Wnętrza

Grudzień 19, 2021

Rewitalizacja Budynku Dyrekcji otrzymała European Property Award

Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku otrzymała European Property Award; projekt: Roark Studio
Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku otrzymała European Property Award; projekt: Roark Studio

Zespół Roark Studio otrzymał nagrodę 2021 European Property Award w kategorii Office Architecture za projekt rewitalizacji Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku. Nagroda przyznawana jest przez panel ponad 80 niezależnych ekspertów branżowych. Udana rewitalizacja obiektu została również wyróżniona przez Narodowy Instytut Dziedzictwa oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w konkursie „Zabytek Zadbany”.

Projekt rewitalizacji obiektu jest wynikiem wygranego przez nas konkursu architektonicznego obejmującego projekt wnętrz oraz projekt wykonawczy dla całego budynku. Inwestor – Stocznia Cesarska Development postawił przed nami zadanie stworzenia różnorodnych powierzchni biurowych dla szerokiej gamy najemców, zapewniających dużą elastyczność – od mikro-biur i mniejszych jednostek dla start-upów po większe powierzchnie dla firm o bardziej ugruntowanej pozycji – mówi Jakub Bladowski, prezes zarządu Roark Studio.

Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio

Historia tego wyjątkowego budynku pochodzącego z 1878 roku jest niezmiernie ciekawa. Niemalże przez cały okres swojego funkcjonowania, był nie tylko ważnym miejscem zarządzania stocznią ale również świadkiem najważniejszych wydarzeń społecznych i politycznych związanych ze współczesną historią Polski. To u jego progu stoczniowcy protestowali w imię swoich praw i wartości.Przez ostatnie kilkanaście lat, budynek był zaniedbywany i niszczał. Sytuacja zmieniła się wraz z przejęciem terenu przez nowego inwestora, Stocznię Cesarską Development, dla której pierwszym celem w procesie rewitalizacji terenu, był kompleksowy remont Budynku Dyrekcji.

Pierwszy od 150 lat remont Budynku Dyrekcji rozpoczął się w marcu 2019 roku i miał na celu odrestaurowanie pięknej architektury i bogatych wnętrz, uzupełniając je o nowe walory przestrzenne. Budynek został oficjalnie otwarty we wrześniu 2020 r. Jednak stworzenie elastycznej i funkcjonalnej przestrzeni dla biznesu z uszanowaniem przemysłowego charakteru XIX-wiecznego budynku, objętego ścisłą ochroną konserwatorską było z punktu widzenia architekta dużym wyzwaniem.

Ochrona konserwatorska terenów postoczniowych

Tereny postoczniowe objęte są ścisłą ochroną konserwatorską, podlegając tym samym złożonym regulacjom i wymogom. Wszelkie prace podlegają szczegółowym uzgodnieniom i bliską współpracą ze służbami konserwatorskimi, które formalnie prace oceniają i odbierają po ich zakończeniu.

Zaprojektowane i starannie odrestaurowane wnętrza Dyrekcji łączą szacunek dla historycznego ducha miejsca z rozwiązaniami spełniającymi wszelkie wymagania nowoczesnego biurowca. Projektową ideą przyświecającą architektom było uwypuklenie charakteru historycznych wnętrz poprzez zabiegi niekonkurujące z zabytkowymi rozwiązaniami. Z najwyższą starannością potraktowaliśmy historyczne elementy budynku. Znalezione na miejscu artefakty, takie jak tablice ogłoszeniowe, szafy z oryginalnymi sygnaturami, czy gazety a nawet butelki znalazły ponownie swoje miejsce w odrestaurowanej przestrzeni. W trakcie prowadzenia prac wymieniono lub odrestaurowano łącznie 330 okien. Te, które nie przetrwały, nawet w szczątkowej formie, musiały zostać odtworzone na podstawie dokumentacji fotograficznej. Wybarwienie okien zostało przywrócone do stanu oryginalnego. Po latach na swoje miejsce w wieży budynku Dyrekcji wrócił zegar. Wnętrze budynku ma być przestrzenią gotową na przyjęcie najemców o zróżnicowanych potrzebach w zakresie układu funkcjonalnego i aranżacji wnętrz. System funkcjonalny ma sprzyjać budowaniu relacji międzyludzkich. Tłem dla ostatecznych aranżacji są wszelkie historyczne elementy, detale i wykończenia wnętrz, uzupełnione o minimalistyczne, nienarzucające się umeblowanie, oświetlenie i kolorystykę – mówi Paulina Lehmann, architekt prowadzący, Roark Studio.

Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio
Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio
Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio
Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio
Projekt przestrzeni biurowej

Podział przestrzeni biurowej dostosowano do układu istniejących ścian budynku likwidując jednocześnie nowsze naleciałości i zabudowy. Dzięki temu uzyskano czysty układ korytarzowy z możliwością elastycznego kształtowania powierzchni w zgodzie z potrzebami przyszłych najemców. Oprócz zachowania pierwotnej funkcji biurowej do budynku wprowadzono szereg współdzielonych przestrzeni jak sale konferencyjne, salę bankietową, aneksy kuchenne oraz pierwszą w historii terenów postoczniowych przestrzeń coworkingową Mind Dock, zlokalizowaną na ostatnich dwóch piętrach budynku.

Jesteśmy bardzo szczęśliwi z efektu końcowego rewitalizacji i faktu, że budynek Dyrekcji dostał drugie życie - mówi Gerard Schuurman, dyrektor projektu Stocznia Cesarska. Najemcy doceniają wyjątkowe wnętrza i historię budynku, traktując nową lokalizację jako wizytówkę także swojej firmy. Jest to niewątpliwie zasługa architektów, którzy podeszli do procesu projektowego z dużym szacunkiem i wyczuciem - dodaje Schuurman.

Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio
Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio
Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio
Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio
Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio
Technologia i rewitalizacja w jednym

Budynek Dyrekcji wyposażono w nowoczesne instalacje wentylacji, klimatyzacji, elektryczne i teletechniczne. Zastosowano ocieplenie połaci dachowych oraz ze względów konserwatorskich ocieplenie ścian od wewnątrz. Powyższe zabiegi znacząco zmniejszyły zużycie energii budynku.

Zapewnienie właściwej ochrony przeciwpożarowej najemcom budynku wymagało wyjątkowej uwagi ze względu na ograniczenia konserwatorskie. Architekci Roark Studio uzyskali odstępstwa od przepisów przeciwpożarowych i opracowali indywidualne rozwiązania wdrożone w realizacji jak specjalne pęczniejące farby kryjące konstrukcję, czy obudowy z materiałów niepalnych.

W budynku po raz pierwszy w jego bogatej historii zainstalowano windę, i dźwig schodowy, dzięki czemu obiekt po raz pierwszy jest dostępny dla osób o ograniczonej sprawności ruchowej. Wprowadzanie do budynku windy wiązało się z palowaniem w istniejącym budynku pod konstrukcję żelbetowego szybu. Dodatkowe utrudnienie stanowił wysoki poziom wód gruntowych i izolacja szybu.

System monitoringu i kontroli dostępu w budynku, oraz platformy, umożliwiające bezkontaktowy system poruszania się po budynku w dużym stopniu zapewniają użytkownikom poczucie bezpieczeństwa. Dodatkowo w lobby przy głównym wejściu funkcjonuje recepcja z ochroną, co jest bardzo istotne z punktu widzenia najemców wybierających biura w historycznym budynku na terenach przemysłowych, które pełną rewitalizację mają jeszcze przed sobą.

Rewitalizacja Budynku Dyrekcji Stoczni Cesarskiej w Gdańsku; projekt: Roark Studio

Tagi: European Property Award Budynek Dyrekcji architektura rewitalizacja Stocznia Cesarska

Domy jednorodzinne

Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021
Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021

Konkursy

The International Union of Architects (UIA) and Rehabilitation International (RI) are jointly inviting submissions for a twenty-first century symbol of accessibility to represent their core values...
Styczeń 18, 2022
We invite you to design a small scaled HOME for 2 working individuals of any age group optimized for spatialeciency to fulfill all the needs of its users.
Styczeń 10, 2022

Materiały budowlane

             Świetlik dachowy to nowy produkt firmy VELUX w s...
Grudzień 13, 2021
Przedszkole w Kiełczowie
Wielkoformatowe płyty z możliwością niemal dowolnego nadruku stanowią doskonałe rozwiązanie dla f...
Listopad 15, 2021

Polska Świat

Park Pamięci Wielkiej Synagogi, NArchitekTURA / Bartosz Haduch - finalista Mies van der Rohe Award 2022
Głównym elementem aranżacji parku jest mozaika z czterdziestu szarych płyt piaskowca. Ich nieregu...
Styczeń 20, 2022
Centrum Aktywności Lokalnej w Rybniku - Marlena Wolnik MWArchitekci (finalista Mies van der Rohe Award 2022)
Centrum Aktywności Lokalnej to projekt mający na celu stworzenie przestrzeni, która byłaby centra...
Styczeń 20, 2022

Wzornictwo

Instalacja artystyczna „Pisklę”, autor: Joanna Rajkowska
Nowoczesna instalacja artystyczna – dwumetrowe, akustyczne jajo drozda śpiewaka autorstwa artystk...
Maj 25, 2021
Kolekcja lamp i luster „TRN” - Magda Jurek
Podczas wirtualnej gali jurorzy zaprezentowali pięcioro projektantów, którzy w 2021 roku stworzą...
Luty 2, 2021