Jan Elert „Blok Kultury, Gdańsk - Zaspa” (Politechnika Gdańska, dyplom 2011; Promotor: dr inż. arch. Agnieszka Błażko)

Polska i Świat

Marzec 8, 2012

Blok Kultury

Projekt wygrał w XIII edycji konkursu o Nagrodę Architektoniczną im. im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego. Jest to praca dyplomowa, której autorem jest Jan Elert z Politechniki Gdańskiej.

Jest to projekt dyplomowy, który powstał na Wydziale Architektury Politechniki Gdańskiej pod kierunkiem dr inż. arch. Agnieszki Błażko.

Tematem projektu jest przekształcenie kładki pieszej na granicy dwóch dzielnic Gdańska Zaspa-Młyniec i Zaspa-Rozstaje oraz dodanie do niej nowego obiektu kubaturowego mieszczącego funkcje kulturalne. Kładka usytuowana jest nad dwupoziomowym ruchliwym węzłem komunikacyjnym, co stanowi duży atut projektu, który autor w pełni wykorzystał.

Jury doceniło wielowymiarową problematykę projektu, a w szczególności jego element spinający przestrzenie dwóch dzielnic blokowisk z lat 70-tych z pobliskim parkiem. Na wyróżnienie zasługuje też propozycja stworzenia, w sąsiedztwie kładki, nowych przestrzeni publicznych. Jury wysoko oceniło formę obiektu, która nawiązuje do otoczenia oraz trafne wykorzystanie aspektu komunikacyjnego.

Jan Elert „Blok Kultury, Gdańsk - Zaspa” (Politechnika Gdańska, dyplom 2011; Promotor: dr inż. arch. Agnieszka Błażko)
Jan Elert „Blok Kultury, Gdańsk - Zaspa” (Politechnika Gdańska, dyplom 2011; Promotor: dr inż. arch. Agnieszka Błażko)
Jan Elert „Blok Kultury, Gdańsk - Zaspa” (Politechnika Gdańska, dyplom 2011; Promotor: dr inż. arch. Agnieszka Błażko)
Jan Elert „Blok Kultury, Gdańsk - Zaspa” (Politechnika Gdańska, dyplom 2011; Promotor: dr inż. arch. Agnieszka Błażko)
Jan Elert „Blok Kultury, Gdańsk - Zaspa” (Politechnika Gdańska, dyplom 2011; Promotor: dr inż. arch. Agnieszka Błażko)
Jan Elert „Blok Kultury, Gdańsk - Zaspa” (Politechnika Gdańska, dyplom 2011; Promotor: dr inż. arch. Agnieszka Błażko)

Opis autorski projektu (fragmenty)

Obszar objęty opracowaniem znajduje się w Gdańsku, na granicy dwóch dzielnic Zaspa– Młyniec i Zaspa - Rozstaje. Sąsiedztwo stanowią w przeważającej mierze bloki z wielkiej płyty z lat 70 –tych ubiegłego wieku. Miejscem lokalizacji projektu jest kładka rozpięta nad dwupoziomowym węzłem komunikacyjnym. Jako element, w którym spotykają się cztery kwartały dzielnicy pełni rolę spinającą dla tego obszaru pozwalając na przedostanie się ponad ruchliwym skrzyżowaniem. Dużym atutem miejsca projektowego jest usytuowanie w stosunku do al. Jana Pawła II, która stanowi charakterystyczną oś w skali. Jest to jeden z elementów determinujących idee projektową. Lokalizacja pomiędzy przystankiem SKM, parkiem JPII oraz morzem daje możliwość wytworzenia bulwaru z charakterystycznymi punktami ( zieleń, sługi, kultura itp.). Kładka położona jest przy ruchliwej arterii Al. Rzeczypospolitej oraz prostopadłej do niej Al. Jana Pawła II.


Głównym założeniem projektu jest odzyskanie przestrzeni „utraconej” dla miasta. Projekt zakłada modyfikację istniejącej kładki pieszej, stworzenie kładki dla rowerzystów zapewniającej bezkolizyjne pokonanie skrzyżowania, dodanie nowych biegów schodowych wraz z windami, powstanie nowego obiektu kubaturowego dostępnego z poziomu kładki, pełniącego w parterze funkcję usługową dostępną niezależnie od pozostałej części budynku. Obiekt o wymiarach 192 m x 14m x 28m w przeważającej części będzie pełnił funkcję kulturalną mieszczącą w sobie galerie architektury współczesnej, kino niezależne (offowe) kawiarnie, bookarnie, sale seminaryjne oraz tarasy widokowe na park i morze. Ideą było utrzymanie prostoty projektowanej jednostki.

Usytuowanie kładki stwarza możliwość poszukiwania ciekawych i niecodziennych rozwiązań przestrzeni publicznych. W sąsiedztwie kładki od strony południowej znajdują się duże terenowe parkingi. W projekcie zakładam stworzenie parkingów podziemnych, a w miejscu starych - nowe przestrzenie publiczne. Tereny Zaspy są uznawane za miejsca niebezpieczne i zwykle kojarzone z blokowiskiem. Uzyskanie otwartej przestrzeni daje oddech i możliwość wizualnego odbioru nowo projektowanego obiektu oraz sprawia większe poczucie bezpieczeństwa.

O nagrodzie

Fundusz im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego, powołany przez członków rodziny i przyjaciół pomaga młodym utalentowanym architektom i inżynierom budowlanym poznawać najnowsze rozwiązania z zakresu budownictwa społeczno-publicznego. W ramach tych działań co roku przyznaje Nagrodę Architektoniczną im. Małgorzaty Baczko i Piotra Zakrzewskiego. Do konkursu zgłaszane są prace z zakresu:

  • budownictwa społeczno-publicznego (szkoły, przedszkola, instytucje kulturalno-oświatowe, szpitale, budownictwo mieszkalne),
  • renowacji starego budownictwa i jego adaptacji na cele społeczne,
  • rewaloryzacji blokowisk.

W ocenie prac uwzględnia się szczególnie zastosowanie proekologicznych rozwiązań budowlanych, w tym wykorzystanie alternatywnych źródeł energii. Nagroda w wysokości 10.000 zł umożliwia dalszy rozwój zawodowy zwycięzcy.

Jury oceniające projekty

  • Stanisław Fiszer - Przewodniczący Jury, architekt (Francja)
  • Tadeusz Baczko - ekonomista, Polska Akademia Nauk
  • Michel Cova - inżynier, scenograf (Francja)
  • Jacek Cybis - architekt, Politechnika Warszawska
  • Marta Grządziel - architekt, laureatka Nagrody w 2000 r.
  • Janusz Pachowski - architekt, Politechnika Warszawska
  • Karol Sachs - ekonomista, przedstawiciel Rady Fundacji dla Polski
  • Andrzej Sowa - architekt (Polska)
  • Krystyna Vinaver - ekonomista, Stowarzyszenie Solidarność Francja-Polska (Francja)
  • Paweł Zakrzewski - inżynier (Dania)


Tagi: nagroda architektoniczna architektura urbanistyka

Domy jednorodzinne

DZIAŁKA / LOKALIZACJA BUDYNKU Działka zlokalizowana w Mikołowie, u podnóża góry pokrytej gęstym...
Listopad 16, 2019
dzienna wizualizacja 3d budynku mieszkalnego
Wizualizacja 3d budynku mieszkalnego, wielorodzinnego, prezentująca stan obiektu po planowanej pr...
Listopad 13, 2019

Wasze realizacje

Dom usytuowany na południowym zboczu gór izerskich nad miejscowością Wojcieszyce w Kotlinie Jelen...
Październik 7, 2019
Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

For this architecture competition, participants are tasked with creating sustainable designs for lodges that can be replicated throughout the protected areas of Abu Dhabi.
Listopad 19, 2019
„Przestrzeń wspólna jest wartością. Nagroda NIAiU” to konkurs na najlepsze prace magisterskie i dyplomy projektowe, obronione w latach 2017/18 i 2018/19. Celem konkursu jest nie tylko promocja najc...
Listopad 19, 2019