Pozostałe projekty

Kwiecień 4, 2024

H11 BOUTIQUE OFFICE W GLIWICACH

H11 BOUTIQUE OFFICE W GLIWICACH  Zdj. T.Zakrzewski/Archifolio
Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Budynki biurowe
Autorzy projektu: Krzysztof Zalewski

Galeria

H11 BOUTIQUE OFFICE W GLIWICACH Zdj. T.Zakrzewski/Archifolio
H11 BOUTIQUE OFFICE W GLIWICACH Zdj. T.Zakrzewski/Archifolio
H11 BOUTIQUE OFFICE W GLIWICACH Zdj. T.Zakrzewski/Archifolio
H11 BOUTIQUE OFFICE W GLIWICACH Zdj. T.Zakrzewski/Archifolio

Byty równoległe. H11 Boutique Office w Gliwicach

W sercu Gliwic, gdzie historia przeplata się z nowoczesnością, powstał obiekt, który nie jest tylko budynkiem – to pomost łączący przeszłość z przyszłością. H11 Boutique Office, metamorfoza kamienicy kolejowej z początku XX wieku, staje się symbolem transformacji urbanistycznej, odzwierciedlając zarówno szacunek dla dziedzictwa, jak i dążenie do innowacji.

H11 Boutique Office w Gliwicach stanowi przebudowę i rozbudowę istniejącego obiektu kamienicy kolejowej z początku XX w. z przeznaczeniem na obiekt biurowy o wysokim standardzie użytkowym.

Dla koncepcji przebudowy obiektu istotna jest w szczególności lokalizacja obiektu w śródmieściu, na granicy terenów kolejowych. Tu na początku ubiegłego wieku zrealizowano zabudowę charakterystyczną dla patronackiego budownictwa kolejowego. Ceglane budynki o spadzistych dachach, kontrastują z sąsiadującym typowo miejskim, kamienicznym budownictwem kwartałowym. Te dwa odmienne style zabudowy, sąsiadujące naprzeciw siebie na jednej ulicy, stanowią znaczący kontrast w podejściu
do sposobu formowania miasta.

W miarę jak kolej sukcesywnie opuszcza swoje obiekty, te tracą swoją pierwotną funkcję. Stają się pustostanami, które jak w przypadku omawianego budynku, popadają w ruinę i stają się trudne do adaptacji według współczesnych standardów i oczekiwań użytkowników. Mimo to jako świadkowie historii są nośnikiem zbiorowej pamięci i dowodem ciągłości historycznej oraz ewolucji miasta. Bywa więc, jak w tym przypadku, że stanowią inspirację dla wyobraźni – i jako takie stanowią wartość i dla inwestorów, użytkowników oraz architektów.

Fakty te, w połączeniu z lokalizacją budynku – miejsce to stanowi bramę do ścisłego śródmieścia Gliwic - stały się impulsem do działań projektowych zmierzających do realizacji szeregu celów: nawiązania skalą i intensywnością zabudowy do terenów miejskich i miastotwórczych - w szczególności nawiązania wysokością obiektu do śródmiejskiej zabudowy kamienicznej, zapewnienia współczesnych standardów rozwiązań użytkowych, technicznych i ekologicznych, uszanowania pamięci miejsca i historycznej zabudowy.

Pierwotna kamienica kolejowa została wchłonięta przez większą strukturę. Jej ślad – obrys bryły oraz relief układu pierwotnych otworów, został zachowany i włączony jako integralna część nowej bryły – symboliczny kamień węgielny obiektu.

Nowe fragmenty - nadbudowa i rozbudowa - otrzymały współczesną formę. Charakteryzują się one prostotą i czystością bryły. Jej metaliczna powierzchnia odbija okoliczną zieleń, kamienice, niebo.
Jest dynamiczna - zmienia się w zależności od kierunku patrzenia, pory dnia, pogody, pór roku - reaguje na miasto i przyrodę, lecz mimo zastosowania współczesnych środków, z nim współgra. Ta „wirtualna” architektura - mimo znacznych gabarytów, jest nienachalną i niedominującą odpowiedzią na konieczność zrównoważenia różnych elementów przestrzennych i pogodzenia różnych skal i konwencji otoczenia.

Elewację H 11 tworzy kompozycja nakładających się warstw przeszłości i współczesności. Ta swoista „archeologia” odsłaniają ciemny zarys archetypiczne bryły budynku ze spadzistym dachem. Odczytujemy w niej syntetyczny relief historycznych otworów, gzymsów, opasek. Kolejną warstwę stanowi wizualnie lekka, opalizującą w słońcu nadbudowa. Z kolei abstrakcyjny, atektoniczny układ nowych, dużych otworów okiennych, przenika i scala budynek. „Byty równoległe” rozrywają się na wielu płaszczyznach, tworząc wielowymiarową narrację.

W zakresie budowlanym – zaadaptowano część piwnic i ścian zewnętrznych obiektu, lecz pozostałe elementy ze względu na zły stan, a także konieczność spełnienia uwarunkowań technicznych w zakresie dostępności, warunków pożarowych, ewakuacji, a także zagadnień energooszczędnych i ekologicznych, została wykonana na nowo. Obiekt zyskał dodatkowe kondygnacje – łącznie 5 kondygnacji użytkowych
o elastycznej funkcji biurowej, nowe wejście wraz z dobudowaną wygodną klatką schodową z dźwigiem osobowym. Projektowanie zgodnie ze standardami certyfikacji środowiskowej BREEAM, zapewnia odpowiednie warunki dostępności i dobrostanu pracowników, pozyskiwania i oszczędności energii i ekologii; Obiekt zaprojektowano by zapewniał wszechstronną optymalizację ekologiczną i kosztową.

Całość współgra przekonaniem architektów o konieczności autentyczności i niepowtarzalności oraz wymogowi zrównoważonego podejścia.
To wyraża się w podejściu do przestrzeni miejskiej, elastyczności i wszechstronnej adaptowalności obiektu. W tym sensie jest też odmiennym głosem wśród zbanalizowanej architektury biurowej, wpisując się w modus operandi Zalewski Architecture Group: „Jak wielokrotnie wspominaliśmy nie mamy patentu na architekturę. Nie projektujemy „w stylu x”, czy „y”. Uważamy, że to zaprzeczenie autentycznej i znaczącej przestrzeni – co uważam za sens architektury. Nasze projekty są jednak konceptualnie związane ze sobą – wspólny jest sposób myślenia o przestrzeni
i użytkowniku. Narracja i abstrakcja – określenia, które skrótowo opisują nasze podejście: obiekty tworzą znaczenie i historie, lecz unikamy dosłowności i operujemy lapidarnymi środkami.” – mówi Krzysztof Zalewski, autor obiektu.

Budynek odpowiada różnym celom i użytkownikom – by będąc odpowiedzią na oczekiwania klienta, służył także otoczeniu, by był znakiem miejsca i znakiem czasu, bez końcowej daty przydatności - w myśl wyznawanej przez architektów zasady, że „architektura to czasownik - nie rzeczownik”.
Dodano: 04/04/2024, Zmodyfikowano: 04/04/2024

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Projekty domów:

Parterowy, niewielki dom (ok. 140 m2) położony w pięknych rejonach ziemi lubuskiej, w okolicach Międzyrzecza (ok. 80 km od Poznania) - zaprojektowa...
Na wydłużonej działce zaprojektowaliśmy, zgodnie z życzeniem Inwestora, dom ekologiczny. Jest zbudowany wyłączenie z ekologicznych lub naturalnych...
Indywidualnie zaprojektowana dwukondygnacyjna rezydencja o powierzchni 450m2 z trójstanowiskowym garażem, basenem pływackim, pomieszczeniami spa i...

Inne projekty:

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt czterogwiazdkowego hotelu Plaza w Darłowie to próba stworzenia nowej ikony nadmorskiej architektury — budynku, który czerpie z natury, ze s...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Opracowanie projektowe obejmuje modernizację i rozbudowę zakładu przetwórstwa tworzyw sztucznych MIPLAST Sp z.o.o. Projekt rozpoczęto w roku 2004 w...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Wielorodzinny budynek mieszkalny, I nagroda w konkursie TBS w Gliwicach. Na nieregularnej działce zaprojektowany został budynek na planie wydłuż...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Budynek biurowy firmy FIS-SST zlokalizowany jest na terenie Centrum Edukacji i Biznesu „Nowe Gliwice”, które powstało na obszarach pozostałych po l...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Zlecenie zaprojektowania zespołów obiektów technicznych studni głębinowych w Gliwicach stało się inspiracją do zaprojektowania nietypowych obiektów...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt architektoniczno-urbanistyczny 6-oddziałowego, miejskiego przedszkola publicznego (I miejsce w konkursie). Budynek zaprojektowano na poby...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt obiektu handlowo-usługowego w Tychach stworzony został na potrzeby OST-POL Sp. z o.o. Dwukondygnacyjny pawilon z lokalami przeznaczonymi n...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Strefa restauracyjna (tzw. foodcourt) w Centrum Handlowym Forum w Gliwicach (Polska) obejmuje powierzchnię ok. 1000m2 zlokalizowaną w głównym atr...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Otrzymaliśmy zlecenie zaprojektowania mieszkalno - usługowego kwartału w nadmorskiej miejscowości. Charakterystyczna lokalizacja kwartału, bezpośre...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
„Projektanci do zabytkowego budynku dostawili kontrastującą z nim kostkę z betonu i szkła. Efekt jest bardzo udany.” cytat z artykułu Iwony Sobczyk...

Pozostałe projekty

Luty 18, 2011
Projekt obejmuje przebudowę budynku miejskiej willi z lat 20-tych XX wieku, oraz rozbudowę o nową część. W obu częściach zlokalizowane zostaną funk...

Pozostałe projekty

Czerwiec 6, 2012
To nie może to być most. Teoretyczny konkurs na most pieszy w Amsterdamie na rzece Amstel skłonił nas do zadania sobie pytania w jaki sposób, w...
H11 BOUTIQUE OFFICE W GLIWICACH  Zdj. T.Zakrzewski/Archifolio

Pozostałe projekty

Kwiecień 4, 2024
Byty równoległe. H11 Boutique Office w Gliwicach W sercu Gliwic, gdzie historia przeplata się z nowoczesnością, powstał obiekt, który nie jest t...

Domy jednorodzinne

Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024
Inwestorzy projektu Trzy Szczyty mieli założenie, chcieli dom katalogowy. Po kilku spotkaniach ud...
Marzec 13, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: unsplash.com
Pielęgnacja trawnika to wyzwanie, na które składa się wiele elementów, w tym walka z niepożądany...
Czerwiec 3, 2024
Nie od dziś światło dzienne wykorzystywane jest w architekturze i sztuce. Jego umiejętne zastoso...
Czerwiec 3, 2024

Konkursy

Nurten Aksugür Best Concept Communication (BCC) is a competition designed for all Interior Architecture students around the world. Its aim is to support the students studying in the field of Interi...
Czerwiec 10, 2024
For the last five years, Study Architecture has put out a call to architecture school faculty from around the world to nominate graduating students whose work exemplifies excellence in architectura...
Czerwiec 10, 2024