Pozostałe projekty

Listopad 24, 2009

KONKURS na przebudowę budynku Urzędu Miejskiego W Bytomiu

SYTUACJA
Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Budynki biurowe

Galeria

WIDOK
WIDOK
WIDOK
WNĘTRZE
WNĘTRZE
WNĘTRZE
WNĘTRZE
PLANSZA

IDEA
Opracowywany obiekt leży za budynkiem głównym Urzędu Miejskiego w Bytomiu. Poprzez swoje usytuowanie oraz zamknięcie terenu od strony północnej dla dostępu publicznego jest odbierany jako mniej ważny fragment urzędu miasta, przybudówka którą najlepiej zasłonić.
Założeniem naszej pracy jest zmiana tej niekorzystnej sytuacji. Planowane przez inwestora funkcje zasługują na odpowiednie zaprezentowanie opracowywanej części urzędu w adekwatny, reprezentacyjny sposób, zarówno w zakresie zewnętrznym jak i wewnętrznym. Ideą opracowania jest stworzenie układu, który będzie, również od strony „nowej” bryły, ważny funkcjonalnie i odpowiednio reprezentacyjny. Likwidacja ogrodzenia oraz przesłaniającej obiekt zieleni pozwoli na uzyskanie otwartego przedpola .

Zwieńczeniem założenia jest umieszczenie charakterystycznego dla miasta symbolu spinającego historię i nowoczesność.
Wybrana została rzeźba węgielna jako symbol historii Bytomia, historii zapoczątkowanej wieki temu, akcentowanej w herbie miasta, a niezauważalnie kończącej się obecnie. Ukierunkowane na przyszłość wizje miasta odchodzą słusznie od wizji miasta górniczego czy nawet przemysłowego. Bez nadmiernego zapatrzenia się w przeszłość - delikatna, niemonumentalna rzeźba to również zaakcentowanie świadomości przeszłości, historii i tożsamości miasta. Jednocześnie element rzeźbiarski podniesie reprezentacyjny charakter przedpola nowego wejścia do Urzędu Miasta.

JEDEN URZĄD – DWA OBIEKTY

Istniejące obiekty są różne i takie zawsze pozostaną. Całkowicie prosta, ascetyczna bryła opracowywanego obiektu stworzy naturalny dialog z historyczną, klasycystyczną bryłą budynku głównego. W ten sposób nie będzie już podziału na reprezentacyjną część frontową i skrywaną przybudówkę z tyłu, na podział na część południową i północną. Biała, matowa, minimalistyczna kostka, zgodna z dewizą Miesa van der Rohe ‘mniej znaczy więcej’ daje również duże możliwości przy przyszłościowych pracach związanych z budynkiem głównym Urzędu Miasta. Obecnie budynek jest w tonacji czarno-szarej, co oczywiście jest niezgodne z jego kolorystyką pierwotną. Proponowane przez nas rozwiązania estetyczne projektowanej części nie narzucają rozwiązań dla budynku głównego, który może pozostać w obecnej estetyce, lecz miejmy nadzieję, że nadejdzie czas, w którym i on odzyska pełną krasę. Jako projektanci przedmiotowej części nie chcemy narzucać naszej woli w sprawie estetyki budynku głównego.

TEREN

Zagospodarowanie terenu ma na celu łagodne wciągnięcie otoczenia w funkcjonalną całość, jak ma to miejsce od strony wejścia do budynku głównego, gdzie nie ma sztucznej bariery pomiędzy budynkiem, bezpośrednim przedpolem, parkingiem i ciągami pieszymi, a całe przedpole w sposób naturalny przechodzi w tkankę miejską.
Otwarcie terenu od strony projektowanej na ciąg pieszy, wzdłuż torowiska tramwajowego, zadziała w sposób podobny. Nowe wejście nie tylko umożliwi łatwy dostęp do budynku od strony przystanków, czyli komunikacji publicznej, ale da odpowiednie przedpole dla ważnego obiektu w mieście.
Nowy układ ścieżek wraz z zielenią i ławkami da możliwość chwilowego odpoczynku przed, lub po załatwieniu spraw w urzędzie.

BUDYNEK

Układ urbanistyczny wytworzył oś północ- południe w budynku głównym Urzędu Miasta. W wyniku kontynuacji tej osi ułatwiony zostanie dostęp do projektowanych funkcji zarówno od strony południowej jak i północnej.
Projektowana część budynku została podzielona na dwie niezależne funkcje - salę sesyjną i salę obsługi klienta. Sala obsługi klienta to całkowicie nowa funkcja w tej przestrzeni, powstała po wyburzeniu ścian obecnych biur. Pomiędzy salą obsługi klienta a salą sesyjną pozostawiona zostanie otwarta przestrzeń służąca w czasie zwykłego funkcjonowania urzędu komunikacji i przedpolu dla sali obsługi, gdzie zlokalizowane będą dotykowe panele informacyjne, tablice ogłoszeniowe, panele elektronicznego systemu kolejki czy też automaty z napojami, dodatkowe miejsca do siedzenia itp. . Na czas wykorzystywania sali sesyjnej będzie to przestrzeń przedpola dla większej ilości osób gromadzących się w określonym czasie. Z tej przestrzeni dostępna jest sala obsługi klienta. Zaakcentowane trzy moduły drewniane oddzielają przestrzeń komunikacji od przestrzeni sali. Wydzielenie przestrzeni sali obsługi klienta zostało wykonane bez użycia zbędnych przejść czy drzwi.
Założeniem było stworzenie otwartej sali obsługi niedzielonej na poszczególne pomieszczenia. Lokalizacja poszczególnych stanowisk w odrębnych działach, wzdłuż ścian zewnętrznych, umożliwi nawet w przyszłości oddzielenie poszczególnych działów na mniejsze pomieszczenia, ale będzie to funkcjonalny powrót do małych pokoi biurowych, gdzie wchodzi się wprost na ladę recepcyjną – rozwiązania obecne teraz w urzędzie i źle funkcjonujące. Otwartość przestrzeni zbliża również użytkowników tej przestrzeni – petentów i pracowników urzędu, nie tworząc sztucznej granicy pomiędzy nimi. Dlatego zdecydowanie przyjęto otwarty układ sali i dostępnych stanowisk obsługi.
Elewacja osłonowa z półmatowego poliwęglanu umożliwi doświetlenie wnętrza sali światłem rozproszonym, przyjemnym dla użytkownika po obu stronach stanowiska obsługi. Uzupełniające oświetlenie sztuczne skierowane zostanie bezpośrednio na stanowiska obsługi.
Sala sesyjna przejdzie metamorfozę. Wydzielone zostaną części dodatkowe umożliwiające przeprowadzanie mniejszych spotkań. Układ samej widowni sali nie ulegnie zmianie, ale całość zyska nową jakość głównie pod kątem rozwiązań technicznych.
Dodano: 24/11/2009, Zmodyfikowano: 24/11/2009

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Inne projekty:

Pozostałe projekty

Sierpień 5, 2008
Budynek zabytkowy zlokalizowany w Chorzowie potrzebował odświeżenia elewacji i wydobycia jego naturalnego piekna.

Pozostałe projekty

Sierpień 12, 2008
Budynek od 2 lat poddawany jest gruntownej przebudowie. W chwili obecnej prace toczą się wewnątrz ze wzgledu na rosnacą ilość najemców. Jednak już...

Pozostałe projekty

Styczeń 3, 2009
Projekt koncepcyjny budynku mieszkalnego zlokalizowanego w Bytomiu. Bryła to współczesne spojrzenie na tradycyjną architekturę otoczenia.
MUSZLA KONCERTOWA

Pozostałe projekty

Listopad 24, 2009
IDEA PROJEKTU Park powstały przed stu laty jest wciąż istotnym elementem urbanistyki miasta jak również mocno zakorzenionym w świadomości mieszka...
SYTUACJA

Pozostałe projekty

Listopad 24, 2009
IDEA Opracowywany obiekt leży za budynkiem głównym Urzędu Miejskiego w Bytomiu. Poprzez swoje usytuowanie oraz zamknięcie terenu od strony północn...
HALA SPORTOWA

Pozostałe projekty

Styczeń 7, 2010
IDEA PROJEKTU W istniejącej tkance urbanistycznej najbliższego otoczenia opracowywanego terenu brak dominanty, a nawet niewielkiego wyróżnika. Op...

Pozostałe projekty

Marzec 14, 2010
Budynek o dużej wartości historycznej usytuowany jest w Bytomiu przy jednej z głównych arterii miasta. Połowa obiektu użytkowana jest przez Zgromad...

Pozostałe projekty

Marzec 14, 2010
IDEA PROJEKTU Przedmiotem konkursu jest zespół 4 budynków o funkcji mieszkalnej. Budynki usytuowane zostały na działce w sposób przedstawiony w k...

Domy jednorodzinne

Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021
Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

             Świetlik dachowy to nowy produkt firmy VELUX w s...
Grudzień 13, 2021
Przedszkole w Kiełczowie
Wielkoformatowe płyty z możliwością niemal dowolnego nadruku stanowią doskonałe rozwiązanie dla f...
Listopad 15, 2021

Konkursy

The International Union of Architects (UIA) and Rehabilitation International (RI) are jointly inviting submissions for a twenty-first century symbol of accessibility to represent their core values...
Styczeń 18, 2022
We invite you to design a small scaled HOME for 2 working individuals of any age group optimized for spatialeciency to fulfill all the needs of its users.
Styczeń 10, 2022