Polska i Świat

Maj 14, 2010

Zrównoważony biurowiec

Biurowiec koncernu Umicore - Antwerpia; fot.: Reynaers
Biurowiec koncernu Umicore - Antwerpia; fot.: Reynaers

W przemysłowej przestrzeni Antwerpii (Belgia) powstał nietypowy, zrównoważony budynek biurowy.

Niezwykły wygląd nowego biurowca, który należy do koncernu Umicore, silnie kontrastuje z przemysłowym charakterem jego otoczenia - czworokątnymi magazynami, starymi fabrykami i opuszczonymi działkami przemysłowymi. Wykonana z cynku powłoka zewnętrzna, transparentne elementy konstrukcyjne ze szkła oraz wykończenie wnętrza w kolorze białym nadają budynkowi uderzająco jasny wygląd. Pofałdowany element konstrukcyjny, tworzący swoiste meandry biegnące od podłogi, poprzez ścianę aż do sufitu, jest z obydwu stron ograniczony przeszklonymi ścianami osłonowymi.

 

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

 

Idea projektu

Autorce projektu - belgijskiej architektce, Sylvie Bruyninckx - zależało na stworzeniu zrównoważonego i efektywnego energetycznie budynku. Dlatego też postanowiła zastosować w nim elementy ze szkła wielowarstwowego, umożliwiającego maksymalne zachowanie energii 
i ograniczenie do minimum strat ciepła. Przygotowanie projektu wymagało od naszego biura projektowego długich poszukiwań, ponieważ chcieliśmy znaleźć elementy 
o doskonałych parametrach izolacyjnych (K=1,0W/m2K), spełniające również nasze wymagania konstrukcyjne – tłumaczy Bruyninckx.

Głębokość profili zastosowanych do wykonania ścian osłonowych wynosi 
od 13 do 19 cm, w zależności od wysokości i szerokości poszczególnych sekcji. Konstrukcja ścian osłonowych, choć zaprojektowana w sposób dający wrażenie stonowanej rytmiczności, pozostaje dobrze widoczna i zapewnia elegancką przeciwwagę dla ekspresyjnie pofałdowanych betonowych elementów konstrukcyjnych. Profile pionowe zamontowano bez użycia jakichkolwiek elementów osłonowych, aby zredukować do minimum ich widoczność. W tym celu wybrano profile w kolorze grafitowym, a więc ciemniejszym od koloru powłoki cynkowej, dzięki czemu powstało optyczne wrażenie cofnięcia przeszklonej ściany, co podkreśliło spokojny charakter zewnętrznego wyglądu budynku.

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

Biurowiec koncernu Umicore w Antwerpii. fot.: Reynaers

------------
Budynek koncernu UMICORE
Architekt: Conix Architects, Antwerpia
Producent: Couwenberg en Schellens nv, Weelde
Systemy Reynaers: CW 60

Tagi: architektura biurowce rozwój zrównoważony

Komentarze

a ja się nie zgadzam

Dodano: Środa, 30 Czerwiec 2010, 15:41, Autor: karol

uważam, że ma coś w sobie

tez uwazam ze brzydkie

Dodano: Poniedziałek, 31 Maj 2010, 11:38, Autor: obserwator

jak w temacie. Kupa

Brzydkie.

Dodano: Niedziela, 23 Maj 2010, 12:55, Autor: Gość

Brzydkie!

Domy jednorodzinne

Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021
Koncepcja projektu powstała w zasadzie poprzez zderzenie potrzeb klienta z uwarunkowaniami działk...
Październik 17, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

Poradnik zawierający najważniejsze informacje na temat projektowania przestrzeni na poddaszu. Po...
Październik 25, 2021
Poradnik zawierający najważniejsze informacje na temat projektowania przestrzeni na poddaszu. Po...
Październik 25, 2021

Konkursy

The UIA, in partnership with UN-Habitat, today launches the UIA 2030 Award to promote the work of architects contributing to delivery of the UN 2030 Agenda for Sustainable Development together with...
Październik 26, 2021
Endorsed by the International Union of Architects (UIA), these Awards seek proposals that exhibit original interpretations of Turkish architect Turgut Cansever's design principles. These principles...
Październik 25, 2021