Elewacja południowa - otwarta

Budynki

Styczeń 10, 2019

Dom pasywny, plus-energetyczny i autonomiczny

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Domy jednorodzinne
Data realizacji: 2018
Lokalizacja: Borówiec - powiat poznański
Powierzchnia: 189,00 m2
Konstruktor: Robert Kaliszak
Autorzy projektu: Robert Kaliszak
Pracownia: Robert Kaliszak

Galeria

Elewacja południowa - zamknięta
Elewacja zachodnia - otwarta
Elewacja zachodnia - zamknięta
Elewacja północna i wschodnia - otwarta

Dom plus-energetyczny i autonomiczny jako połączenie nowoczesnych technologii i designu.

Idea budynku odzwierciedla ciągłe dążenie człowieka do stworzenia optymalnych warunków zamieszkania przy minimalnym zapotrzebowaniu energetycznym. Zdobyta dotychczas wiedza i doświadczenie, wykorzystanie innowacyjnych technologii, projektowanie odważnych rozwiązań z wykorzystaniem własnych patentów zaowocowało niepowtarzalnym projektem. Jest nim budynek pasywny, plus-energetyczny i autonomiczny.
Konstrukcja budynku oparta jest na szkielecie z drewna klejonego o układzie, który eliminuje powstawanie mostków cieplnych. Izolację ścian i podłóg stanowi piana poliuretanowa otwartokomórkowa o grubości 40 cm, natomiast stropodachu o grubości 60 -70 cm. Pomimo niskiej bezwładności ścian utrzymanie stałej temperatury nie stanowi żadnego problemu i odbywa się z bardzo niskim zapotrzebowaniem energetycznym nie przekraczającym 30 % całkowitych potrzeb budynku. W przypadku niekorzystnych warunków atmosferycznych stolarka okienna i drzwiowa zostaje automatycznie zasłonięta izolowanymi termicznie okiennicami.
Ogrzewanie budynku zapewnia pompa ciepła, wspomagana gruntowym wymiennikiem ciepła, rekuperatorem wyposażonym w filtry węglowe i jonizator plazmowy zasilając system wentylacyjny budynku świeżym powietrzem o stałej temperaturze. Przygotowanie ciepłej wody użytkowej zapewnia niezależna pompa ciepła, wykorzystująca pozostałą energię cieplną z zużytego powietrza wyrzucanego poza budynek. Przygotowanie ciepłej wody użytkowej pochłania znaczną część całkowitego zapotrzebowania energetycznego budynku, którą szacuje się na 30-40 % przy trzech użytkownikach budynku. Stąd, też zadbano o odzyskanie energii cieplnej zrzucanej wraz ze ściekami.
Wodę użytkową pozyskuje się z własnego ujęcia głębinowego. Woda dostarczana jest do budynku poprzez zaawansowany system uzdatniania (między innymi z wykorzystaniem filtracji UV i odwróconej osmozy) a ścieki trafiają do biologicznej oczyszczalni ścieków z rozsączalnikiem gruntowym. System zapewnia oczyszczenie ścieków na poziomie 97-99 %.
Zródło energii elektrycznej stanowi zestaw paneli fotowoltaicznych, który generuje ponad 120 % rocznego zapotrzebowania na energię całkowitą budynku z bilansowaniem poprzez sieć elektoenergetyczną z uwzględnieniem stosunku energii oddanej do pobranej 1 do 0,8. A więc, budynek generuje energię „PLUS”.
Zarządzanie budynkiem przejmuje centralny komputer z możliwością zdalnej optymalizacji ustawień. Budynek wyposażono w alarm, monitoring, system ochrony przeciw pożarowej, centralny odkurzacz, zasilania awaryjne UPS itd. Szczególną uwagę zwrócono na bezpieczeństwo mieszkańców zapewniając bardzo wysoką odporność pożarową budynku. Ściany i stropy zostały pokryte podwójną płytą gipsową ogniochronną. Ponadto w każdym pomieszczeniu zainstalowano czujnik dymu i temperatury oraz wytyczono drogę ewakuacyjną z ręcznym (awaryjnym) owieraniem okiennic.
Poza innowacyjnymi rozwiązaniami technicznymi sporo uwagi poświęcono na stworzenie optymalnej funkcji budynku oraz wyważonego designu. Istotną rolę odgrywa lokalizacja budynku zapewniająca kontakt z naturą. Stąd też, elewacja budunku została pokryta płytą betonową do której dopasowano kolorystycznie stolarkę okienną tworząc idealną kompozycje z otoczeniem.
W trakcie realizacji budynku szczególną uwagę przykładano do ochrony środowiska eliminując powstawanie odpadów budowlanych do minimum. Odpady, które nie udało się poddać selektywnej segregacji stanowiły około 1 m3 tj. 2 t i była to głównie betonowa płyta elewacyjna oraz płyta gipsowa.
Projekt został zrealizowany w terminie 9 miesięcy, który zakończył się pełnym sukcesem dowodząc, że budynek może być przyjazdny dla środowiska a jednocześnie zapewniając wysoki komfort zamieszkania. Budynek - w odróżnieniu od powszechnie stosowanych rozwiązań technologicznych - czerpie energię z otoczenia pozostając niezależny od mediów zewnętrznych generując energię ponad własne potrzeby. Dla użytkowników budynku rachunki za media są tylko wspomnieniem z przeszłości!

Dodane przez: robert_kaliszak
Dodano: 10/01/2019

Zobacz publikacje tego użytkownika:

Realizacje:

Elewacja południowa - otwarta

Budynki

Styczeń 10, 2019
Dom plus-energetyczny i autonomiczny jako połączenie nowoczesnych technologii i designu. Idea budynku odzwierciedla ciągłe dążenie człowieka do...

Domy jednorodzinne

Projekt futurystyczny i minimalistyczny rezydencji z basenem na Śląsku.
Lipiec 13, 2019
Dom z Ogrodem ma charakter budynku funkcjonalnie współpracującego z otoczeniem. Głównym założenie...
Lipiec 12, 2019

Wasze realizacje

Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019
Miło nam, iż Inwestor będący pod wrażeniem zrealizowanego już przez naszą pracownię projektu domu...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019
H+H Silikaty - A - produkty o podwyższonej izolacji akustycznej
A Produkty o podwyższonej izolacji akustycznej.H+H Silikaty A to wyroby wapienno-piaskowe stosowa...
Kwiecień 2, 2019

Konkursy

To revive the diminishing reading culture what we immediately need is to re-interpret the image of a reading space and make it look more appealing to the masses.
Lipiec 23, 2019
UK and international architects, landscape architects, ecologists and other disciplines are invited to enter this open design competition for the development of an ecological vision and strategy fo...
Lipiec 23, 2019
link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=bsCDx_QtDU4