Wnętrza

Luty 14, 2012

Sale audytoryjne Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach

Realizacja projektu konkursowego - Audytorium A  Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.
Realizacja projektu konkursowego - Audytorium A Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.

Projekt modernizacji trzech sal audytoryjnych A, B, C istniejącego obiektu Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej, nagrodzony I NAGRODĄ (realizacyjną) w otwartym konkursie architektonicznym w 2007 roku.

Podstawowym zadaniem projektu było stworzenie komfortowych i nowoczesnych wnętrz do prowadzenia wykładów z możliwością wykorzystania największej auli „A” jako wnętrza wielofunkcyjnego.

alizacja prtojektu konkursowego - Audytorium B Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.

Sale audytoryjne

Zaprojektowano aule na 220 (aula A) i 160 osób (aule B i C) o zbliżonym wystroju plastycznym, z indywidualnym designem, którego motywem przewodnim jest zastosowanie „kodu kolorystycznego” ułatwiającego identyfikację sal. We wszystkich aulach uwzględniono całkowitą modernizację pomieszczeń wraz z kompletnym wyposażeniem instalacyjnym oraz zaawansowanymi systemami multimedialnymi, w tym system tłumaczeń symultanicznych.

alizacja prtojektu konkursowego - Audytorium C Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.
alizacja prtojektu konkursowego - Aule Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.

Foyer dla audytoriów

Przewidziana także została strefa obsługująca – foyer dla audytoriów z indywidualnym, projektowanym na zamówienie wystrojem i wyposażeniem oraz salę historii rozwoju informatyki, uzupełniającą edukacyjne funkcje zespołu audytoryjnego. Pomieszczenia te, w kontraście do audytoriów, zaprojektowano w bieli co pogłębia efekt "zanurzenia" użytkownika w "przestrzeni barwy" po wejściu do sal audytoriów.

alizacja prtojektu konkursowego - Aule Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.
alizacja prtojektu konkursowego - Aule Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.
alizacja prtojektu konkursowego - Aule Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.
alizacja prtojektu konkursowego - Aule Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.
alizacja prtojektu konkursowego - Aule Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.
alizacja prtojektu konkursowego - Audytorium A Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.
alizacja prtojektu konkursowego - Audytorium B Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.
alizacja prtojektu konkursowego - Audytorium C Wydziału Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Autor projektu: Zalewski Architecture Group.

Informacje techniczne o projekcie

Projektant: Zalewski Architecture Group (www.zalewskiag.com)

Zespół

  • Krzysztof Zalewski
  • Adam Gil
  • Paweł Zalewski
  • Zbigniew Banaszkiewicz

Lokalizacja obiektu

Politechnika Śląska
Wydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki
ul. Akademicka 16
44-100 Gliwice

Inwestor

Politechnika Śląska

Realizacja

2010-2011

Tagi: sale audytoryjne architektura wnętrz wyższe uczelnie

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Konkursy

Święty Mikołaj z Rovaniemi zaprasza studentów i młodych architektów do zaprojektowania muzeum śniegu. Ta znana na całym świecie postać martwi się zmianami klimatycznymi i znikającą pokrywą śnieżną,...
Wrzesień 22, 2021
III edycja konkursu dla młodych architektów i projektantów tym razem w formule online
Wrzesień 20, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Polska Świat

Biurowiec Wave w Gdańsku; fot.: Juliusz Sokołowski według projketu
Wave to dwa niezależne budynki połączone łącznikami. W widoku z góry budynki utworzą obróconą pod...
Wrzesień 22, 2021
Zaplecze Teatru KTO i jego ogród sensoryczny
Teatr KTO stanął przy ul. Jana Zamoyskiego 50 na krakowskim Podgórzu. Obiekt zaprojektowano dla 1...
Wrzesień 6, 2021

Wzornictwo

Instalacja artystyczna „Pisklę”, autor: Joanna Rajkowska
Nowoczesna instalacja artystyczna – dwumetrowe, akustyczne jajo drozda śpiewaka autorstwa artystk...
Maj 25, 2021
Kolekcja lamp i luster „TRN” - Magda Jurek
Podczas wirtualnej gali jurorzy zaprezentowali pięcioro projektantów, którzy w 2021 roku stworzą...
Luty 2, 2021