Polska i Świat

Grudzień 9, 2013

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA
Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Nowy budynek powstał w Warszawie na przeciwko Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego (BUW) na ulicy Dobrej 55. Jego autorem jest Autorska Pracownia Architektury Kuryłowicz & Assiociates.

Jest to realizacja zwycięskiego projektu konkursowego, zorganizowanego w 2005 roku przez Uniwersytet Warszawski. Budynek został nagrodzony także w 2013 roku w konkursie "Budynek przyjazny Warszawie 2012".

 

Architektura i urbanistyka

Według opinii jury zaprojektowany gmach bardzo dobrze został zintegrowanym z terenem Skarpy Warszawskiej i z sąsiadującą z nim Biblioteką. Zamierzenie to osiągnięto poprzez zaprojektowanie wielokondygnacyjnego hallu głównego i niewielkiego ogrodu na dachu na wzór ogrodu biblioteki.

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA
Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA
Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA
Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Architektura wnętrz

Wewnętrzna przestrzeń jest ściśle powiązaną ze światem zewnętrznym; podlega nieustannym zmianom, jest żywa i dynamiczna. Wyrazem tej dynamiki jest wielokondygnacyjny hol główny usytuowany równolegle do ul. Lipowej, a będący jednocześnie osią łączącą symbolicznie i optycznie obiekty uniwersyteckie na skarpie z gmachem BUW-u. Wejścia do kompleksu zostały zaprojektowane w jego narożnikach, przy skrzyżowaniach z ul. Lipową. Od strony tej ulicy zlokalizowano też ciąg czytelni wszystkich katedr i instytutów, łączący przez transparentne ściany przestrzeń holu z przestrzenią miasta, co pozwala na wzajemne ich oddziaływanie. Od północnej strony holu, również przez transparentne ściany, przestrzeń przenika się z wewnętrznymi dziedzińcami , nawiązującymi do podwórek dawnego Powiśla i mieszczących ogrody tematyczne: germański, słowiański, francuski, śródziemnomorski i angielski. Wzdłuż ścian oddzielających je od holu biegną schody łączące poszczególne czytelnie z odpowiednim instytutem lub daną katedrą, dzięki czemu wchodzący na różne poziomy kompleksu mają zapewniony stały widok na wewnętrzne ogrody.

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

 

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA
Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA
Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA

Projekt zielonego dachu

Dach budynku Wydziałów Neofilologii i Lingwistyki Stosowanej został zbudowany przy użyciu technologii dachu odwróconego. Pozwala ona na zakładanie ogrodów na dachach i wykorzystywanie ich w celach rekreacyjnych. Taras został oparty na pływającej konstrukcji samonośnej z legarów metalowych, co pozwoliło zlikwidować ryzyko uszkodzenia wielowarstwowej powłoki dachowej. Z kolei w przypadku obudów wentylatorni zastosowano specjalnie zaprojektowane podkonstrukcje metalowe.

Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, źrodło: APAKA
Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, fot.: Inoutic
Budynek dydaktyczny Wydziałów Neofilologii oraz Lingwistyki Stosowanej UW, fot.: Inoutic

Informacje techniczne

  • Autorzy: Kuryłowicz & Associates, architekci: Stefan Kuryłowicz, Ewa Kuryłowicz, Olga Kanecka, Magda Iżewska, Karina Kowalewska, Fryderyk Szymański
  • Nadzory autorskie: Krystyna Tulczyńska
  • Współpraca autorska: Arch. arch. Michał Tatjewski, Piotr Wilbik, Małgorzata Krukowska, Wojciech Pachocki, Piotr Kuczyński, Iwo Dobrucki
  • Architektura krajobrazu: architekt krajobrazu Urszula Maciejewska
  • Konstrukcja: KiP Kapela Pachowski
  • Inwestor: Uniwersytet Warszawski, Fundacja UW, ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, 00-927 Warszawa
  • Powierzchnia terenu: 8489 m2 (całość)
  • Powierzchnia zabudowy: 2373,3 m2 (I etap), 7799,3 m2 (całość)
  • Powierzchnia użytkowa: 10 993 m2 (I etap), 36 251 m2 (całość)
  • Powierzchnia całkowita: 13 951 m2 (I etap), 42 772 m2 (całość)
  • Kubatura: 51 707 m3 (I etap), 168 195 m3 (całość)
  • Projekt: 2006
  • Realizacja: 2012

Tagi: budynki realizacje

Komentarze

Kompozyt na zewnarz

Dodano: Środa, 29 Styczeń 2014, 22:15, Autor: monta

Nie sądziłam, że deski kompozytowe mogą tak dobrze prezentować się szczególnie w inwestycjach publicznych, muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Sprawdziłam tego producenta, i te kompozyty to marka Twinson – jestem ciekawa, jak się sprawdzają w użytkowaniu, bo efekt wizualny jest naprawdę ciekawy.

Domy jednorodzinne

Koncepcja projektu powstała w zasadzie poprzez zderzenie potrzeb klienta z uwarunkowaniami działk...
Październik 17, 2021
Koncepcja projektu powstała w zasadzie poprzez zderzenie potrzeb klienta z uwarunkowaniami działk...
Październik 17, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

Poradnik zawierający najważniejsze informacje na temat projektowania przestrzeni na poddaszu. Po...
Październik 25, 2021
Poradnik zawierający najważniejsze informacje na temat projektowania przestrzeni na poddaszu. Po...
Październik 25, 2021

Konkursy

The UIA, in partnership with UN-Habitat, today launches the UIA 2030 Award to promote the work of architects contributing to delivery of the UN 2030 Agenda for Sustainable Development together with...
Październik 26, 2021
Endorsed by the International Union of Architects (UIA), these Awards seek proposals that exhibit original interpretations of Turkish architect Turgut Cansever's design principles. These principles...
Październik 25, 2021