Wnętrza

Styczeń 2, 2023

Best of Best w 2022 Architecture Masterprize

Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace

Dom refleksyjny został laureatem nagrody  Best of Best w 2022 Architecture Masterprize w kategorii Wnętrza domowe oraz zwycięzcą w kategorii Wnętrza mieszkalne. Autorem projekty jest AUN Design Studio. Nagrodzone wnętrze znajduje się w Bangkoku, w Tajlandii.

"Wizualizacja chłopca bawiącego się z przyjaciółmi w sąsiedztwie. Wbiegają do tego domu i wchodzą i wychodzą z tamtych domów. Wyobrażanie sobie dorosłych opierających się o płot, rozmawiających i obserwujących swoje dzieci biegające i bawiące się." Te wspomnienia "odzwierciedlają" dziecięce doświadczenia życiowe właściciela domu i relacje z jego matką. Po dziesięcioleciach bycia osobno, dorastania, życia, studiowania i pracy za granicą w pojedynkę, właściciel chciał wrócić do domu, który ułatwia jego starszej matce i jemu samemu życie razem w harmonii. Domu, który odpowiada dwóm osobom i współistnieje dla ich wieku i potrzeb.

Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Jeden dom - różne potrzeby

Dom jest zbudowany na oryginalnym gruncie istniejącego domu, w ścisłej zabudowie. Projektant zdecydował się na oddzielenie układu wejścia ze względu na różne zajęcia i style życia właścicieli, a także wybrał układ domu po środku, aby stworzyć otwartą przestrzeń. Po obu stronach znajduje się ogród. Parter służy przede wszystkim jako własny kompleks mieszkalny matki, obejmujący część wspólną, kuchnię i jadalnię. Piętro zaplanowano jako prywatną przestrzeń dla syna.

Ogólny projekt, z wybranymi materiałami i kolorami, sprawia, że jest to prosty dom. Projektant zdecydował się zachować gołą betonową powierzchnię budynku bez jej malowania, a na stolarkę drzwiową wybrał ciemnoszary kolor. Aby dopełnić formę domu, ukształtowano dach wiaty i ogrodzenie z przodu domu, tworząc kontynuację, która harmonizuje z otoczeniem. Dodatkowo, stalowe lamele wybrane na ogrodzenie pomagają nadać temu obszarowi przestronności i stanowią wyraźny kontrast z masywną bryłą domu.

Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Schody we wnętrzu

Klatka schodowa prowadząca na drugie piętro została umieszczona w centrum domu jako rzeźba. Zainspirowana "origami", japońską sztuką przekształcania płaskiego kwadratowego arkusza papieru w gotową rzeźbę poprzez techniki składania i rzeźbienia. Perforowana stal sprawia, że schody są półprzezroczyste, a każdy cienki arkusz stali jest geometrycznie zagięty, aby wzmocnić jego wytrzymałość. W ten sposób schody stają się samoistną konstrukcją, bez potrzeby dodatkowego wsparcia. Wszystkie blachy perforowane są zawieszone na drugim piętrze, unosząc się nad trzema pierwszymi betonowymi stopniami, z których każdy został zaprojektowany w innej formie i z innego materiału.

Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Część prywatna

Prywatna przestrzeń dla syna została zaprojektowana tak, aby ułatwić spotkania towarzyskie (z serwowaniem jedzenia i napojów), w tym tradycję oglądania piłki nożnej w święta bez przeszkadzania matce. Do baru przylega pokój dzienny, z małym balkonem, który rozszerza go w większą przestrzeń. Łazienka dla gości jest ukryta za barem, co pomaga zachować prywatność tego obszaru, gdy gość zostaje na dłużej. Sypialnia znajduje się po przeciwnej stronie pokoju roboczego, ustawiona tak, aby oferować różne widoki z zewnątrz, jednocześnie zachowując połączenia przez garderobę i łazienkę. Nad garderobą i łazienką, strefa relaksu do jogi lub medytacji uzupełnia układ.

Styl wnętrza koncentruje się na kilku meblach. Projektant zapewnił ciągłość architektury i wnętrz poprzez wyeksponowanie powierzchni, ścian i sufitów, z gołą zaprawą i tylko pomalowanymi na biało ścianami nałożonymi do wysokości wzrostu mieszkańców, aby stworzyć poczucie komfortu wizualnego.

Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Zdjęcia: Wison Tungthunya & W Workspace
Karta techniczna projektu
  • Położenie: Latphrao-Wanghin, Bangkok, Tajlandia
  • Klient: Rodzina Faosup
  • Rok ukończenia: 2022
  • Powierzchnia (m²): 182 m kw.
  • Koncepcja kreatywna: AUN Design Studio
  • Projekt architektoniczny: AUN Design Studio
  • Projektowanie wnętrz: AUN Design Studio
  • Architekt Krajobrazu: AUN Design Studio
  • Projekt oświetlenia: Assoc.Phanchalath Suriyothin, Verapong Eawpanich i AUN Design Studio
  • Inżynier budowlany: Sitichoke Sirivivat
  • Inżynier mechanik: Ronnachai Sirithanarattanakul
  • Inżynier Elektryk: Ekkasit Ruksakulkiatti
  • Photo Credits: Wison Tungthunya & W Workspace

Tagi: wnętrza mieszkalne Best of Best w 2022 Architecture Masterprize architektura wnętrz

Domy jednorodzinne

Koncepcja dwukondyngnacyjnej willi zlokalizowanej nad jeziorem to projekt, który zakłada wpisanie...
Grudzień 2, 2022
Dwupoziomowy budynek z lotu ptaka przejmuje kształt litery U zwróconej ramionami na południe i ot...
Listopad 18, 2022

Konkursy

The Portugal Olive Guest House competition is run in partnership with the Verde family, tasking participants with presenting designs for a guest house to be constructed on their property. The guest...
Styczeń 23, 2023
Przedmiotem opracowania, zgodnie z Regulaminem konkursu, jest opracowanie koncepcji architektonicznej/wizualizacji dla modernizacji i rozbudowy budynku Ośrodka Edukacyjno-Muzealnego Roztoczańskiego...
Styczeń 17, 2023

Materiały budowlane

W obliczu zmiany klimatu i coraz większej degradacji środowiska naturalnego, należy uważnie przy...
Październik 12, 2022
Nowoczesny materiały do wykonywania pokryć dachowychJeszcze do niedawna jedynym materiałem używa...
Październik 11, 2022

Polska Świat

Rewitalizacja Starej Rzeźni w Poznaniu
W 2023 roku rozpocznie się rewitalizacja wraz ze zmianą funkcji trzech pierwszych budynków histor...
Styczeń 16, 2023
QQT Światowym Budynkiem Roku 2022 | autor projektu: 3XN Architects
Quay Quarter Tower (QQT) w Sydney w Australii został uznany za Światowy Budynek Roku 2022. Nagrod...
Grudzień 5, 2022

Wzornictwo

Pierwsza nagroda w konkursie Roca One Day Design Challenge 2022: „SAFESPACE” – Dzianis Pilipuk
Zadaniem było zaprojektowanie innowacyjnych rozwiązań łazienkowych w ciągu kilku godzin, na podst...
Listopad 27, 2022
Instalacja artystyczna „Pisklę”, autor: Joanna Rajkowska
Nowoczesna instalacja artystyczna – dwumetrowe, akustyczne jajo drozda śpiewaka autorstwa artystk...
Maj 25, 2021