Wnętrza

Czerwiec 9, 2014

Aranżacja wystawy „Aleksander Gierymski 1850-1901” w Muzeum Narodowym w Warszawie

Aranżacja wystawy „Aleksander Gierymski 1850-1901” w Muzeum Narodowym w Warszawie, autor projektu: Ultra Architects
Aranżacja wystawy „Aleksander Gierymski 1850-1901” w Muzeum Narodowym w Warszawie, autor projektu: Ultra Architects

Autorem projektu jest pracownia Ultra Architects. Wyjściowym założeniem architektów było takie zaprojektowanie wystawy, aby jej tło stwarzało widzom komfortowe warunki odbioru prezentowanych na niej dzieł sztuki.

Drugą ważną kwestią determinującą kształt projektu była konieczność powiększenia przestrzeni ekspozycyjnej, ze względu na dużą ilość eksponatów. Na wystawie prezentowana jest niemal cała dostępna spuścizna Aleksandra Gierymskiego – około 120 obrazów i szkiców olejnych, 70 rysunków, blisko 110 drzeworytów oraz fotografie pozujących artyście modeli.

Kluczowym elementem projektu jest wstawiona w istniejące wnętrza dodatkowa struktura w postaci długiej, białej wstęgi biegnącej przez wszystkie pomieszczenia i tworzącej 15 połączonych ze sobą wizualnie ośmiokątnych pokoi. Zabieg ten pozwolił uzyskać dodatkową powierzchnię ścian i wyeksponować ważniejsze dzieła malarza. Ponadto, odwiedzający stojąc w jednym pomieszczeniu mogą dostrzec to, co znajduje się na ścianach kolejnego.

Aranżacja wystawy „Aleksander Gierymski 1850-1901” w Muzeum Narodowym w Warszawie, autor projektu: Ultra Architects
Aranżacja wystawy „Aleksander Gierymski 1850-1901” w Muzeum Narodowym w Warszawie, autor projektu: Ultra Architects
Aranżacja wystawy „Aleksander Gierymski 1850-1901” w Muzeum Narodowym w Warszawie, autor projektu: Ultra Architects

Kolorystyka wnętrz

W projekcie zostały użyte trzy barwy: sufit i podłogi są czarne, natomiast wstęga, na której znajdują się prace, jest biała w strefie poświęconej malarstwu i jasnoszara w części z grafikami i szkicami. Kolorystyka taka jest neutralnym tłem dla prezentowanych dzieł sztuki.

Projekt posadzki był inspirowany samymi obrazami Gierymskiego, na których często pojawia się kontrast faktur: gładkiej czerni ze światłem malowanym grubymi warstwami farby. Projektanci postanowili uzyskać podobny efekt: większość posadzki wyłożona została czarną wykładziną o dość długim włosiu, na którym stopy odwiedzających pozostawiają odciśnięte ślady. Dla kontrastu w dwóch salach podłoga została wyłożona gładkim czarnym linoleum. Uzupełnieniem aranżacji wystawy są meble. Lakierowane na czarno, romboidalne bryły o zaokrąglonych narożnikach funkcję siedzisk, gablot lub podstaw pod monitory.

Aranżacja wystawy „Aleksander Gierymski 1850-1901” w Muzeum Narodowym w Warszawie / Idea; autor projektu: Ultra Architects
Aranżacja wystawy „Aleksander Gierymski 1850-1901” w Muzeum Narodowym w Warszawie / rzuty, autor projektu: Ultra Architects
Aranżacja wystawy „Aleksander Gierymski 1850-1901” w Muzeum Narodowym w Warszawie, autor projektu: Ultra Architects

Tagi: wnętrza architektura wnętrz

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Konkursy

Święty Mikołaj z Rovaniemi zaprasza studentów i młodych architektów do zaprojektowania muzeum śniegu. Ta znana na całym świecie postać martwi się zmianami klimatycznymi i znikającą pokrywą śnieżną,...
Wrzesień 22, 2021
III edycja konkursu dla młodych architektów i projektantów tym razem w formule online
Wrzesień 20, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Polska Świat

Biurowiec Wave w Gdańsku; fot.: Juliusz Sokołowski według projketu
Wave to dwa niezależne budynki połączone łącznikami. W widoku z góry budynki utworzą obróconą pod...
Wrzesień 22, 2021
Zaplecze Teatru KTO i jego ogród sensoryczny
Teatr KTO stanął przy ul. Jana Zamoyskiego 50 na krakowskim Podgórzu. Obiekt zaprojektowano dla 1...
Wrzesień 6, 2021

Wzornictwo

Instalacja artystyczna „Pisklę”, autor: Joanna Rajkowska
Nowoczesna instalacja artystyczna – dwumetrowe, akustyczne jajo drozda śpiewaka autorstwa artystk...
Maj 25, 2021
Kolekcja lamp i luster „TRN” - Magda Jurek
Podczas wirtualnej gali jurorzy zaprezentowali pięcioro projektantów, którzy w 2021 roku stworzą...
Luty 2, 2021