Polska i Świat

Grudzień 5, 2012

Muzeum w kościele

Adaptacja i miana funkcji zabytkowego kościoła w Montrealu/Kanada, fot.:  Marc Cramer
Adaptacja i miana funkcji zabytkowego kościoła w Montrealu/Kanada, fot.: Marc Cramer

Pracownia architektoniczna Provencher Roy + Associés Architectes, na zlecenie Kanadyjskiego Muzeum Sztuk Pięknych w Montrealu, zrealizowała projekt zmiany funkcji zabytkowego budynku z kościoła na muzeum.

Projekt ten został nagrodzony między innymi w 2010 roku Kanadyjską Nagrodą Architektoniczną, w 2011 otrzymał Grand Prinx dla designu oraz w 2012 roku pawilon uhonorowany został Nagrodą za Architektoniczną Integrację obiektu z miastem, przyznawaną przez organizację ochrony dziedzictwa w Montrealu.

fot.: Marc Cramer
fot.: Marc Cramer

Przebudowa i zmiana funkcji wnętrz

Poza odrestaurowaniem zabytkowych murów byłego kościoła i jego frontowej fasady, wewnątrz stworzono salę koncertową na 444 miejsca. Natomiast tył budynku został całkowicie przebudowany, tworząc pawilon sztuki w stylu współczesnym.

>> Zobacz więcej wnętrz muzeum

Projekt był kompleksowy i bardzo złożony ponieważ wiązał się z przeprojektowaniem funkcji budynku na potrzeby ekspozycji sztuki. Jednocześnie miał nawiązywać dialog z zabytkowym kościołem, z innymi pawilonami sztuki oraz z miastem – powiedział Claude Provencher, współzałożyciel Provencher Roy + Associés Architectes.

fot.: Marc Cramer
fot.: Tom Arban
fot.: Tom Arban

Rewitalizacja Kościoła

Kościół zbudowany został pod koniec XIX wieku w stylu neoromańskim i jest ważnym elementem miasta, zarówno pod względem architektonicznym jak i historycznym. Zbudowany jest z wapienia z elementami piaskowca, ma oryginalną fasadę oraz bizantyjską kopułę. Ponadto okna fasad bocznych zdobi 20 witraży Tiffaniego, które są największą kolekcją tego typu sztuki w Kanadzie.

Zgodnie z rekomendacjami Rady Zabytów Kanady, architekci odrestaurowali mury kościoła, a elementy bardzo uszkodzone zostały całkowicie odbudowane. Wewnątrz odbudowano sufit, położono nowe tynki i odrestaurowano stolarkę, zdobiącą nawę.

Dialog architektoniczny

Nowa architektura i funkcja obiektu nawiązują dialog z otoczeniem. Na każdym poziomie budynku jego przeszkolenia otwierają widok na zewnątrz. Nawiązano również dialog z bryłą byłego kościoła poprzez współczesnej wejście i biały marmur, tradycyjny dla tego typu budowli w Montrealu. Współczesny pawilon na tyłach kościoła jest także zintegrowany z całym kompleksem podziemnym korytarzem o długości 45 metrów, który stał się przestrzenią wystawienniczą. Duża rolę odgrywa i tu biały marmur , z którego zrobiona została elewacja także innych pawilonów muzealnych - z 1912 roku Pawilon Michała i Renaty Hornstein i w 1991 Pawilon Jean-Noel Desmarais.

Chcieliśmy, aby dać poczucie, że bryła została wyrzeźbiona z gigantycznego bloku marmuru o wysokości czterech pięter - powiedział Matthieu Geoffrion, kierownik projektu Pawilonu Bourgie.

fot.: Marc Cramer
fot.: Tom Arban
fot.: Jean-Guy Lambert

Informacje o projekcie

  • Nazwa projektu: Claire and Marc Bourgie Pavilion of Quebec and Canadian Art
  • Lokalizacja:Montreal Museum of Fine Arts - Montreal, Quebec, Kanada
  • Inwestor: Montreal Museum of Fine Arts
  • Architektura: Provencher Roy + Associés Architectes |
    • Lider projektu: Claude Provencher, Architect, Senior Partner and Co-founder
  • Zespół projektowy:
    • Claude Provencher , Architect, Senior Partner and Co-founder
    • Matthieu Geoffrion, Architect, Partner
    • Eugenio Carelli, Architect, Partner
    • Jean-Luc Rémy, Architect
    • Denis Gamache, 3D Designer
  • Powierzchnia: 5 483 m2
  • Realizacja: 2011

Tagi: architekturua zmiana funkcji kościół muzeum

Komentarze

kościół a sprawa polska

Dodano: Czwartek, 24 Styczeń 2013, 11:14, Autor: pomalowana

szkoda, że w Polsce nie powstają tego typu realizacje. jest wiele pięknych budynków kościelnych, które po prostu niszczeją pod jurysdykcją kościoła katolickiego. trudno stwierdzić czy patriarchom brak wyobraźni czy chęci, bo pieniądze na pewno by się znalazły. zamiast stawiać metalowo-ceglane potworki przy każdej mniejszej uliczce, niech lepiej zainwestują w renowację starych budynków. a jak nie mają takiej fantazji, niech przekażą je Państwu albo jakiejś prywatnej instytucji kultury.

Domy jednorodzinne

Nowoczesny dom Stodoła z obszernym tarasem, w Warszawie
Dom jednorodzinny dla rodziny z dwójką dzieci, zaprojektowany na podłużnej, wąskiej działce w zie...
Czerwiec 17, 2020
STAN ISTNIEJĄCY Budynek istniejący zrealizowany w 1986 roku na podstawie projektu typowego. Form...
Kwiecień 21, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - pólki do salonu. Bardzo wytrzymałe (ok. 100 kg/mb) półki na książki bez widocznych wspo...
Maj 19, 2020
Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020

Materiały budowlane

Firma Aluprof wprowadziła do oferty nowy system moskitiery plisowanej MPH DUAL, która skutecznie...
Marzec 2, 2020
Duże przeszklenia na dobre wpisały się w nowoczesny wygląd elewacji nie tylko biurowców czy hotel...
Marzec 2, 2020

Konkursy

Architecture students around the world are invited to register before 30 August 2020 for this annual student competition, for which this year's theme is "City Puzzle and Puzzle City".
Sierpień 11, 2020
The competition is an investigation of the public and private space and the role of the individual and the collective in the creation of a dynamic and adaptive vertical community. I
Sierpień 5, 2020