Architektura krajobrazu

Styczeń 20, 2014

Ogród za miastem

Plan ogólny
Lokalizacja: Kiełpino Górne k. Gdańska
Powierzchnia: 1135 m2

Galeria

Perspektywa
wizualizacja
nocą

Ogród jest powiązany kompozycyjnie z zabudową - podkreśla jej styl i charakter. Za pomocą roślin, nawierzchni oraz małej architektury wydzielono w nim kilka wnętrz ogrodowych: podjazd, zaciszny zakątek, część rekreacyjną z trawnikiem oraz część użytkową z drewnianym domkiem i przylegającym do niego ogrodem warzywnym.

Zaproponowana kompozycja łączy elementy geometryczne z asymetrią. Strzyżone żywopłoty, które stanowią szkielet kompozycji tworzą półkola, natomiast linie trawnika, ścieżek i otaczających rabat zostały poprowadzone swobodną linią.

W zacisznym zakątku przewidziano utworzenie ażurowej altany oraz osadzenie na murze lustra ogrodowego . Lustro będzie nie tylko ciekawym akcentem ozdobnym, ale powiększy optycznie przestrzeń oraz doda temu niewielkiemu wnętrzu ogrodowemu głębi. Bylin i trawy posadzone w otoczeniu muru nadadzą kompozycji lekkości.

W centralnej części ogrodu zaproponowano utworzenie dużego trawnika, którego granice wyznaczają linie kwiecistych rabat. W celu wizualnego zmniejszenia powierzchni trawnika oraz urozmaicenia ogrodu w północno wschodniej części działki zaproponowano utworzenie niewielkiej wyspy zieleni. Wyspa pozwala stworzyć w ogrodzie kameralną atmosferę- osłania od sąsiedniej zabudowy. Na wyspie zaproponowano ustawienie jednego ceramicznego, białego dzbana, który będzie nawiązywał stylistycznie do rozwiązań stylistycznych zastosowanych na froncie.

W południowowschodnim narożniku działki przewidziano utworzenie asymetrycznego kamiennego placu, który umożliwi ustawianie np. drewnianej huśtawki, ławki dla dorosłych użytkowników, basenu dla dzieci lub prowadzenie prac ogrodowych np. przesadzania roślin (bez obawy, że zadbana darń trawnikowa zostanie zniszczona). Kamienny plac został otoczony małymi drzewkami, które wraz z krzewami będą stawiły barwny akcent jesienią. Drzewa wprowadzą także odrobinę cienia w słoneczne dni.

Część rekreacyjna będzie wydzielona wizualnie z przestrzeni za pomocą drzew
a fizycznie za pomocą zwartych żywopłotów. Zachowano istniejący żywopłot z żywotników
i zaproponowano wprowadzenie dodatkowej bariery w postaci niżej strzyżonego szpaleru
w połowie kwietnika. Różnice wysokości w terenie zniwelowano za pomocą kamiennych stopni.

Dodano: 20/01/2014, Zmodyfikowano: 20/01/2014

Domy jednorodzinne

STAN ISTNIEJĄCY Budynek istniejący zrealizowany w 1986 roku na podstawie projektu typowego. Form...
Kwiecień 21, 2020
Wizualizacja projektu architektonicznego domu jednorodzinnego. Dom zaprojektowany w nowoczesnym,...
Kwiecień 15, 2020

Wasze realizacje

Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020
Zestaw bardzo wytrzymałych na obciążenia (ok. 100kg / mb) półek do salonu. Półki z szafkami i ko...
Kwiecień 5, 2020

Materiały budowlane

Firma Aluprof wprowadziła do oferty nowy system moskitiery plisowanej MPH DUAL, która skutecznie...
Marzec 2, 2020
Duże przeszklenia na dobre wpisały się w nowoczesny wygląd elewacji nie tylko biurowców czy hotel...
Marzec 2, 2020

Konkursy

As reaction to the unprecedented moment that we are all experiencing, Zuecca Projects has decided to launch its first ever Open Call, on the theme of Sustainable Architecture and Design. The Intern...
Maj 13, 2020
III edycja Tubądzin Design Awards, to międzynarodowy konkurs dla architektów, projektantów i studentów. Doceniamy Wasze zaangażowanie oraz inspirujące pomysły. TDA to szansa na uwolnienie twórczego...
Maj 13, 2020