Budynki zrównoważone

Luty 9, 2022

Dom zeroenergetyczny nad Oceanem Spokojnym

Dom zeroenergetyczny nad Oceanem Spokojnym wg projektu Studio Schicketanz; fot.: Joe Fletcher Photography
Dom zeroenergetyczny nad Oceanem Spokojnym wg projektu Studio Schicketanz; fot.: Joe Fletcher Photography

Czerpiąc wskazówki i inspirację z otaczającego krajobrazu, pracownia Studio Schicketanz, prowadzona przez arch. Mary Ann Schicketanz, zaprojektowała dom zeroenergetyczny, który z jednej strony wtapia się w zbocze wzgórza, a z drugiej otwiera się na widok na Ocean Spokojny. Dom został zaprojektowany dla 5-osobowej rodziny z Doliny Krzemowej. To, co początkowo planowano jako miejsce na weekendowy wypad, w obliczu pandemii zamieniło się w ostateczną ucieczkę na kwarantannę.

Zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczącymi planowania, nowy budynek musiał pozostać niewidoczny z autostrady nr 1. Architekci stworzyli więc teren pod budowę poprzez wycięcie półki w łagodnym zboczu wzgórza. Powstała w ten sposób ściana oporowa o wysokości 15',' ma kształt krzywoliniowy, dzięki czemu lepiej komponuje się z terenem. Fot.Tim Griffith Photography:
Zespół projektowy czerpał inspirację z otaczającego krajobrazu, wycinając półkę w łagodnym zboczu wzgórza, aby dom wtopił się w naturę. Fot.: Joe Fletcher Photography
Rezydencja składa się z czterech oddzielnych "sześcianów", oddzielających pomieszczenia mieszkalne i sypialne. Trzy główne sześciany po stronie zachodniej składają się z sięgających od podłogi do sufitu przeszklonych ruchomych ścian zachodnich, które otwierają widok na Pacyfik, jak również prowadzą do basenu. Czwarty sześcian, apartament dla gości, zwrócony jest w stronę wzgórz i dziedzińca. Fot.:Tim Griffith Photography
Dziedziniec jest otoczony przez ścianę skalną o długości 400 stóp, wykonaną z lokalnie pozyskiwanego granitu Hollister. Jest to centralne miejsce spotkań z bezpośrednim widokiem na wzgórza. Neutralna paleta materiałów została dobrana tak, aby komponowała się z otaczającą łąką i wzgórzami; fot.: Joe Fletcher Photography
Zerowy bilans energetyczny

Poza wysokiej klasy wykończeniami i wyposażeniem domu dom ma osiągnąć zerowy bilans energetyczny netto dzięki wytwarzaniu energii i ciepłej wody (także dla basenu) z paneli słonecznych i ścian Tesla Power Walls, które będą zasilać dom, gdy energia z sieci nie będzie dostępna. Energia produkowana na miejscu pokrywa wszystkie potrzeby energetyczne domu, jak również ładowanie 2 samochodów elektrycznych.

Lokalne, naturalne materiały

Wybór materiałów obejmuje lokalny granit z Hollister, CA na ściany skalne, tynk integralny na "kostki" umieszczone przed ścianami skalnymi oraz kamień flagowy Savannah Brown Duras jako uzupełnienie kamienia ściennego i łączników wejścia. Elewacja została utrzymana w neutralnych kolorach i kolorach ziemi, podczas gdy we wnętrzachh dominują akcenty kolorystyczne ścian mozaikowych i ścian wykończonych tynkiem weneckim.

Wchodząc do domu skrzydło dla gości jest po lewej stronie, a główna część domu i widok na ocean są po prawej stronie. Betonowa podłoga została wybrana, aby uzupełnić kamień i jest używany do podłogi w łącznikach kostki życia. Sufit z odzyskanych beczek po winie rozciąga się od głównej kostki mieszkalnej do wejścia. Fot.: Joe Fletcher Photography
Apartament dla gości znajduje się po północno-wschodniej stronie domu, i jest odseparowany od głównej części domu. Wschodnia ściana apartamentu gościnnego jest fragmentem kamiennego muru oporowego, który został wykuty w zboczu wzgórza i rozciąga się na całej długości domu. Przeszklone śluzy otwierają się na dziedziniec i wychodzą na główną przestrzeń mieszkalną oraz łącznik z głównym apartamentem.Fot.: Joe Fletcher Photography
Centralny dziedziniec pozwala na wytchnienie od nadmorskiego wiatru i pobliskiej dzikiej przyrody. Fot.: Joe Fletcher Photography
Jadalnia otoczona od zachodu widokiem na ocean, a od wschodu na wewnętrzny dziedziniec. Fot.: Joe Fletcher Photography
Meble do salonu zostały wybrane ze względu na ich kształt i wygodę, a materiały, z których je wykonano, utrzymano w neutralnym tonie jako odzwierciedlenie architektonicznych wykończeń. Koniakowa skóra na krzesłach obrotowych współgra z ciepłymi dębowymi deskami na podłodze i suficie. Są to również funkcjonalne elementy pozwalające na obracanie się w kierunku oceanu, dziedzińca oraz jadalni/kuchni. Fot.: Joe Fletcher Photography
Dzieło sztuki autorstwa Erica Gushee wisi na niestandardowej ścianie zdobionej tynkiem weneckim. Sufit i podłoga zostały utrzymane w neutralnych barwach, a ściany południowa i północna mają kolorowe akcenty. Tynk zewnętrzny owija się w głównej części mieszkalnej wokół łącznika i na części wschodniej ściany otwierającej się na wejście. fot.: Joe Fletcher Photography
Główna sypialnia. Fot.: Joe Fletcher Photography
Wanna jest umieszczona pod okrągłym świetlikiem w głównej łazience. Fot.: Joe Fletcher Photography
Zewnętrzny prysznic. Fot.: Joe Fletcher Photography

Tagi: dom zeroenergetyczny dom energooszczędny dom jednorodzinny

Budynki zrównoważone

KingstonTH / ©Ed Reeve
Jest to pierwszy budynek uniwersytecki, który zdobył tę nagrodę w dziedzinie architektury. Pokazu...
Maj 4, 2022
Warsaw UNIT
Wieżowiec z certyfikatem WELL Health-Safety Rating, w pełni przystosowany do pracy w postpandemic...
Kwiecień 12, 2022

Materiały budowlane

      Kolor odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym życiu. Ma ogromny wpływ na nas...
Kwiecień 28, 2022
    Bardzo często pomieszczenia na poddaszu posiadają okna dachowe, przez które wlewa...
Kwiecień 28, 2022

Konkursy

The monumental structure of the Silos, located in Buenos Aires on the Eastern side of Puerto Madero, is one of the few port constructions that persist in the neighbourhood and the only one that has...
Kwiecień 28, 2022
This competition encourages designers to review and redesign these promising abandoned sites through a regenerative lens. The proposed design should consider the speed of changes and development th...
Kwiecień 25, 2022