Polska i Świat

Czerwiec 17, 2013

Hala Buddów

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci
Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

Przy ulicy Ożarowskiej na warszawskiej Woli, na nowe funkcje zaadoptowana zostanie zabytkowa hala. W 2014 roku powstanie tam Hala Buddów Buddyjskiego Związku Diamentowej Drogi Linii Karma Kagyu. Autorem projektu jest Grupa 5 Architekci.

Przez ostatnie lata hala stała pusta. Pierwotnie była częścią osiedla WSM "Koło, które zaprojektowane zostało w latach 1947-56, przez architektów Helenę i Szymona Syrkusów w stylu przedwojennego modernizmu i funkcjonalizmu. Osiedle, jako jeden z najlepszych przykładów powojennej architektury modernistycznej, w 2008 roku zostało w całości wpisane do rejestru zabytków. Ochronie podlegają zarówno założenie urbanistyczne osiedla, jak i poszczególne budynki.

 

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

Adaptacja hali

Zgodnie z wytycznymi inwestora bryła zostanie zaadaptowana na ośrodek medytacyjny. Znajdą się w niej sale do medytacji oraz pomieszczenia mieszkalne dla stałych mieszkańców oraz gości. W projekcie założono przebudowę i rozbudowę obiektów istniejących zgodnie z wytycznymi zawartymi w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego oraz zaleceniami konserwatorskimi sformułowanymi dla znajdujących się na działce budynków.


W ramach adaptacji parterowej hali, zaprojektowano dodatkową kondygnacja, w prostej formie oraz łącznik z sąsiadującym z halą obecnym budynkiem ośrodka. Elementy stanowiące nową tkankę zaprojektowane są w nowoczesnej formie architektonicznej z wykorzystaniem współczesnych rozwiązań materiałowych. W ten sposób podkreślono podział pomiędzy istniejącymi, poddanymi renowacji elementami i nowoprojektowanymi bądź przebudowywanymi częściami budynku.

Na poziomie parteru hali, bezpośrednio w sąsiedztwie strefy wejściowej zaprojektowano przestronny, w centralnej części dwukondygnacyjny hall, którego przestrzeń doświetlono przeszkleniami zlokalizowanymi w pasie nadbudowy. Po obu jego stronach - w bocznych, niższych nawach hali przewidziano lokalizację przestrzeni socjalnej - kuchni, jadalni oraz pomieszczeń pomocniczych wraz z szatnią i WC dostępnym dla osób niepełnosprawnych. W dalszej części hallu zlokalizowano schody prowadzące na wyższą kondygnację oraz wejście do gompy.

 

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

 

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

Wytyczne konserwatora zabytków

Zgodnie z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego oraz zaleceniami konserwatorskimi w projekcie założono przeprowadzenie prac renowacyjnych i modernizacyjnych istniejącego budynku hali, polegających na kompleksowym odnowieniu elewacji budynku z zachowaniem charakterystycznych podziałów i pierwotnego koloru elewacji. Elementy o cechach zabytkowych, które ze względu na ich stan techniczny i przyjęte rozwiązania technologiczne będą przeznaczone do wymiany, zostaną po pełnym udokumentowaniu odtworzone w formie nawiązującej do oryginału.

 

Kondygnacja -1 / Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

Kondygnacja 0 / Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

Kondygnacja +1 / Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

 

Przekroje / Hala Buddów w Warszawie, projekt: Grupa5 Architektci

Tagi: architektura renowacja zabytki

Komentarze

język

Dodano: Niedziela, 21 Lipiec 2013, 23:30, Autor: purpur

W tekście zabrakło informacji, kto mianowicie zamierza adoptować obiekt, i jako synka czy córeczkę.
Niestety, mam wrażenie, że coraz częściej myli się adopcję z adaptacją. Czy te słowa rzeczywiście są aż tak podobne?

Domy jednorodzinne

Nowoczesny dom Stodoła z obszernym tarasem, w Warszawie
Dom jednorodzinny dla rodziny z dwójką dzieci, zaprojektowany na podłużnej, wąskiej działce w zie...
Czerwiec 17, 2020
STAN ISTNIEJĄCY Budynek istniejący zrealizowany w 1986 roku na podstawie projektu typowego. Form...
Kwiecień 21, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - pólki do salonu. Bardzo wytrzymałe (ok. 100 kg/mb) półki na książki bez widocznych wspo...
Maj 19, 2020
Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020

Materiały budowlane

Firma Aluprof wprowadziła do oferty nowy system moskitiery plisowanej MPH DUAL, która skutecznie...
Marzec 2, 2020
Duże przeszklenia na dobre wpisały się w nowoczesny wygląd elewacji nie tylko biurowców czy hotel...
Marzec 2, 2020

Konkursy

Architecture students around the world are invited to register before 30 August 2020 for this annual student competition, for which this year's theme is "City Puzzle and Puzzle City".
Sierpień 11, 2020
The competition is an investigation of the public and private space and the role of the individual and the collective in the creation of a dynamic and adaptive vertical community. I
Sierpień 5, 2020