Filmy

Październik 9, 2022

Rewitalizacja biblioteki

Biblioteka Publiczna Pingtung na Tajwanie to projekt rozbudowy i renowacji istniejącego centrum kulturalnego, pierwotnie zbudowanego w 1983 roku i zlokalizowanego w środku Parku Milenijnego miasta Pingtung. Głównym celem rewitalizacji było wprowadzenie światła i stworzenia wrażenia otwartości w niegdyś hermetycznym budynku. Autorem przebudowy jest lokalna pracownia MAYU architects.

Architekci zaproponowali nowe, przejrzyste lobby, które dołączono do zachodniej strony istniejącego budynku. Obraca ono oś architektoniczną i podejście o 90 stopni, aby biblioteka była skierowana bezpośrednio na miasto. Zamiast przedzierać się przez serię bulwarów i placów, nowe wejście do budynku prowadzi odwiedzających przez park i arkady.

Nowe lobby ma plan równoległoboku i jest wsparte na ciągłej stalowej konstrukcji w kształcie litery V. Zaaranżowano kilka "wysp aktywności", w tym zatopione miejsca do siedzenia, unoszącą się antresolę i parę podwieszonych latarni. Rozbudowane szklane ściany kurtynowe łączą wnętrze z zewnętrzem, ukazując działalność biblioteki miastu i vice versa.

W skali architektonicznej, poprzez przekształcenie oryginalnego lobby wejściowego w drewnianą czytelnię, a trzech poziomów kompaktowego magazynu książek w jasne, wielofunkcyjne atrium, pierwotnie podzielony i zatłoczony budynek stał się otwarty i pełen wolnej przestrzeni dla odwiedzających.

Dwie różne klatki schodowe, jedna spiralna, a druga z siedziskami, uzupełniają ścieżkę obiegową czytelnika, zapewniając jednocześnie różne rodzaje siedzisk i możliwości relaksu. Wykorzystując widoki na otaczający park, otwarty plan podłogi i naturalne materiały, funckja biblioteki i rozmieszczenie mebli dają poczucie indywidualności i intymności, które są ważnymi cechami współczesnych bibliotek.

Zewnętrzna część oryginalnej struktury jest obecnie pokryta białymi panelami aluminiowymi i żaluzjami. Arkada rozciąga się od oryginalnego wejścia i funkcjonuje jako przestrzeń pośrednia pomiędzy czytelnią a trawnikiem, który został przekształcony z uszczuplonego placu wejściowego. Nowy projekt krajobrazu płynnie łączy bibliotekę z otaczającym ją parkiem, zachęcając mieszkańców do korzystania z tej nowej przestrzeni publicznej niezależnie od jej przeznaczenia.

Karta techniczna
  • Położenie: No. 69, Dalian Road, Pingtung City
  • Materiał konstrukcyjny: Stal i beton zbrojony
  • Powierzchnia terenu: 59289.53 m2
  • Powierzchnia budynku: 2416.26 m2
  • Całkowita powierzchnia podłogi: 8596.86 m2
  • Liczba kondygnacji: 6 + 1 (piwnica)
  • Całkowity czas projektowania: 2017/4 ~ 2018/2
  • Całkowity czas budowy: 2018/5 ~ 2020/2

Domy jednorodzinne

Dwupoziomowy budynek z lotu ptaka przejmuje kształt litery U zwróconej ramionami na południe i ot...
Listopad 18, 2022
Dom wśród drzew zlokalizowany na działce porośniętej sosnami, okolice Warszawy. Naszym zadaniem b...
Sierpień 17, 2022

Wasze realizacje

LETNIE APARTAMENTY, HOHWACHT, NIEMCY
Październik 28, 2022
IBIS STYLES, RESTAURACJA, DREZNO, NIEMCY
Październik 28, 2022

Materiały budowlane

W obliczu zmiany klimatu i coraz większej degradacji środowiska naturalnego, należy uważnie przy...
Październik 12, 2022
Nowoczesny materiały do wykonywania pokryć dachowychJeszcze do niedawna jedynym materiałem używa...
Październik 11, 2022

Konkursy

Propozycja projektowa powinna optymalnie wykorzystać potencjał i uwarunkowania obszaru opracowania oraz spełniać zarówno oczekiwania lokalnej społeczności, jak i wpisywać się we współczesne trendy...
Listopad 18, 2022
Konkurs architektoniczny na projekt pawilonu Polski na EXPO 2025 w Osace przeprowadzony będzie w tzw. formule flamandzkie. Oznacza to, że nie jest konkursem o charakterze anonimowym, a uczestnicy...
Listopad 17, 2022