Polska i Świat

Listopad 25, 2020

Centrum Edukacji Ekologicznej przy składowisku odpadów

Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI

Centrum Edukacji Ekologicznej (CEE) to projekt nietypowego budynku w sąsiedztwie składowiska odpadów. Obiekt zaprojektowany został przez STUDIO BB ARCHITEKCI dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach. Ma być projektem wyjątkowym i demonstracyjnym w zakresie kształtowania świadomości ekologicznej i ma spełniać dwie funkcje: bieżącego nadzoru nad składowaniem i gospodarowaniem odpadów oraz edukacyjną w zakresie świadomości edukacyjnej.

Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI

Projekt obiektu socjalno-biurowego zakłada budowę parterowego budynku o nietypowym planie, z zielonym dachem przystosowanym do ruchu pieszych, który wkomponuje się w bezpośrednie otoczenie. Forma obiektu była inspirowana sąsiadującym wzniesieniem, które jest zrekultywowaną kwaterą zutylizowanych śmieci. W projekcie zaproponowano elementy prefabrykowane i ekologiczne: blachę fałdową, belki konstrukcyjne z drewna klejonego oraz zielony dach. Na dachu zaprojektowano ścieżkę edukacyjną z tablicami informacyjnymi, instalacje fotowoltaiczną oraz przewidziano miejsce na ule.Strefa przed wejściem do budynku ma pełnić funkcje edukacyjne dla najmłodszych. Na placu zaproponowano dysze wodne wraz z nietypowymi meblami miejskim, które tworzą znak graficzny symbolizujący recykling. W strefie wznoszącego się dachu, wkomponowano w teren stopnie do siedzenia. Tworzą one miejsce do wypoczynku i edukacji ekologicznej na otwartym powietrzu. W całość wkomponowano dwie ścieżki edukacyjne: pierwsza na dach budynku oraz druga, która wspina się na zrekultywowaną kwaterę śmieci - tam odwiedzający będą mogli przejść się po zrekultywowanym wysypisku i zobaczyć z dystansu część składowiska przed rekultywacją.
W budynku znajdować się będą biura, pomieszczenia socjalne , sala wystawienniczo-edukacyjna, oraz sala konferencyjno-edukacyjna. W strefie wejściowej zaprojektowane zostało miejsce na rosnące drzewo, które podkreśla symbolikę projektu. Wykończenie ma industrialny charakter, a więc znajdziemy elementy wykończeniowe z betonu, drewna, wyeksponowane instalacje. Bezpośrednio przy sali konferencyjno-edukacyjnej znajduje się przeszklone pomieszczenie wymiennikowni, stanowiące również pomieszczenie pokazowe służące pokazaniu nowoczesnych technologii odzysku energii i ogrzewania budynku.

  • autorzy: Barbara Uherek-Bradecka, Tomasz Bradecki, Paweł Gembalczyk; STUDIO BB ARCHITEKCI
  • inwestor PZO Przedsiębiorstwo Zagospodarowania Odpadów
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI
Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach, autor projektu: STUDIO BB ARCHITEKCI

Autorzy:
STUDIO BB ARCHITEKCI

Tagi: centrum edukacji architektura

Domy jednorodzinne

Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024
Inwestorzy projektu Trzy Szczyty mieli założenie, chcieli dom katalogowy. Po kilku spotkaniach ud...
Marzec 13, 2024

Wasze realizacje

Ścianka telewizyjna stworzona na wymiar i wg indywidualnego projetu www.facebook.com/cellaio
Kwiecień 11, 2024
Bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok.100kg/mb półki na książki tworzone na wymiar i wg indywidualn...
Kwiecień 11, 2024

Materiały budowlane

Źródło: unsplash.com
Pielęgnacja trawnika to wyzwanie, na które składa się wiele elementów, w tym walka z niepożądany...
Czerwiec 3, 2024
Nie od dziś światło dzienne wykorzystywane jest w architekturze i sztuce. Jego umiejętne zastoso...
Czerwiec 3, 2024

Konkursy

Poznaliśmy jurorów V edycji konkursu „Obiekt Roku w Systemach Aluprof”. Najciekawsze obiekty bazujące na rozwiązaniach lidera rynku wybiorą wybitni architekci i przedstawiciele branży budowlanej.
Czerwiec 19, 2024
Kyoto Global Design Awards honors extraordinary designers from around the world. Our Jury members are diverse, independent and are responsible for selecting award-winning design projects, thus prov...
Czerwiec 17, 2024