od strony zieleni drzew (od wewnątrz litery L), van Acker użył do jej wykonania wielkich paneli szklanych, w tym systemu drzwi przesuwnych Reynaers z izolacją termiczną raz wpuszczający maksymalną ilość światła, system CW 50 do wykonania elewacji i połaci dachowych. Natomiast po zewnętrznej stronie litery L zaprojektował masywny mur, izolujący willę od sąsiadujących z nią ulic.

Willa w Loppem w Belgii, autor projektu architekt Mark van Acker, fot.: Reynaers
Willa w Loppem w Belgii, autor projektu architekt Mark van Acker, fot.: Reynaers
Willa w Loppem w Belgii, autor projektu architekt Mark van Acker, fot.: Reynaers

Dom energooszczędny

Detale konstrukcyjne domu spełniają warunki zrównoważonego budownictwa. Ze względu na ogromne połacie szklane i duże otwarte przestrzenie, postanowiono zastosować stalową konstrukcję szkieletową. Konstrukcja została zbudowana z tworzących rytmiczny wzór smukłych belek i dwuteowników HEA, wypełnionych siatką drewnianą. Z kolei konstrukcję drewnianą wypełniono wiórami celulozowymi, co oznacza, że budynek charakteryzuje się także bardzo korzystnym wskaźnikiem zapotrzebowania na ciepło, wynoszącym E42.

Chciałem zaprojektować willę, w której przestrzenie mieszkalne, wypoczynkowe i przeznaczone do pracy płynnie przechodzą jedna w drugą – tłumaczy Mark van Acker. W rezultacie powstał budynek, który – dzięki dużym otwartym przestrzeniom i wielu przeszkleniom – wystawia na próbę sztywność granic pomiędzy wnętrzem a otoczeniem zewnętrznym.

Tagi: domy architektura domy jednorodzinne

Domy jednorodzinne

Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021
Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021

Wasze realizacje

półki, półki na wymiar, półki bez widocznych wsporników, półki nad biurko
Cellaio - bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok. 100 kg/mb) półki na książki lub dokumenty. Nr pro...
Maj 13, 2022
Trzy kąty w jedmym mieszkaniu. Półki na książki i ścianka telewizyjna w salonie.
Kwiecień 18, 2022

Materiały budowlane

      Kolor odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym życiu. Ma ogromny wpływ na nas...
Kwiecień 28, 2022
    Bardzo często pomieszczenia na poddaszu posiadają okna dachowe, przez które wlewa...
Kwiecień 28, 2022

Konkursy

Konkurs „Obiekt Roku w Systemach Aluprof” adresowany jest do pracowni architektonicznych i samodzielnych architektów, w których projektach wykorzystano systemy firmy Aluprof. Ideą konkursu jest wyr...
Maj 24, 2022
The monumental structure of the Silos, located in Buenos Aires on the Eastern side of Puerto Madero, is one of the few port constructions that persist in the neighbourhood and the only one that has...
Kwiecień 28, 2022