Polska i Świat

Grudzień 7, 2010

Rezydencja Solaris w Vail Kolorado

Elewacja frontowa rezydencji Solaris; autorzy projektu: Barnes Coy Architects
Elewacja frontowa rezydencji Solaris; autorzy projektu: Barnes Coy Architects

Nowoczesny kompleks architektoniczny w stylu alpejskim zlokalizowany w nowym centrum miejscowości Vail w USA zmienił charakter regionu i tworzy Miasto Narciarzy

Urzeczywistniając wizję inwestora, architekci Robert Barnes, Cris Coy oraz architekt Cristopher Clay stworzyli obiekt którego koncepcja, wnętrza i infrastruktura uzupełniająca - w tym restauracje, kina, teatry, kręgielnie i lodowiska stały się centralnym punktem aglomeracji, stanowiącym naturalne uzupełnienie miejscowości wypoczynkowej.

Koncepcja architektoniczna

Koncepcja oparta została na założeniu że miejscowość Vail, założona w 1962 roku i służąca przede wszystkim turystom zimowym nie ma prawdziwego centrum – publicznego placu, tak jak ma to miejsce w miastach.
Projekty budynków i użyte materiały budowlane wybierane były ze szczególna uwagą odnośnie otaczającego środowiska, w tym Rocky Mountain i samej miejscowości Vail Village.

Urbanistyka

Pierwszym imperatywem architekta była więc reorganizacja struktury miejscowości: stworzenia potoku pieszego i ogólnie dostępnego placu z kręgiem łyżwiarskim na jego środku. Tarasowo i kręto przebiegające „uliczki” handlowe nadają tej przestrzeni charakter centrum miejscowości Vail - centrum które tu nigdy nie istniało.

Plan

Architektura kompleksu

Poprzez połączenie tradycyjnego europejskiego alpejskiego charakteru architektury i nowoczesnych rozwiązań, kompleks Solaris zyskał ponadczasowy urok schronisk narciarskich rodem z Austrii lub Szwajcarii (z centrami handlowo usługowymi). Wrażliwość na nowoczesność rozwiązań i wyrafinowana technologia obiektu dopełniła obrazu projektu.

Detal architektoniczny

Nowoczesna interpretacja rdzennej architektury alpejskiej wyraża się również rzemieślniczym charakterem detali: wyraźna ekspozycja konstrukcji z belek i krokwi, pomiędzy którymi wbudowano - będącą tłem całości projektu – ornamentację.
Zewnętrzne i wewnętrzne detale zostały pieczołowicie wkomponowane: przyozdabiają one obiekt i przywołują tradycje drewnianych domów z bali, charakterystycznych dla regionu Rocky Mountain West.

Architektura wnętrz

Podstawowym celem organizacji wnętrza budynku było wprowadzenie do niego widoku gór. Olbrzymie okno baru/restauracji i obszaru lobby otwiera widok na główny stok narciarski. Kamienne ściany po obu stronach okna przywołują widok charakterystyczny dla pejzażu Kalifornii - ścian kanionu.
W głębi budynku znajdujemy wewnętrzny basen pływacki oraz SPA. Przywołuje to tradycyjną skłonność rdzennych amerykanów do parowych grot (saun); słynne groty Glenwood Springs znajdują się zresztą bardzo blisko Vail. Podłogi i ściany SPA wykonane są również z kamienia. Rozrzucone i niewidoczne źródła światła, ukryte w obramowaniu sufitu, podnoszą estetykę wnętrza.
Frontowa strona kompleksu Solaris otwarta jest na bardzo prominentny, elegancki i otwarty dla gości ogólnodostępny plac. Dyskretnie ukryty podziemny parking publiczny i sklepy zlokalizowane wzdłuż biegnącego po łuku traktu o rustykalnej kamiennej strukturze powodują, że kompleks tworzy pejzaż uliczny miejscowości perfekcyjnie dopasowany do luksusowego stylu życia Vail.

Solaris - lobby

Solaris - strefa SPA

Kompleks oddany został do użytku w sierpniu 2010 roku.

Barnes Coy Architects

Pracownia powstała w 1982 roku. Barnes Coy Architects (BCA) wykonała do dnia dzisiejszego ponad 250 projektów na terenie Stanów Zjednoczonych, Ameryki Łacińskiej i Karaibów. Mająca biura w Vail, Nowym Jorku i Bridgehampton ( N.Y) firma opiera swoją filozofię twórczą na prostej zasadzie: troski o jakość detali.

Autorzy:
tłum.: A. Paluchowski

Tagi: architektura USA

Domy jednorodzinne

Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021
Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

             Świetlik dachowy to nowy produkt firmy VELUX w s...
Grudzień 13, 2021
Przedszkole w Kiełczowie
Wielkoformatowe płyty z możliwością niemal dowolnego nadruku stanowią doskonałe rozwiązanie dla f...
Listopad 15, 2021

Konkursy

The International Union of Architects (UIA) and Rehabilitation International (RI) are jointly inviting submissions for a twenty-first century symbol of accessibility to represent their core values...
Styczeń 18, 2022
We invite you to design a small scaled HOME for 2 working individuals of any age group optimized for spatialeciency to fulfill all the needs of its users.
Styczeń 10, 2022