Polska i Świat

Listopad 12, 2009

Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

Firma Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy wygrała konkurs na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną szpitala pediatrycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ogłoszenie wyników odbyło się 10 listopada 2009 r. Werdykt Sądu konkursowego ogłosił JM Rektor prof. Marek Krawczyk.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Nowy Szpital Pediatryczny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego został zapisany jako inwestycja wieloletnia, finansowana z budżetu państwa w ustawie budżetowej na 2008 rok. Koszt budowy i wyposażenia wynosi ok. 545 milionów 482 tys. złotych.

Szpital ma zostać oddany do użytkowania w 2014 roku. Jednak, aby tak się stało konieczne jest zapewnienie płynności finansowania inwestycji. Tymczasem z potrzebnych w 2010 roku 30 mln złotych, w ustawie budżetowej zapisano obecnie kwotę 1 mln złotych.

Obiekt ma powstać na terenie Kampusu Banacha przy ul. Żwirki i Wigury, na działce, którą uczelnia wniosła do inwestycji. Szpital ma mieć 527 łóżek, w tym 402 pediatryczne, 65 neonatologicznych i 60 ginekologiczno-położniczych.

Ma to być nowoczesna i przyjazna dla dzieci lecznica, gdzie leczeni będą chorzy, przeprowadzana będzie specjalistyczna diagnostyka połączona z możliwością badań naukowych oraz kształceni będą studenci medycyny.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Fragment opisu autrskiego

(...)Zasadniczym celem było stworzenie obiektu realizującego bogaty program użytkowy narzucony przez Inwestora, harmonijnie wpisującego się w istniejącą zabudowę i układ komunikacyjny i jednocześnie podnoszącego standard otaczającej przestrzeni, stwarzającego sprzyjające warunki użytkownikom, przyjaznego pacjentom, o czytelnym układzie przestrzennym, przy jednoczesnym optymalnym wykorzystaniu danego terenu.
(...)
Bryłę budynku zaprojektowano w układzie mieszanym, krzyżowo-grzebieniowym, którego części połączono ośmiokondygnacyjnym holem pasażem łączącym wszystkie kondygnacje oraz krzyżujące się z nim skrzydła budynku zawierające oddziały szpitalne. Klarowny układ funkcjonalny znajduje swoje odzwierciedlenie w elewacjach, których kompozycja została podporządkowana według funkcji obiektu.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Użyte materiały elewacyjne – białe płyty włókno-cementowe oraz czarna ślusarka okienna nawiązują do kolorystyki sąsiednich obiektów. W celu ocieplenia i złagodzenia technologicznego, chłodnego w wyrazie odbioru, całego założenia kampusu zdecydowano się na użycie jasnozielonego koloru na nadprożach okiennych oraz przełamanie prostopadłościennych brył poprzez zaakcentowanie wejść do projektowanego obiektu podcieniami.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Projektowany hol – łącznik został pomyślany jako przestrzeń ogólnodostępna, wyłamująca się ze schematu typowo szpitalnej architektury w celu zapewnienia „oddechu” użytkownikom obiektu. Efekt ten uzyskano poprzez zastosowanie małej architektury (miękkie siedziska, zieleń w donicach), szkła jako okładzin ściennych, oraz charakterystycznych przeszklonych „kieszeni” pasażu które są łącznikami oddziałów zamkniętych z przestrzenią wspólną, w których zlokalizowano między innymi miejsca spotkań pacjentów z rodzinami lub miejsca zabaw. Hol pełni zatem rolę całorocznego, przeszklonego dziedzińca.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Projektowany budynek posiada dwa dziedzińce wewnętrzne – zamknięte, dostępne z parteru; pierwszy ogólnodostępny, drugi, w głębi przeznaczony jako teren rekreacyjny dla pacjentów Kliniki Psychiatrycznej; oraz dwa dziedzińce otwarte – zielone aneksy, dostępne z holu z poziomu niskiego parteru, otwarte na południe. Na tej kondygnacji znajduje się w centralnym miejscu duża sala konferencyjna, dla 300 osób, oraz obok - sala restauracyjna o pow. 370 m2.

Budynek zaprojektowano w oparciu o elastyczny układ konstrukcyjny, słupowo – płytowy, umożliwiający w przyszłości, jeśli zajdzie taka potrzeba, adaptację do nowych potrzeb wciąż postępującej technologii medycznej.

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

I nagroda w Konkursie na szpital pediatryczn Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego: Open Architekci sp. z o.o. z Warszawy

Źródło: Warszawski Uniwersytet Medyczny

Tagi: szpital architektura szpital pediatryczny konkurs

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Konkursy

Celem konkursu jest zaprojektowanie i wykonanie muralu o tematyce ekologicznej, spełniającego jednocześnie funkcje edukacyjne. Projekt muralu powinien nawiązywać do szeroko rozumianej ekologii – tr...
Czerwiec 29, 2021
źródło: http://auschwitz.org/muzeum/aktualnosci/konkurs-na-nowa-wystawe-polska-w-miejscu-pamieci,2210.html
Nowa wystawa polska w Miejscu Pamięci Auschwitz zostanie sfinansowana dzięki nadzwyczajnemu wsparciu Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu. Ekspozycja zajmie dwa piętra historyczneg...
Czerwiec 19, 2021