Budynki zrównoważone

Marzec 29, 2023

Sklep IKEA jak miejski regał

Elewacja nowego sklepu IKEA do złudzenia przypomina meble tej marki Fot. Schüco
Elewacja nowego sklepu IKEA do złudzenia przypomina meble tej marki Fot. Schüco

Nowy sklep szwedzkiej sieci meblowej IKEA, wybudowany przy wiedeńskiej stacji kolejowej Westbahnhof, jednej z największych stacji kolejowych w Austrii, zwraca uwagę stalową strukturą nadającą mu wygląd „miejskiego regału”, a ponadto spełnia wymagające kryteria budynku zrównoważonego. Autorem projektu jest wiedeńska pracownia Guerkraft Architekten.

Poprzez swój nowy sklep szwedzki producent mebli chciał zaprezentować się jako „dobry sąsiad”. Oznaczało to zerwanie z tradycyjną formą zamkniętych brył na rzecz szeroko otwartej formuły, która wchodzi w dialog z tkanką miejską. Inwestorowi zależało również na zaznaczeniu swojej obecności z wykorzystaniem wysokiej jakości architektury zamiast kontrastowych kolorów czy wielkoformatowych logotypów.

Przed architektami stanęły również wyzwania stawiane przez specyficzne uwarunkowania śródmiejskiej lokalizacji. Nowa przestrzeń musiała być między innymi w 100% wolna od samochodów. Ponadto, sklep  powstawał w miejscu, po wyburzonym budynku z XIX wieku, gdzie większość mieszkańców wolałaby zobaczyć park. W efekcie powstał niecodzienny projekt, który łączy w sobie indywidualny design gamy produktów szwedzkiej marki IKEA z trzypoziomowym parkiem, w którym zasadzono aż 160 drzew.

Fot. Schüco
Fot. Schüco
Obiekt wielofunkcyjny jako wielopoziomowy park

Na obiekt o powierzchni aż 30000 m2 składa się główny budynek i okalająca go stalowa konstrukcja z naprzemiennie ułożonymi modułami, które nawiązują do budowy szafek marki IKEA. Głęboka na 4,5 metra struktura zwraca uwagę ciekawym układem wysuniętych, zaślepionych i przeszklonych sekcji, a także „pustych” przestrzeni z metalowymi rusztami, na których zamocowano białe, stalowe donice o wysokości 1,9 m z zasadzonymi drzewami. Każda z nich została wyposażona w automatyczny, sterowany sensorycznie system irygacji, który zapewnia indywidualny poziom nawodnienia roślin. Architekci krajobrazu wybrali takie gatunki drzew, które dobrze sprawdzą się w klimacie Wiednia lub są popularnie spotykane na południu Szwecji.

Zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, oprócz sklepu marki IKEA, w wielkopowierzchniowym obiekcie funkcjonują także inne firmy. Na piątej i szóstej kondygnacji działa hostel dla 345 gości, zaś na parterze znajdują się sklepy przeniesione z wyburzonego budynku.

Certyfikacja budynku

Dzięki przemyślanej koncepcji naturalnej zieleni, ten pierwszy śródmiejski sklep IKEA stał się również jednym z pierwszych budynków z platynowym certyfikatem GREENPASS, a także uzyskał ocenę „Excellent” w systemie środowiskowej oceny budynków BREEAM. Komputerowe symulacje wykazały, że w gorący dzień drzewa obniżają temperaturę powietrza na poziomie pasażu pieszego wokół budynku o ponad 1,5 °C. Jeśli wziąć pod uwagę temperaturę odczuwalną, ten efekt może być intensywniejszy.

Fot. Schüco
Fot. Schüco
Elastyczna technologia fasadowa dla wielofunkcyjnego obiektu

Największą atrakcją dla odwiedzających budynek jest jego dach, z rozległym, ogólnodostępnym tarasem zapewniającym widok na okolicę. Można na niego dotrzeć zewnętrznymi klatkami schodowymi lub windami, które wraz z drogami ewakuacyjnymi i pionami instalacyjnymi zostały zintegrowane w zewnętrznej stalowej konstrukcji.

Elewację budynku wykonano w całości w systemie fasady słupowo-ryglowej Schüco, z certyfikatem Cradle to Cradle. Umożliwiła ona bezproblemową realizację układu złożonego z naprzemiennie ułożonych pól przeziernych i nieprzeziernych, a ponadto gwarantuje doskonałą ochronę przed warunkami atmosferycznymi. Jednocześnie system jest na tyle elastyczny, że inwestor może relatywnie późno podjąć decyzję o rozlokowaniu pól przeziernych i nieprzeziernych.

Szczególnym wyzwaniem było wykonanie wielkoformatowych przeszkleń w wysuniętych do przodu modułach. Każde z nich ma 8 m szerokości i 3 m wysokości oraz składa się z trzech pól. Profile systemu Schüco FWS 50 mają niezwykle wąską szerokość czołową zaledwie 50 mm, dzięki czemu podziały szyb są niemal niewidoczne. W elewację budynku wpięto także aluminiowe okna, które w części zajmowanej przez sklep IKEA zostały zaprojektowane jako wyjścia na balkon, zaś w części hotelowej – jako okna uchylne, ze względów bezpieczeństwa.

Architektom udało się również harmonijnie połączyć minimalistyczny design z wymaganą ochroną przeciwpożarową. Na najwyższych piętrach zastosowano przeszklone drzwi przeciwpożarowe zaś w atrium – świetlik dachowy zrealizowany w systemie fasad nakładkowych na podkonstrukcji stalowej, z wykorzystaniem rozwiązań Schüco. Zintegrowano w nim skrzydła, które w razie pożaru są automatycznie otwierane w celu odprowadzania dymu i ciepła. 

Fot. Schüco
Świetlik zrealizowany w systemie fasad nakładkowych Schüco AOC 50 ST Fot. Schüco
Fasada Schüco FWS 50 zapewnia doskonały widok z wnętrz hostelu Fot. Schüco
Elewacja nowego sklepu IKEA do złudzenia przypomina meble tej marki Fot. Schüco

Tagi: architektura urbanistyka budynki zrównoważone

Budynki zrównoważone

College Hampate Ba - szkoła nieskoemisyjna w Nigrze | autor: pracownię Article 25
College Hampate Ba to niskoemisyjna i pasywnie wentylowana szkoła zlokalizowana w Niamey w Nigrze...
Czerwiec 17, 2024
Meczet Punchbowl - laureat RIBA International Awards for Excellence 2024 | autor: Angelo Candalepas and Associates
Głęboko poruszająca przestrzeń sakralna, magicznie wyczarowana w codziennym otoczeniu przedmieść...
Czerwiec 13, 2024

Materiały budowlane

Źródło: unsplash.com
Pielęgnacja trawnika to wyzwanie, na które składa się wiele elementów, w tym walka z niepożądany...
Czerwiec 3, 2024
Nie od dziś światło dzienne wykorzystywane jest w architekturze i sztuce. Jego umiejętne zastoso...
Czerwiec 3, 2024

Konkursy

Poznaliśmy jurorów V edycji konkursu „Obiekt Roku w Systemach Aluprof”. Najciekawsze obiekty bazujące na rozwiązaniach lidera rynku wybiorą wybitni architekci i przedstawiciele branży budowlanej.
Czerwiec 19, 2024
Kyoto Global Design Awards honors extraordinary designers from around the world. Our Jury members are diverse, independent and are responsible for selecting award-winning design projects, thus prov...
Czerwiec 17, 2024