Pozostałe projekty

Listopad 5, 2008

Biblioteka Wydziału Filologii Polskiej i Klasycznej UAM w Poznaniu

Widok na krótko przed odbiorami
Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Biblioteki, Czytelnie

Galeria

Wizualizacja A
Wizualizacja B
Sala prób teatralnych
Hol wejściowy
Hol wejśiowy
Świetlik
Wypożyczalnia książek
Księgozbiór
Pomieszczenia pracowników

I Nagroda w konkursie.
Ideą przewodnią bryły budynku było przede wszystkim poszanowanie stanu istniejącego budynku, zaznaczając jednocześnie współczesność powstania obiektu. Powściągliwość i prostota rozwiązań formalnych ma także odzwierciedlać jasność i przejrzystość funkcji, a lekkość bryły ma zwracać uwagę na elastyczność rozwiązań przestrzennych wewnątrz budynku. Zaprojektowany budynek nawiązuje gabarytami do istniejącej zabudowy. Zaprojektowano go na planie dwóch prostokątów, z których większy to główna bryła budynku, a mniejszy to łącznik z budynkiem istniejącym. Zastosowane materiały, ich szlachetność i faktura, dodatkowo zbliżają nowoprojektowane rozwiązanie do zaistniałej sytuacji przestrzennej. Bryłę podzielono na dwie części, rozcinając ją horyzontalnie wzdłuż istniejącej, głównej linii gzymsu budynku istniejącego. Dolna część, wykonana z piaskowca Radków, nawiązuje – także podziałami - do materiałów zastosowanych na istniejącej części założenia, natomiast górna część, wykonana ze szkła, ma za zadanie odbijanie istniejącego budynku Uniwersytetu, a przez to integrację przestrzenną z nim. Istotną cechą idei jest optyczne obniżenie budynku, co razem ze stosunkowo niską wysokością projektowanej bryły względem istniejącej – mającej na celu maksymalne odsłonięcie istniejącej bryły budynku historycznego – ma za zadanie podkreślenie szacunku do zastanej przestrzeni. Obie, horyzontalne części bryły, zostały przecięte pionowymi podziałami, przebiegającymi w sposób odzwierciedlający podziały okienne istniejącej bryły. Podziały te zostały podkreślone pionowymi żyletkami z piaskowca przebiegającymi na całej wysokości bryły, a płaszczyzny pomiędzy nimi zostały minimalnie cofnięte do środka bryły po śladzie istniejących podziałów okiennych. Ten zabieg ma na celu zespojenie kompozycyjne całości założenia, a także czytelne nawiązanie podziałami pionowymi i poziomymi do bryły historycznej. Przy wyborze materiałów istotne cechy miała także szlachetność i sposób starzenia się elementów elewacji.
Dodano: 05/11/2008, Zmodyfikowano: 14/04/2009

Domy jednorodzinne

Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021
Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

             Świetlik dachowy to nowy produkt firmy VELUX w s...
Grudzień 13, 2021
Przedszkole w Kiełczowie
Wielkoformatowe płyty z możliwością niemal dowolnego nadruku stanowią doskonałe rozwiązanie dla f...
Listopad 15, 2021

Konkursy

The International Union of Architects (UIA) and Rehabilitation International (RI) are jointly inviting submissions for a twenty-first century symbol of accessibility to represent their core values...
Styczeń 18, 2022
We invite you to design a small scaled HOME for 2 working individuals of any age group optimized for spatialeciency to fulfill all the needs of its users.
Styczeń 10, 2022