Projekty domów jednorodzinnych

Sierpień 18, 2020

Dom wiejski - "stodoła na przestrzał"

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Powierzchnia użytkowa: powyżej 200 m2
Powierzchnia zabudowy: 280,00 m2
Wysokość: 7,00 m
Wysokość kondygnacji: 4,20 m
Technologia: tradycyjna murowana
Charakter: nowoczesny
Minimalna szerokość działki: 18,80 m
Kąt nachylenia dachu: 45,00 o
Garaż: tak
Piwnica: nie
Dach: spadzisty
Ilość kondygnacji: jedna
Autorzy projektu: arch. Bartłomiej Zabój
Pracownia: THEZA Architekci

Galeria


STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego - "nowoczesnej stodoły "

Punktem wyjściowym do realizacji projektu było stworzenie parterowego budynku w charakterze wiejskiego domu, na kształt murowanej stodoły. Łatwość użytkowania, minimalny czas dla bieżącej konserwacji (w tym brak okien połaciowych) spowodowały o wyborze naturalnych materiałów okładzin zewnętrznych (ceramika, drewno, aluminium), tradycyjnych technologii budowania oraz rodzaju energooszczędnych instalacji. Najistotniejszym dla Inwestora 2+1 miała stać się otwarta, wielkoprzestrzenna część dzienna.

Dom lokalizowany jest w podmiejskiej wsi, posiadającej pozostałości zabudowy zagrodowej, gdzie z parcelowanych użytków rolnych rozrasta się nowa zabudowa jednorodzinna. Wąska, a zarazem długa działka z wjazdem od południowego zachodu wymusza zabudowę linearną, racjonalnie wykorzystującą nasłonecznienie i dostęp. Ta niekorzystna cecha została jednak przekonwertowana na atut, pozwalający na sekwencyjne wydzielenie wewnętrznych stref prywatności na działce. W tym celu wyznaczone zostały trzy strefy: wjazdowa (ogólnodostępna z częścią garażową), dzienna (buforowa - czerwona stodoła) oraz prywatna (cicha część mieszkalna wraz z ogrodem). Wykorzystując zapisy planu miejscowego oraz uwarunkowania istniejącej zabudowy, budynek sytuowany jest w głąb działki, przez co strefa wjazdowa zyskuje na przestrzeni i stanowi swoiste przedpole dla rzeczowej 'stodoły'.

Strefa dzienna staje się buforem za sprawą prostopadłej aranżacji w stosunku do dłuższego boku działki i linearnej zabudowy oraz powiększenia wysokości, w efekcie dominując w bryle całego budynku. Zastosowanie czerwonej dachówki (w tym na elewacji), podkreśla przełamanie linearnego ciągu funkcji a także kultywuje charakter starej zabudowy wsi. Lokalizowana w niej przestrzeń dzienna realizowana jest w otwartym planie wnętrza wraz z minimalistycznym aneksem kuchennym (preferencje Inwestora). Całość dopełniona jest biblioteczką na nieużytkowej antresoli i zwieńczona odkrytą więźbą dachową wraz z widocznym deskowaniem.

Strefa prywatna kontynuowana jest linearnie w głąb działki, a jej modułowość pozwala na jej potencjalną rozbudowę w kierunku ogrodu. Każda z sypialni projektowana jest z pełną wysokością (odkryta więźba) oraz bezpośrednim wyjściem na taras, skutkując dużym potencjałem do aranżacji wnętrza i integracji z przestrzenią zewnętrzną.

Lokalizacja: przedmieścia Wrocławia
Autorzy: THEZA Architekci, arch. Bartłomiej Zabój
Powierzchnia: 220 m2
Projekt: 2019-20
Status: w budowie
Dodane przez: THEZA_Architekci
Dodano: 18/08/2020, Zmodyfikowano: 27/08/2020

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

Projekty domów jednorodzinnych

Sierpień 18, 2020
STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego - "nowoczesnej stodoły " Punktem wyjściowym do re...

Domy jednorodzinne

Wizualizacje gotowego projektu domu jednorodzinnego. Projekt dostępny m.in. na https://www.extrad...
Sierpień 24, 2020
STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego -...
Sierpień 18, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - pólki do salonu. Bardzo wytrzymałe (ok. 100 kg/mb) półki na książki bez widocznych wspo...
Maj 19, 2020
Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020

Materiały budowlane

Firma Aluprof wprowadziła do oferty nowy system moskitiery plisowanej MPH DUAL, która skutecznie...
Marzec 2, 2020
Duże przeszklenia na dobre wpisały się w nowoczesny wygląd elewacji nie tylko biurowców czy hotel...
Marzec 2, 2020

Konkursy

Weź udział w międzynarodowym konkursie dla architektów: Dom Przyszłości. Najlepszy projekt SunRoof 2020. Projektowanie Domu Przyszłości z dachem solarnym SunRoof przy użyciu BIMobject.
Wrzesień 18, 2020
Ministerstwo Klimatu wspiera ekologiczne i proklimatyczne inwestycje. Chcąc docenić starania projektantów, inwestorów i wykonawców z całej Polski nagrodzimy najlepszą zrealizowaną inwestycję, która...
Wrzesień 17, 2020
#thezaarchitekci #nowoczesnastodoła #współczesnydom #domstodoła #housedesign #modernbarn