Polska i Świat

Marzec 3, 2021

Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung

fot.: Andrés Gallardo Albajar
fot.: Andrés Gallardo Albajar

Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung symbolizuje transformację Kaohsiung (niegdyś ważnego międzynarodowego portu) w nowoczesne, zróżnicowane miasto o bogatym klimacie kulturowym na Tajwanie. Projekt zlokalizowany jest na dawnym terenie wojskowym, jako integralna część przyległego parku podzwrotnikowego Weiwuying. Celem projektu było stworzenie przyjaznej przestrzeni dla lokalnej społeczności. której populacja liczy prawie 3 miliony osób. Autorem projektu jest pracownia z Niderlandów - Mecanoo architecten.

Rozległa, pofałdowana struktura obiektu składa się z poszycia i dachu - łączy w sobie szeroki zakres funkcji. Ikoniczne zadaszenie Centrum - rozłożysta płaszczyzna tkaniny architektonicznej przypominająca płytę tektoniczną - stanowi koncepcyjną podstawę projektu. Ten pofałdowany dach jest cudem inżynierii strukturalnej, a jego jedna strona została przesunięta tak, aby stworzyć pięknie zagospodarowany amfiteatr, w którym będzie można organizować liczne przedstawienia na świeżym powietrzu.

Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: Liu Studio
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: Ethan Lee
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: Ethan Lee
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: Iwan Baan
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: Ethan Lee
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: Andrés Gallardo Albajar
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: Sytze Boonstra
Koncepcja architektoniczna

Inspiracją dla projektu było lokalne drzewn o nazwie Banian (inaczej Figowiec bengalski). Jego ikoniczne, szerokie korony zapewniają schronienie przed słońcem i deszczem i są doskonałym wyrazem wilgotnego klimatu Kaohsiung. Rozległa, osłonięta korona budynku dostaje więc nazwę Banyan Plaza i staje się przestronną, osłoniętą, częściowo zamkniętą przestrzenią publiczną. Zaprojektowana z myślą o subtropikalnym klimacie, otwarta struktura pozwala chłodzącemu wiatrowi swobodnie przewiewać tę przestrzeń.

Strukturę obiektu tworzą cztery sale widowiskowe, które tworzą "pnie drzewa" podtrzymujące pofałdowany dach, wznoszący się od poziomu gruntu do pięciu metrów. Dach tym samym staje się częścią sąsiadującego parku Weiwuying. Mieszkańcy mogą się tu przechadzać w dzień i w nocy, ćwiczyć lub wystawiać przedstawienia uliczne. Na części dachu, gdzie konstrukcja zakrzywia się ku ziemi, znajduje się teatr na świeżym powietrzu, a otaczający park tworzy scenę.

Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach, fot.: Ivan Baan
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: Sytze Boonstra
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach / Banyan Plaza; fot.: National Kaohsiung Centre for the Arts
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: Andrés Gallardo Albaja
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach; fot.: NAARO
Wielofunkcyjny obiekt publiczny

Wewnątrz, zakrzywione ściany rozszerzają się i kurczą jak gałęzie drzewa banyan, tworząc organiczne przestrzenie do zabawy, tworzenia, oglądania sztuki i oglądania spektakli. Skala projektu jest praktycznie bezprecedensowa, jednak charakter każdej przestrzeni pozostaje przyjazny i dostępny dla mieszkańców.

Różne sale, takie jak Sala Koncertowa z 1981 miejscami i Opera z 2236 miejscami, znajdują się w pięciu "nogach" budynku, gdzie konstrukcja styka się z ziemią. Łączą się one ze sobą poprzez foyer w dachu i podziemną kondygnację, w której mieszczą się kulisy każdego z teatrów.

Sala koncertowa ma kształt schodkowej winnicy ze sceną w centrum, a tarasy o różnych wysokościach otaczają scenę. Dzięki miejscom siedzącym po wszystkich stronach sceny, publiczność znajduje się w bezpośredniej bliskości samego przedstawienia aktorów.

Opera ma kształt podkowy z trzema okrągłymi balkonami. Teatr ten jest odpowiedni dla opery zachodniej, z orkiestrą składającą się z ponad siedemdziesięciu muzyków. Siedzenia obite są mieszanką czerwonych i purpurowych tkanin z motywem tajwańskich kwiatów, kontrastujących z ciemniejszymi ścianami.

Sala Recitalowa na 434 miejsca ma najbardziej intymną atmosferę z tych czterech sal. Dzięki asymetrycznej kompozycji i dwóm poziomom siedzeń jest ona przeznaczona do występów muzyki kameralnej i recitali. Siedzenia w Sali Recitalowej są pokryte tą samą złotą tkaniną co w Sali Koncertowej, a ściany wyłożone są dębem. Górna część tej sali jest zamknięta kręgiem kurtyn dźwiękochłonnych, co pozwala na dostosowanie czasu pogłosu w tej przestrzeni do konkretnych rodzajów występów.

Sala widowiskowa, z 1210 miejscami siedzącymi, została zaprojektowana z myślą o organizacji różnorodnych przedstawień teatralnych i tanecznych. Elastyczność jest kluczowym elementem w projekcie tej wielofunkcyjnej przestrzeni. W Sali Widowiskowej można zmieniać układ sceny, od typowej sceny z widownią z przodu, do sceny ciągu z widownią z trzech stron.

fot.: National Kaohsiung Centre for the Arts
fot.: National Kaohsiung Centre for the Arts
Narodowe Centrum Sztuki Kaohsiung w Niderlandach, fot.: Shawn Liu Studio
Nagrody jakie otrzymał projekt:
  • 2017 - Idea-Tops Award
  • 2009 - Chicago Athenaeum International Architecture Award
  • 2008 - Cityscape Dubai Architectural Award
  • 2008 - International Design Award, 3rd prize
Techniczna Karta Projektu
  • Adres: No. 1, Sanduo 1st Road, Fengshan District, Kaohsiung City, 83075 Taiwan
  • Klient: Ministerstwo Kultury
  • Program: Kompleks teatralny o powierzchni 141.000 m2 w Parku Metropolitalnym Wei-Wu-Ying o łącznej pojemności 5.861 miejsc: Sala Koncertowa 1.981 miejsc, Opera 2.236 miejsc, Teatr Playhouse 1.210 miejsc, Sala Recitalowa 434 miejsca, biblioteka publiczna 800 m2, 1.000 m2 sal prób/edukacyjnych dla muzyki i tańca, 2 sale konferencyjne na 100 i 200 miejsc oraz warsztaty budowy scen. W tym 7ha krajobrazu.
  • Architec: Mecanoo architecten, Delft, Niderlandy
  • Partner lokalny: Archasia Design Group, Taipei, Tajwan
  • Partner odpowiedzialny za projekt: Francine Houben
  • Architekt projektu: Nuno Fontarra
  • Dyrektor projektu: Friso van der Steen
  • Zespół projektowy: Aart Fransen, Bohui Li, Ching-Mou Hou, Danny Lai, Frederico Francisco, Jaytee van Veen, Joost Verlaan, Leon van der Velden, Magdalena Stanescu, Nicolo Riva, Rajiv Sewtahal, Reem Saouma, Sander Boer, Sijtze Boonstra, Wan-Jen Lin, Yuli Huang, William Yu, Yun-Ying Chiu.
  • Nadzór nad budową: Archasia Design Group, Tajwan

Źródło: v2com

Tagi: sale koncertowe obiekt użyteczności publicznej centrum sztuki

Domy jednorodzinne

Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021
DZIAŁKA / LOKALIZACJA BUDYNKU Działka zlokalizowana w miejscowości Puszcza Mariańska w otulinie...
Listopad 23, 2020

Wasze realizacje

Siedziba Arpex to budynek hybrydowy, który łączy w sobie przestrzenie magazynowe i biura administ...
Styczeń 12, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Materiały budowlane

PRO-VENT MISTRAL
Centrale rekuperacyjne PRO-VENT MISTRAL to urządzenia nawiewno-wywiewne z wysokosprawnym odzyski...
Kwiecień 1, 2021
FAKRO - SuperTrio: kompletny zestaw produktów to komplet korzyści na lata.
Temat energooszczędności jest coraz bardziej popularnym zagadnieniem w budownictwie. Nic dziwnego...
Marzec 8, 2021

Konkursy

Domy jedno- i wielorodzinne, budynki niemieszkalne, a także obiekty poddane termomodernizacji czy renowacji – już po raz piętnasty elewacje z całej Polski będą walczyć o tytuł Fasady Roku 2021 w pi...
Kwiecień 6, 2021
Earth Energies Sanctuary in New Zealand is a wellness retreat designed to bring about balance of body, mind and soul, set within 200 acres of stunning natural landscape, ideal for seclusion, relaxa...
Kwiecień 6, 2021