Polska i Świat

Luty 26, 2009

Muzeum z łąką na dachu

Muzeum Historial de la Vendée
Muzeum Historial de la Vendée

Muzeum Historial de la Vendée znajduje się w zachodniej Francji, w pobliżu miejscowości Lucs-sur-Boulogne. Życzeniem zamawiającego było stworzenie atrakcyjnego obiektu kulturalnego, który nie zwracałby uwagi swą okazałością oraz byłby wtopiony w 19-hektarowy park przyrodniczy, rozciągający się wzdłuż brzegów rzeki Boulogne. Architekci z pracowni PLANO1 zaprojektowali zatem muzeum (6 tys.m2) kryjące się pod dachem skonstruowanym z płaszczyzn obsianych trawą. W ten sposób budynek maksymalnie wtopił się w otoczenie.

Muzeum Historial de la Vendee

Roślinny dach
Faliste ukształtowanie terenu podyktowało parterową konstrukcję muzeum i nieregularną linię dachu, na którym wyrosła prawdziwa łąka. Obiekt utrzymany dodatkowo w odcieniach brązu i zieleni jeszcze efektywniej wtapia się w krajobraz.

W rezultacie powstał obiekt, w którym geometryczne płaszczyzny dachowe, o powierzchni 8 tys.m2, są w pełni zharmonizowane z krajobrazem.

Lewa od wejścia połać stalowej konstrukcji dachowej została podzielona na trójkąty, z których każdy ma inną powierzchnię. Płaszczyzna dachu pokryta jest strukturą ze szkła spienionego o grubości dziesięciu centymetrów, na którą naniesiono warstwę bitumiczną. Warstwowe położenie spienionego szkła zapewnia izolację cieplną i wodoszczelność obiektu. Na takim podłożu został umieszczony zbiornik ze stali perforowanej, a na nim lekkie poszycie zielone. W szerokiej warstwie spodniej zamontowano system sztucznego nawadniania. Gdy nadchodzi wiosna, dach muzeum zmienia się w falującą łąkę. Trawa może osiągać wysokość nawet do sześćdziesięciu centymetrów.

Muzeum Historial de la Vendee

Ekspozycja muzeum a wnętrza
Pomieszczenia ekspozycyjne muzeum rozdzielono na dwa budynki za pomocą części obiektu zaprojektowanej w kształcie zwartej litery H. Pozwoliło to ograniczyć wpływ obiektu na otoczenie i stworzyć optymalne wejście do centralnego holu, do którego przylegają dwie galerie. Mając na uwadze zmiany wielkości pomieszczeń ekspozycyjnych, zaprojektowano obiekt o równomiernej strukturze z 21-metrową konstrukcją wejścia portalowego. W ten sposób zostały wydzielone dwie równoprawne przestrzenie o powierzchni 450 m2 Obie mają po dwie kondygnacje od 6 do 9 metrów wysokości, optymalne nadające się do użytkowania.

Od strony fasady południowej muzeum, uniesione krawędzie dachu odsłaniają ogromną połać przeszklonej ściany osłonowej, dającej widok na rzekę, wykonanej w systemie fasadowym Reynaers CW 50. System Reynaers został wybrany przede wszystkim ze względu na efekt przejrzystości osiągany dzięki zastosowaniu profili osłonowych o widocznej szerokości zaledwie 50 mm.

Autorzy:
PUBLINK

Tagi: architektura na świecie muzeum

Domy jednorodzinne

Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021
Koncepcja projektu powstała w zasadzie poprzez zderzenie potrzeb klienta z uwarunkowaniami działk...
Październik 17, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

Przedszkole w Kiełczowie
Wielkoformatowe płyty z możliwością niemal dowolnego nadruku stanowią doskonałe rozwiązanie dla f...
Listopad 15, 2021
Poradnik zawierający najważniejsze informacje na temat projektowania przestrzeni na poddaszu. Po...
Październik 25, 2021

Konkursy

The Museum invites architects to submit their candidatures until January 28, 2022 to a competition that calls on them to creatively address the importance of Holocaust remembrance sites, and the ed...
Grudzień 6, 2021
This international one-stage architecture ideas competition invites all architecture students, young architects and young professionals with a degree in architecture studies (≤ 40 years old) to dev...
Grudzień 6, 2021