Architektura krajobrazu

Styczeń 14, 2014

Ogród miejski

Rzut
Lokalizacja: Nowy Dwór Gdański
Powierzchnia: 500 m2

Galeria

Siedziska z europalet
Fragment przedogródka
Wizualizacja 2
Wizualizacja 3 - druga koncepcja
Wizualizacja 4 - druga koncepcja
Wizualizacja 5 - druga koncepcja

Program ogrodu przewiduje wydzielenie zielenią wnętrza ogrodowego oraz ciągów pieszo-jezdnych. Drzewa, krzewy, byliny oraz mała architektura są powiązane kompozycyjnie z zabudową. Zgodnie z zaleceniami Inwestora ogród powstał w stylu nowoczesnym.

Na podjeździe przylegającym do wschodniej granicy działki zaproponowano ułożenie kwadratowych płyt bazaltowych, które proponuje się ułożyć pasami na przemian z kostką granitową. Ułożenie nawierzchni w ten sposób wprowadzi w ogrodzie rytm, poszerzy optycznie podjazd i podkreśli geometryczność założenia. Główną oś kompozycji, na której zlokalizowano ścieżkę oraz drewniane siedzisko, zaakcentowano ścianą z lustrem. Detal ozdobny podkreślono reflektorami punktowymi. Takie rozwiązanie sprawi, że ogród będzie atrakcyjny także po zachodzie słońca.

W centralnej części ogrodu zaproponowano utworzenie drewnianego tarasu z siedziskiem. Dzięki drzwiczkom siedzisko będzie pełniło także funkcję schowka na poduchy. W celu urozmaicenia przestrzeni i wydzielenia części wypoczynkowej z otoczenia, taras wyniesiono o 15 cm wyżej w stosunku do pozostałej części ogrodu. Całość otoczono grabowym żywopłotem ciętym na wysokości 1,6m. Żywopłot oraz konstrukcja na pnącza zamocowana wzdłuż południowej granicy (1,6m wys.), pozwolą na stworzenie kameralnego cichego zakątka o zamkniętym charakterze. Przy ścieżce prowadzącej do głównego wejścia zaproponowano ustawienie dwóch geometrycznych donic obsadzonych wieloletnimi bylinami: funkiami w odmianach, kosaćcami bródkowymi i kuklikami szkarłatnymi. Kwiaty utrzymane w ciepłej tonacji nawiązują do kolejnego akcentu ozdobnego, który wprowadzono do kompozycji – asymetrycznych siedzisk wykonanych z żywicy, pomalowanych proszkowo na intensywnie pomarańczowy kolor (RAL 2011). Największą donicę, zlokalizowano przy tarasie. Zaproponowano w niej posadzenie świdośliwy kanadyjskiej. Po posadzeniu donicę należy wysypać białym kamieniem płukanym (frakcja 16- 32mm).
W projekcie przewidziano donice wykonane z wysokiej jakości wzmocnionego poliestru, odpornego na mróz oraz promieniowanie UV.


Dodano: 14/01/2014, Zmodyfikowano: 19/03/2014

Domy jednorodzinne

STAN ISTNIEJĄCY Budynek istniejący zrealizowany w 1986 roku na podstawie projektu typowego. Form...
Kwiecień 21, 2020
Wizualizacja projektu architektonicznego domu jednorodzinnego. Dom zaprojektowany w nowoczesnym,...
Kwiecień 15, 2020

Wasze realizacje

Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020
Zestaw bardzo wytrzymałych na obciążenia (ok. 100kg / mb) półek do salonu. Półki z szafkami i ko...
Kwiecień 5, 2020

Materiały budowlane

Firma Aluprof wprowadziła do oferty nowy system moskitiery plisowanej MPH DUAL, która skutecznie...
Marzec 2, 2020
Duże przeszklenia na dobre wpisały się w nowoczesny wygląd elewacji nie tylko biurowców czy hotel...
Marzec 2, 2020

Konkursy

As reaction to the unprecedented moment that we are all experiencing, Zuecca Projects has decided to launch its first ever Open Call, on the theme of Sustainable Architecture and Design. The Intern...
Maj 13, 2020
III edycja Tubądzin Design Awards, to międzynarodowy konkurs dla architektów, projektantów i studentów. Doceniamy Wasze zaangażowanie oraz inspirujące pomysły. TDA to szansa na uwolnienie twórczego...
Maj 13, 2020