Polska i Świat

Czerwiec 13, 2024

VEEMGEBOUW - rewitalizacja magazynu - finalista RIBA International Awards for Excellence 2024

VEEMGEBOUW - rewitalizacja magazynu - finalista RIBA International Awards for Excellence 2024 | autor: CARUSO ST JOHN ARCHITECTS
VEEMGEBOUW - rewitalizacja magazynu - finalista RIBA International Awards for Excellence 2024 | autor: CARUSO ST JOHN ARCHITECTS

Budynek Veemgebouw to innowacyjna transformacja magazynu przemysłowego z 1940 roku w Eindhoven w Holandii w ogromny nowoczesny budynek miejski o mieszanym przeznaczeniu. Autorem projektu jest pracownia CARUSO ST JOHN ARCHITECTS.

Znajdujący się na parterze targ spożywczy aktywuje poziom ulicy, natomiast na dziewiątym piętrze mieści się 600-miejscowy parking, dzięki któremu przestrzeń publiczna uwolniona została od prywatnych samochodów.

Elegancka dobudówka biurowo-mieszkalna na dachu uzupełniła historyczną architekturę, rytmicznie odzwierciedlając zakrzywione ceglane ściany budynku.Ta nowa część mieści biura i 39 lokali mieszkalnych. Centralny dziedziniec położony 10 pięter wyżej jest prosty, ale tworzy przyjemną zieloną przestrzeń z drzewami i trawą, zintegrowanymi liniowo z brukiem w organiczny sposób, który niemal sprawia wrażenie, jakby natura zaczynała się rozwijać.

Budynek jest dobrze znanym punktem orientacyjnym na obwodnicy miasta, a teraz można go rozpoznać po blasku odnowionej wieży na jednym z jej końców. Nowoczesne interwencje złagodziły ten duży budynek przemysłowy, podkreślając romantyzm istniejącej architektury i celebrując dziedzictwo.

Veemgebouw (Filip Dujardin)
Veemgebouw (Filip Dujardin)
Veemgebouw
Veemgebouw (Filip Dujardin)

Rozwiązania zrównoważone

Dziedziniec zapewnia dostęp do apartamentów, które są dwupoziomowe i energooszczędne. Mieszkania mają prywatne dziedzińce na dachach i fotowoltaikę oraz są ogrzewane za pomocą wspólnych pomp ciepła podłączonych do suchych chłodnic obsługujących przestrzeń biurową, dzięki czemu korzystają z ciepła odpadowego.

Ząbkowany taras został zdefiniowany przez 6-metrowe odstępy między kolumnami poniżej, a trzy nowe piętra najlepiej wykorzystują istniejącą konstrukcję. Prawo federalne wymaga 1,2-metrowego miejsca parkingowego dla budynków mieszkalnych, dlatego parking miał kluczowe znaczenie dla przebudowy całego terenu. Jego centralna lokalizacja w istniejącej strukturze była podejściem o niskim wpływie na środowisko, pod względem emisji dwutlenku węgla, użytkowania gruntów oraz poprzez wspieranie zmiany środka transportu poprzez przeniesienie samochodów z dala od domów.

Veemgebouw (rysunek autorski)
Veemgebouw (rysunek autorski)
Veemgebouw (rysunek autorski)
Veemgebouw (rysunek autorski)
Veemgebouw (rysunek autorski)

Tagi: RIBA Award architektura nagroda

Domy jednorodzinne

Total area: 89 sq.m Location: Ukraine, Sumy Year: 2024 Modern and stylish guest house with a...
Lipiec 12, 2024
Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024

Wasze realizacje

Cellaio to bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok. 100kg/mb) półki na książki. Tworzone są zawsze n...
Lipiec 15, 2024
The design project for the layout of the apartment with an area of ​​51 sq.m includes rational us...
Lipiec 15, 2024

Materiały budowlane

Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024
Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024

Konkursy

Participants are invited to submit innovative adaptive-reuse projects focused on the “Youth Union Summer Retreat” building in Ohrid, working on the recovery of this modern heritage left unused for...
Lipiec 22, 2024
Throughout history, designers have employed drawings as a fundamental tool for the communication of ideas and visions. Drawings were used as a means of rendering abstract concepts and engaging the...
Lipiec 18, 2024