Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert

Polska i Świat

Marzec 11, 2011

Pawilon dziecięcy na placu zabaw w Utrechcie

W holenderskim mieście Utrecht wybudowano pawilon (połączony z placem zabaw Anansi na Kanaleneiland), w którym dzieci mogą się bawić i odpoczywać. Pawilon zaprojektowany został przez pracownię Mulders vandenBerk Architecten z Amsterdamu.

Architekt Chris Van den Berk wspomina: ”Rada miejska Utrechtu wybrała nas do tego projektu, ponieważ już wcześniej udowodniliśmy, że jesteśmy w stanie zaprojektować budynek w bardzo krótkim czasie. Poproszono nas o zaprojektowanie miejsca, w którym dzieci będą mogły się bawić i odpoczywać przy nowym placu zabaw Anansi na Kanaleneiland. Budynek umiejscowiony jest na środku placu zabaw, zbudowanego specjalnie z myślą o dzieciach w wieku 4-12 lat.”

Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert
Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert.
Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert.

Fasada budynku

Cechą charakterystyczną pawilonu jest jego fasada, minimalistyczna pod względem kolorów, lecz przyciągająca wzrok naniesionymi na nią wzorami zainspirowanymi bajkami z całego świata. Dzieci mieszkające w okolicy były aktywnie zaangażowane w tworzenie zewnętrznej dekoracji budynku.

Pawilon z placem zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Roel Backaert.
Konstrukcja pawilonu placu zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie DuPont Corian® / DuPont™ Tyvek®.
Konstruowanie pawilonu Zdjęcie Mulders - Van den Berk Architecten

W trakcie krótkiej rozmowy zapytano dzieci o ich ulubione bajki. Następnie studio projektowania graficznego DesignArbeid zebrało wszystkie historie i stworzyło na ich podstawie rysunki, przeniesione następnie na panele DuPont™ Corian®. Motyw każdego panelu wydaje się przechodzić płynnie w następny, tworząc wzór podobny do puzzli. Pawilon jest pierwszą placówką w Holandii, w przypadku której wykorzystano materiał DuPont™ Corian® do pokrycia zewnętrznych ścian budynku.

Ściany pawilonu wyposażone są w specjalne rozwiązanie techniczne, chroniące przed wilgocią i czynnikami atmosferycznymi. Woda deszczowa odprowadzana jest za fasadę, dzięki pokryciu struktury pawilonu zaawansowaną technologicznie membraną budowlaną DuPont™ Tyvek®.

Wnętrza

Układ pawilonu autorstwa Mulders vandenBerk Architecten.

Wnętrze pawilonu placu zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Wim Hanenberg.

Wnętrze pawilonu placu zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Wim Hanenberg.
Wnętrze pawilonu placu zabaw Anansi w Utrechcie, projekt Mulders vandenBerk Architecten, zdjęcie Wim Hanenberg.

O pracowni

Joost Mulders i Chris Van den Berk

Zlokalizowana w Amsterdamie pracownia Mulders vandenBerk Architecten działa na wielu płaszczyznach, począwszy od projektu produktu, aż do planowania miasta. Mulders vandenBerk Architecten tworzą i realizują innowacyjne projekty architektoniczne, wnętrz oraz projekty miejskie dla szerokiego spektrum klientów. (www.muldersvandenberk.nl).

Tagi: architektura dla dzieci pawilon architektura Holandia

Domy jednorodzinne

Tradycyjny dom w Rosanowie
Zakresem prac dla tego budynku mieszkalnego jednorodzinnego położonego w Rosanowie pod Łodzią był...
Styczeń 20, 2019
Ten bardzo nowoczesny budynek mieszkalny położony na warszawskim Wilanowie w dzielnicy willowej i...
Styczeń 15, 2019

Wasze realizacje

Projekt: arch. Marta Gajda (www.martagajda.pl) | Realizacja: PRZYJAZNE DOMY Jankowiak i Krzyżak S...
Marzec 17, 2019
Dom własny ZONA Architekci https://zona.archi
Projekt domu jest bardzo specyficznym, a zarazem wyjątkowym wyzwaniem dla architekta. Każda kresk...
Luty 10, 2019

Materiały budowlane

FAKRO - DEF - okno do dachów płaskich
produkt DEF Rodzaj produktu okno do dachów płaskich Kąt montażu...
Luty 21, 2019
produkt DXW Rodzaj produktu Okno do dachów płaskich Opis Okn...
Luty 21, 2019

Konkursy

The aim of this project is to design a temporary shelter for those who don't have a place to live.
Marzec 20, 2019
Sofia Municipality announces an open competition for the restoration, renovation and construction of Sveta Nedelya Square and its adjacent public spaces, aiming to create a network of public spaces...
Marzec 19, 2019