Wnętrza

Kwiecień 8, 2011

Adaptacja poddasza na muzeum

Adaptacja strychu Muzeum Narodowego we Wrocławiu na sale ekspozycyjne
Adaptacja strychu Muzeum Narodowego we Wrocławiu na sale ekspozycyjne

Dotychczas zbiory Muzeum Narodowego we Wrocławiu, liczące około dwudziestu tysięcy eksponatów, można było oglądać na trzech piętrach. Przestrzeni było zbyt mało, dlatego podjęto decyzję o adaptacji poddasza. Dzięki temu muzeum zyskało ponad 2600m2.

Adaptacja strychu

Zadanie polegało na wykonaniu prac na całej powierzchni poddasza. Wzmocnione zostały elementy konstrukcji dachu i wymienione jego pokrycie. Wykonano także samonośną konstrukcję dla podłóg, a pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami na poddaszu postawiono ścianki działowe. Zbudowane zostały również ogólnodostępne pomieszczenia sanitarne, zmienione instalacje centralnego ogrzewania, wentylacja i klimatyzacja. Muzeum wyposażono także w system telewizji dozorowej, system sygnalizacji pożaru, włamania, napadu oraz kontroli dostępu. Dzięki zabezpieczeniu przeciwpożarowemu głównej konstrukcji nośnej, uzyskano odporność ogniową na 120 minut.

Adaptacja strychu Muzeum Narodowego we Wrocławiu na sale ekspozycyjne

Ogólna przebudowa

Aby w pełni użytkować poddasze, trzeba było wprowadzić zmiany także na innych kondygnacjach. Na parterze część korytarzy zaadoptowano na drogę ewakuacyjną. W tym celu, między innymi przesunięto drzwi prowadzące do galerii w południowo–wschodnim skrzydle i do pomieszczeń administracyjnych w skrzydle południowo–zachodnim; wyburzono istniejący szyb windowy dźwigu towarowego oraz wzniesiono nowe klatki schodowe przylegające bezpośrednio do ściany zewnętrznej południowego skrzydła.

Wartość inwestycji to 13 milionów złotych. Większość środków pochodzi z budżetu Unii Europejskiej. Pozostałą część sfinansowało Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Adaptację przeprowadziła wrocławska firma Integer, specjalizująca się w odbudowie i renowacji zabytków.

Adaptacja strychu Muzeum Narodowego we Wrocławiu na sale ekspozycyjne

Ekspozycja na światowym poziomie

Muzeum Narodowe we Wrocławiu ma jedną z największych kolekcji sztuki nowoczesnej w kraju. Promuje polską sztukę współczesną, urządzając wystawy nie tylko w swojej siedzibie, ale także podczas międzynarodowych festiwali m.in. w Cagnes-sur-Mer, São Paulo, New Delhi czy w Faenzie.


W nowo powstałej galerii będzie można podziwiać rzeźby światowej sławy artystki Magdaleny Abakanowicz, która specjalizuje się w tworzeniu dużych, figuralnych kompozycji przestrzennych zwanych od jej nazwiska abakanami. W swoich pracach wykorzystuje głównie tkaninę, kamień, drewno i brąz. W zbiorach wrocławskiego Muzeum Narodowego znajduje się największa kolekcja abakanów na świecie. Na poddaszu wystawiane będą także dzieła współczesnych twórców z Czech, Niemiec, Hiszpanii i Włoch.

Adaptacja strychu Muzeum Narodowego we Wrocławiu na sale ekspozycyjne

Tagi: adaptacja strychu ekspozycje muzeum architektura wnętrz wnętrza adaptacja poddasza

Domy jednorodzinne

Total area: 89 sq.m Location: Ukraine, Sumy Year: 2024 Modern and stylish guest house with a...
Lipiec 12, 2024
Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024

Konkursy

L A M P is a small organization that devotes itself to promoting and connecting emerging talents to new markets in lighting design. This is an opportunity to showcase your work outside of the costl...
Lipiec 15, 2024
As part of Barcelona’s nomination as the World Capital of Architecture 2026 by UNESCO-UIA, Fundació Mies van der Rohe – Barcelona City Council have launched this international competition of ideas...
Lipiec 10, 2024

Materiały budowlane

Źródło: pixabay.com | licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
Łóżko jest jednym z najważniejszych mebli w każdym domu, ponieważ to właśnie w nim spędzamy jedn...
Lipiec 4, 2024
Współcześnie praca z dokumentami cyfrowymi jest nieodłącznym elementem działalności w wielu bran...
Czerwiec 28, 2024

Polska Świat

Kamienica na Emilii Plater w Warszawie | projekt:pracownia loesch+partnerzy
Autorem projektu jest pracownia loesch+partnerzy. Konrad Loesch, będący partnerem pracowni znalaz...
Lipiec 15, 2024
Budynek biurowy Wiśniowski Sp. z o.o. S.K.A. | autor projektu: loesch+partners
Współautor projektu - Konrad Loesch znalazł się na liście 40 obiecujących młodych architektów w E...
Lipiec 15, 2024

Wzornictwo

Pierwsza nagroda w konkursie Roca One Day Design Challenge 2022: „SAFESPACE” – Dzianis Pilipuk
Zadaniem było zaprojektowanie innowacyjnych rozwiązań łazienkowych w ciągu kilku godzin, na podst...
Listopad 27, 2022
Instalacja artystyczna „Pisklę”, autor: Joanna Rajkowska
Nowoczesna instalacja artystyczna – dwumetrowe, akustyczne jajo drozda śpiewaka autorstwa artystk...
Maj 25, 2021