Projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.

Polska i Świat

Listopad 19, 2012

Gdyńska Szkoła Filmowa - III miejsce

Budynek Gdyńskiej Szkoły Filmowej zaprojektowano jako niski o wysokości nieprzekraczającej 12,0 m. Autorem projektu jest pracownia Bernatek Architekci.

Widok / projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.
Widok / projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.

Założenia projektu (fragment opisu autorskiego)

Budynek Gdyńskiej Szkoły Filmowej (GSF) zaprojektowano jako niski o wysokości nieprzekraczającej 12,0 m. Projektowane patio na poziomie kondygnacji -1 łączy wszystkie funkcje i usługi zawarte w obiekcie tj. wejście/wyjście z garażu podziemnego pod placem, dolne wejście do budynku szkoły, stację kolejki na Kamienną Górę oraz węzeł toalet publicznych (miejskich). Dzięki obniżeniu patio wejście do budynku zostało rozdzielone na dwa równoważne: dolne stanowiące jednocześnie wejście do strefy komercyjnej jaką będą sale kinowe, sklep video oraz górne dostępne poprzez kładki od strony ulicy Armii Krajowej i placu. Pozostałe wejścia do budynku projektowane są bezpośrednio do restauracji oraz do klubu. Główny poziom restauracji zaprojektowany został na poziomie ul. Armii Krajowej.

Wnętrze / projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.
Schematy / projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.

Centralną częścią budynku jest hall, pełniący funkcję foyer wraz z antresolą, z którego bezpośrednio połączone są wszystkie pomieszczenia budynku na dolnej i górnej kondygnacji, a który poprzez całkowite otwarcie na plac Grunwaldzki stanowi z nim przestrzenną całość. W pustkach pod widowniami oraz projektorownią przewidziano pomieszczenia sanitarne oraz pomocnicze niezbędne do poprawnego funkcjonowania obiektu. Na poziomie parteru znajduje się drugie wejście do auli oraz do klubu, do którego zapewniono dodatkowo osobne wejście/wyjście na taras klubowy. Z poziomu hallu dostępna jest również górna część restauracji znajdująca się na antresoli – poziomie ulicy. Całość założenia opiera się na kubaturze sali kinowej oraz auli. Żelbetowe prostopadłościany stanowią filary na których wsparta jest część dydaktyczna szkoły. Aula szkoły wyposażona również w ekran oraz projektor cyfrowy umieszczony we wspólnej projektorowni z salą kinową, może pełnić opcjonalnie funkcje audytorium kinowego.

Przekroje / projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.
Rzuty / projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.
Elewacje / projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.
Przekrój / projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.

Zagospodarowanie terenu (fragment opisu autorskiego)

W przekonaniu autorów koncepcji, zagospodarowanie placu powinno być podporządkowane i przygotowane pod odbywający się w tym miejscu cyklicznie, renomowany Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. W tym celu powierzchnia placu zróżnicowana jest tylko nawierzchnią i zielenią odwzorowującą kierunek głównego ciągu widokowego, pozwalając na sezonowe aranżacje, zabudowy ekranów, scen oraz tymczasowych otwartych widowni na potrzeby projekcji festiwalowych, warsztatów szkoły filmowej, spektakli teatru muzycznego lub jakichkolwiek innych medialnych wydarzeń miasta Gdyni. W celu podkreślenia charakteru filmowo - teatralnego miejsca przewiduje umieszczenie na placu gablot z plakatami filmowymi, rekwizytami teatralnymi, informacjami repertuarowymi kina/teatru itp. Równoległe linie podświetleń LED w posadzce placu, poprzedzielane pasami zieleni podkreślają jedną z jego głównych pierzei – Teatr. Fasada Szkoły została tak zaprojektowana aby po jej zamknięciu mogła służyć jako zewnętrzny ekran kinowy. Zaproponowana forma prostego placu podkreśla jego charakter i pozostawia możliwości jego aranżacji w zależności od potrzeb.

Plan zagospodarowania terenu / projekt Gdyńskiej Szkoły Filmowej - III miejsce w konkursie, autorzy projektu: Bernatek Architekci, Tektoline, oraz Motyw.

Skład zespołu:

  • Michał Bernatek
  • Adam Kościecha
  • Jacek Poćwiardowski
  • Paweł Podwojewski
  • Bartłomiej Karolczuk
  • Elżebieta Sawoniewicz
  • Katarzyna Schulz.

Projekt powstał w ramach współpracy 3 pracowni:

  • Bernatek Architekci (www.bernatek.com.pl )
  • Tektoline s.c. (www.tektoline.pl )
  • Motyw (lwww.motyw.org )

Tagi: Gdyńska Szkoła Filmowa konkurs architektoniczny architektura szkoły wyższe

Domy jednorodzinne

Dom jednorodzinny typu kostka
Ten projekt jest przykładem domu jednorodzinnego energooszczędnego z zaprojektowanym inteligentny...
Styczeń 22, 2020
Projekt domu jednorodzinnego z dachem kopertowym
Projekt tego domu jednorodzinnego jest z myślą o inwestorach lubiących klasykę i tradycyjne bryły...
Styczeń 22, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - narożne półki na książki - bardzo wytrzymałe na obciążenia, tworzone zawsze na wymiar i...
Styczeń 23, 2020
Bardzo wytrzymałe na obciążenia półki na książki Cellaio - tworzone zawsze na wymiar i wg indywid...
Styczeń 23, 2020

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

Arts School, a place with architecture, photography, painting and sculpture laboratory.
Styczeń 3, 2020
The 2020 Architecture at Zero competition challenge is to create a zero net energy library for the San Benito County Free Library in Hollister, CA.
Styczeń 2, 2020