Polska i Świat

Kwiecień 9, 2013

Centrum Muzyki w Krakowie – I nagroda

I nagroda w konkursie na opracowanie ideowo-studialnej koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Muzyki w Krakowie. Autorzy projektu: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech
I nagroda w konkursie na opracowanie ideowo-studialnej koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Muzyki w Krakowie. Autorzy projektu: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech

Zadaniem konkursowym było opracowanie ideowo-studialnej koncepcji urbanistyczno-architektonicznej Centrum Muzyki w Krakowie.

I nagrodę otrzymał zespół architektów: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech

I nagroda w konkursie na opracowanie Centrum Muzyki w Krakowie. Autorzy projektu: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech

Nagrodę I jury przyznało za:

  • jednoznaczną dyspozycję przestrzenną dla przyszłych zamierzeń inwestycyjnych Centrum Muzyki w Krakowie,
  • wyrazisty podział planistyczny wyznaczający funkcje kubaturową, placową i parkową dającą gwarancje zachowania właściwego porządku urbanistycznego,
  • proponowany kierunek myślenia architektonicznego, zmierzający do stworzenia współczesnego symbolu przestrzennego w dolinie rzeki, czytelnego w skali miasta.

Opis projektu

Dominującym elementem w kompozycji urbanistycznej Centrum Muzyki, jest budynek Filharmonii, usytuowany prostopadle do wału Wiślanego.

Charakterystycznym elementem dominanty przestrzennej linii brzegowej Wisły, jest klasyczny w formie i nowoczesny w konstrukcji amfiteatr zlokalizowany na przedłużeniu produkującego energię odnawialną, dachu/placu Filharmonii. Schodząca do wody płaszczyzna, zakończona jest przystanią rzeczną wraz z placem bulwarowym.

Dynamicznie przecinająca formę Centrum Muzyki komunikacja piesza- kontynuowana kładką łączącą przeciwległe miejskie strefy funkcjonalne o podobnym charakterze- dzieli budynek na dwie niezależne części –kulturalną i komercyjną.

Wewnętrzna przestrzeń publiczna Centrum Muzyki, ukształtowana mobilnymi kubaturami sal kameralnych, pozwala na kreowanie wielkogabarytowej przestrzeni wystawienniczej, łączącej w swej powierzchni –do trzech sal kameralnych, całości foyer, a także w zależności od potrzeb, zadaszonej przestrzeni placu wielofunkcyjnego.

Doskonały klimat budynku, uzyskany został przez zastosowanie dwóch dopełniających się, proekologicznych sposobów pozyskiwania energii i filtracji powietrza.

I nagroda w konkursie na opracowanie Centrum Muzyki w Krakowie. Autorzy projektu: Wojciech Chmielowiec, Bartłomiej Gowin, Krzysztof Siuta, Tomasz Janus, Karolina Czech

Ponadto przyznano następujące nagrody:

II nagrodę równorzędną - IMB Asymetria

II nagrodę równorzędną - AIR Jurkowscy - Architekci sp. z o.o - Katowice

Pierwsze wyróżnienie - Biuro Projektów EKOTEKTURA

Drugie wyróżnienie - Alicja Ścigaczewska

Tagi: centrum muzyki architektura urbanistyka konkurs

Domy jednorodzinne

Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021
Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021

Wasze realizacje

Trzy kąty w jedmym mieszkaniu. Półki na książki i ścianka telewizyjna w salonie.
Kwiecień 18, 2022
Odbudowa historycznej altany powstałej na początku XX wieku z inicjatywy łódzkiego fabrykanta, Ed...
Kwiecień 6, 2022

Materiały budowlane

      Kolor odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym życiu. Ma ogromny wpływ na nas...
Kwiecień 28, 2022
    Bardzo często pomieszczenia na poddaszu posiadają okna dachowe, przez które wlewa...
Kwiecień 28, 2022

Konkursy

The monumental structure of the Silos, located in Buenos Aires on the Eastern side of Puerto Madero, is one of the few port constructions that persist in the neighbourhood and the only one that has...
Kwiecień 28, 2022
This competition encourages designers to review and redesign these promising abandoned sites through a regenerative lens. The proposed design should consider the speed of changes and development th...
Kwiecień 25, 2022