Pozostałe projekty

Sierpień 3, 2020

Klasztor Sióstr Franciszkanek

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Szkoły podstawowe i gimnazjalne
Autorzy projektu: Józef Franczok , Marcin Kolanus

Galeria


Autor projektu: PORT (http://www.portinfo.pl)
inwestor: Prowincja Polska Zgromadzenia Sióstr Pielęgniarek Trzeciego Zakonu Regularnego św.Franciszka
funkcja: klasztor
zdjęcia: S.Zajączkowski
pow. działki: 5121,8 m2
pow. budynku: 1 874,3 m2
Generalny wykonawca: BIL Sp z o.o.
lokalizacja: Dobrzeń Wielki
rok: 2019

U podstaw założeń projektowych przy pracy nad budynkiem Klasztoru dla Sióstr Franciszkanek Szpitalnych w Dobrzeniu Wielkim leżała wiara, iż architektura oprócz odpowiadania na wszystkie pragmatyczne potrzeby człowieka oddziałuje jednocześnie na jego emocje i ducha. Odpowiednia przestrzeń architektoniczna może pomagać w introspecji, kontemplacji, modlitwie, wspomagać duchowe i emocjonalne życie, wspomagać poszukiwania i dążenia człowieka. Mimo dobrobytu w którym żyjemy wielu ludzi, boryka się z brakiem czasu, zmęczeniem, przesytem rzeczy, często o niskiej jakości, nadmiarem, zbytnim skomplikowaniem współczesnego świata, brakiem relacji międzyludzkich, hałasem wizualnym i pędem, który nie pozwala się skupić i zastanowić się nad tym co rzeczywiście jest dla nas ważne. Mamy problem, aby skupić się na swoich celach, ale też nawet żeby je poznać, dorzeć do nich. Często towarzyszy dziś ludziom poczucie masowości, braku indywidualizmu, rozczarowania. Pojawia się kunsumpcjonizm i materializm mający wypełnić braki, ale nie wypełnia. Coraz częściej, aby odnaleść sens i własną drogę świadomie decydujemy się na wyrzeczenie, kierując się słynnym „less is more” (mniej znaczy więcej) Miesa Van der Roha. Popularność zdobywa minimalizm jako sposób życia, filozofia życiowa. Nie ma ściśle określonych zasad, czy wytycznych. Jest w dużej mierze reakcją na przesyt czasów, na konsumpcjonizm, powierzchowność, bycie trybikiem w machinie. Ludzie decydują się na niego poszukując większej głębi i jakości życia. Poszukiwanie te może też wspomagać przestrzeń dając niezbęne tło, spokój,

pozwalając się skupić, robiąc miejsce, stanowiąc ramę dla kontemplacji przyrody i światła. Ludzie którzy poszukują siebie albo swojej relacji z Bogiem często udają się w góry, wyruszają w morze, wpatrują się w gwiazdy, zostawiają wygodę i komfort aby zyskać więcej. Udają się w miejsca gdzie jest mniej – wyżej w góry, dalej w ocean – więcej tam pustki, więcej miejsca, aby myśli i emocje, mogły płynąć.

Przestrzeń i pustka

Wzruszona starsza siostra ze szklistymi oczami spotkana w holu głównym przy wyjściu z budynku, wypowiedziała słowa – „dla mnie łączy się tu niebo z ziemią”.

Poszczególne pustki pomieszczeń przenikają się i łączą, łączą się też z krajobrazem, stanowią nośnik dla światła słonecznego, które je przenika. Hol główny łączy się z kaplicą przez naświetle i dalej przez szklany świetlik z niebem. Z holu głównego widzimy niebo nad kaplicą. Pomieszcznie rehabilitacji przenika się z holem i zagłębionym zewnętrzym patio dając ćwiczącym ludziom kontakt z naturą. Sala do organizacji imprez okolicznościowych („tzn. Stare Przedszkole”) łączy się z holem i zewnętrzym patio na poziomie terenu. Korytarze „Watykanu” (część gościnna) połączone są z tą centralną przestrzenia szklanymi drzwiami.

Z galerii holu głównego przez szklany narożnik widzimy wieżę kościoła parafialnego w Dobrzeniu Wielkim i wysoką Lipę. Przez wysokie okno w kaplicy porzez zewnętrzne patio i korytarz DPS pojawia się ogród, oś w druga stronę (z Domu Pomocy Społecznej) pozwala dostrzec ołtarz. Z miejsca organistki na chórze poprzez szklane drzwi znajduje się wysoki przestrzał na pola i zieleń. Wcześniejsze ciemne klasztorne korytarze, poszerzają się teraz w strefę rekreacyjną i otwierają na wiejski krajobraz.

Cisza, spokój, biel

Redukcja bodźców, pozwala skupić się, skoncerować na własnych myślach, modlitwie, kontemplacji, otaczającym krajobrazie i zmieniającej się aurze. Stanowi tło dla światła, które w symbolice chrześcijańsiej symbolizuje życie, Boga, dobro.

Światło

Budynek cały wypełnia się światłem, jest dla niego instrumentem na którym gra ono swoją symfonię, wędruje po nim zgodnie z porami dnia i cyklem pór roku. Na wiosnę i jesień przez kilka miesięcy przez krzyż w fasadzie przechodzące promienie światła słonecznego rysują krzyż ze światła na przeciwległej ścianie holu. O wschodzie słońca przez wysokie okno w kaplicy czerwone światło buduje świetlny ołtarza na frontowej ścianie wnętrza. Kilka godzin później światło zaczyna wnikać przez szklany świetlik i rozpoczyna swą wędrówkę po wnętrzu. Snop światła najpierw przecina ambonę, przechodzi dalej poprzez ołtarz, tak aby około południa promień światła prześwietlał krzyż w kaplicy i jakiś czas później tabernaulum.

Materiał

Ktoś kiedyś powiedział „twarda ławka, tylko tam można myśleć”.

Materiały zastosowane w budynku w dużej mierze kontynuują język materiałowy z zaprojektowanej wcześniej części Domu Pomocy Społecznej z którą budynek się łączy. Kamień, stal nierdzewna, szczotkowana, szkło, drewno, biały tynk, beton. Zastosowano materiały naturalne, każdy z nich posiada swoistą fakturę, inaczej absorbuje światło, jest ponadczasowy, a więc nabierający szlachetności wraz z mijającym czasem.
Dodano: 03/08/2020

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Inne projekty:

Pozostałe projekty

Sierpień 3, 2020
Mali odkrywcy Budują siebie i swój intelekt, odkrywają świat wokół zmysłami. Przyswajają to, co znajduje się wokół nich. Otoczenie jest bardzo w...

Pozostałe projekty

Sierpień 3, 2020
Autor projektu: PORT (http://www.portinfo.pl) inwestor: Prowincja Polska Zgromadzenia Sióstr Pielęgniarek Trzeciego Zakonu Regularnego św.Francisz...

Domy jednorodzinne

Wizualizacje gotowego projektu domu jednorodzinnego. Projekt dostępny m.in. na https://www.extrad...
Sierpień 24, 2020
STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego -...
Sierpień 18, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - pólki do salonu. Bardzo wytrzymałe (ok. 100 kg/mb) półki na książki bez widocznych wspo...
Maj 19, 2020
Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020

Materiały budowlane

Firma Aluprof wprowadziła do oferty nowy system moskitiery plisowanej MPH DUAL, która skutecznie...
Marzec 2, 2020
Duże przeszklenia na dobre wpisały się w nowoczesny wygląd elewacji nie tylko biurowców czy hotel...
Marzec 2, 2020

Konkursy

Weź udział w międzynarodowym konkursie dla architektów: Dom Przyszłości. Najlepszy projekt SunRoof 2020. Projektowanie Domu Przyszłości z dachem solarnym SunRoof przy użyciu BIMobject.
Wrzesień 18, 2020
Ministerstwo Klimatu wspiera ekologiczne i proklimatyczne inwestycje. Chcąc docenić starania projektantów, inwestorów i wykonawców z całej Polski nagrodzimy najlepszą zrealizowaną inwestycję, która...
Wrzesień 17, 2020
klasztor, architektura sakralna, architektura, architekt opole, architekt wrocław, port, port architekci,