Opralab – II nagroda równorzędna, autorzy: Autorami projektu są: Rafał Oleksik, Agnieszka Wyrwas, Krzysztof Stępień z Polski

Polska i Świat

Styczeń 22, 2013

Opralab – II nagroda równorzędna

Autorami projektu są: Rafał Oleksik, Agnieszka Wyrwas, Krzysztof Stępień.

Celem konkursu w kategorii architektura było zaprojektowanie tymczasowego pawilonu wystawowego. Punktem wyjścia dla projektantów był budynek Teatru Wielkiego – Opery Narodowej – obiekt silnie powiązany z historią miasta i akcentujący jego wizerunek.

Fragmenty opisu autorskiego

Idea i kontekst

Kurtyna - element nierozłącznie związany z teatrem, jej otwarcie i zamknięcie symbolizuje ruch i zmiany w przedstawieniu teatralnym: jego początek, zmieniające się akty i scenografie oraz koniec. Jej ruch wywołuje w widzu emocje. To podczas otwierania się kurtyny wyłaniają się pierwsze obrazy i dźwięki związane z wystawianą sztuką. W projektowanej koncepcji pawilonu istotne było wywołanie w widzu takich emocji które
zachęciły by go do wejścia do wnętrza obiektu pozwalając jednocześnie na to aby to on sam stał się elementem „widowiska” tj. wystawy, projekcji, koncertu czy też dyskusji.

Pawilon jest jedynie zewnętrzną półprzezroczystą powłoką, która poprzez swoją transparentność informuje nas o tym że „coś” się dzieje w jego wnętrzu natomiast dla osób przebywających w środku jest tylko tłem dla odbywających się w nim wydarzeń. Głównym elementem tworzącym wnętrze jest światło. Tak jak w teatrze w którym występuje ruch tak w projektowanym obiekcie ażurowa ściana sprawia że w ciągu dnia mamy we wnętrzu ciągłą grę światła i cienia. Pawilon w każdej minucie wraz z drogą słońca zmienia się. Mobilność została tutaj potraktowana nie tylko dosłownie poprzez zmiany w metaforycznie jako ciągły ruch jego nienamacalnej przestrzeni.

Funkcja

Pawilon został zaprojektowany tak aby umożliwić swobodny rodzaj różnych aktywności. Jest to otwarta przestrzeń ograniczona ażurową elewacją stanowiącą jednocześnie konstrukcję podpierającą zadaszenie. Dodatkowo w obiekcie przewidziano magazyn na meble wystawowe oraz pomieszczenie na garderobę z lekkich ścian panelowych. Wszystkie pomieszczenia dostępne są od wewnątrz. Dodatkowo w ścianie zewnętrznej
przewidziano miejsce na kiosk multimedialny w postaci dotykowego panelu dostępnego od zewnątrz. Założeniem projektu jest mobilność obiektu, łatwość montażu i demontażu oraz możliwość wykorzystywania tylko niektórych elementów pawilonu. Zostało to uzyskane poprzez zastosowanie 24 modułów [18 zewnętrznych + 6 wewnętrznych] mogących się łączyć i rozdzielać. Ze względów bezpieczeństwa pomieszczenia techniczne i garderoby są zamykane. Istnieje możliwość zamknięcia części ekspozycyjnej w nocy a także zainstalowanie systemów alarmowych oraz monitoringu.

 

 

Opinia jury

Zaproponowana koncepcja pawilonu cechuje się wysoką jakością estetyczną i ideową. oparta jest na mocnym architektonicznym znaku, dzięki czemu, operując lapidarnymi środkami staje się sugestywna. Autor dobrze odczytał zaproponowany projekt pawilonu w eleganckiej formie prezentuje dialog z elementami tożsamości teatru. owe działanie, nie będące zbyt oczywistym odwołaniem, pozostaje łatwe do odkodowania. Dzięki temu spełnia się postulowany w warunkach konkursu ważny aspekt - budowania relacji z instytucją poprzez czerpanie z jej słownika. Projekt pawilonu może być rodzajem zewnętrznej przestrzeni OperaLab, tworzącej własną, zaakcentowaną formę odwołującą się do tożsamości teatru.

Interesująca wydaje się formalna elegancja projektu, falujące ściany wykonane z aluminiowych profili, które nadają zwartej bryle dynamiki, przywołując skojarzenia z kurtyną. Dużym atutem projektu jest łamanie konwencji poprzez kontrastowe zestawienie sztywnych materiałów do uzyskania efektu delikatności i zwiewności. zastosowanie pionowych profili-rur, tworzących elewację pawilonu wprowadza do projektu rytm, który może przywoływać uproszczone i zmultiplikowane kolumny z fasady Teatru Wielkiego – opery narodowej. Projekt jest aktualną interpretacją eleganckiej formy pawilonu, której uniwersalny charakter pozwoli na łatwą akomodację w różnych przestrzeniach miejskich. nieinwazyjna - jednak poprzez zastosowanie charakterystycznych zabiegów formalnych - charakterystyczna forma pawilonu, pozwoli na realizację szeregu aktywności, tworząc dla nich odpowiednie, nieabsorbujące tło.

O konkursie

Konkurs Projektowanie tożsamości/tożsamość projektowania został rozstrzygnięty 11 stycznia 2013 roku, na podstawie werdyktu jury z dnia 21 grudnia 2012 roku. Na konkurs wpłynęło w terminie 115 prac z 10 krajów. jury konkursu obradowało w składzie: Jacek Frohlich, Konrad Kucza-Kuczyński, Boris Kudlička, Marcin Mostafa, Natalia Paszkowska, Jerzy Porębski, Tomasz Rygalik.

W kategorii architektura jury zdecydowało nie uhonorować żadnego projektu pierwszą nagrodą. Przyznano dwie drugie nagrody oraz wyróżnienie. Laureaci drugiego miejsca zostaną zaproszeni przez organizatorów konkursu do dalszych prac projektowych. Finalnie zostanie wyłoniony spośród nich zwycięzca.

Jury przyznało następujące nagrody:

 

Tagi: pawilon tymczasowy konkurs architektura

Domy jednorodzinne

Dom jednorodzinny typu kostka
Ten projekt jest przykładem domu jednorodzinnego energooszczędnego z zaprojektowanym inteligentny...
Styczeń 22, 2020
Projekt domu jednorodzinnego z dachem kopertowym
Projekt tego domu jednorodzinnego jest z myślą o inwestorach lubiących klasykę i tradycyjne bryły...
Styczeń 22, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - narożne półki na książki - bardzo wytrzymałe na obciążenia, tworzone zawsze na wymiar i...
Styczeń 23, 2020
Bardzo wytrzymałe na obciążenia półki na książki Cellaio - tworzone zawsze na wymiar i wg indywid...
Styczeń 23, 2020

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

Arts School, a place with architecture, photography, painting and sculpture laboratory.
Styczeń 3, 2020
The 2020 Architecture at Zero competition challenge is to create a zero net energy library for the San Benito County Free Library in Hollister, CA.
Styczeń 2, 2020