Budynki zrównoważone

Marzec 22, 2021

Szkoła plusenergetyczna w Norwegii

fot.: Hundven-Clements Photography
fot.: Hundven-Clements Photography

Duże, przeszklone powierzchnie oraz mnóstwo światła dziennego - to elementy wyróżniające najbardziej zieloną szkołę w Norwegii. W wielokrotnie nagradzanym budynku, w którym mieści się nowa szkoła średnia w Horten, naturalne materiały i odważne wybory środowiskowe wyznaczyły standardy na przyszłość. 

  
Jasny i energooszczędny 

W 2015 r. rada gminy Vestfold w Norwegii postanowiła zostać najbardziej ekologiczną gminą w Norwegii. Dlatego oczywistym było postawienie na silny profil środowiskowy, gdy podjęto decyzję o budowie nowej szkoły średniej w Horten. Gmina podjęła ambitną decyzję, opowiadając się za systemem klasyfikacji środowiskowej, który integruje zrównoważony rozwój na każdym poziomie.  

To był wspaniały proces. Wszyscy byli zdeterminowani, aby znaleźć odpowiednie rozwiązania środowiskowe i architektoniczne, a także spełnić życzenia dewelopera i użytkowników – mówi architekt Grethe Brox-Nilsen z LINK Arkitektur. 

Budynek ma cztery piętra, a także piwnicę i pomieszczenie techniczne na dachu, które spełniają wiele wymagań w zakresie logistyki, układu pomieszczeń i dostępności. Ponadto ważne było zachowanie bliskości parku znajdującego się na zewnątrz. 

Chodziło o uzyskanie efektu implementacji sąsiadującego parku do budynku i stworzenia silnego powiązania z naturalnym otoczeniem szkoły. Pomysł ten został zrealizowany dzięki koncepcji kontynuacji ścieżek z historycznej części parku przez cały budynek. W ten sposób szkoła otwiera się na park i sprawia to, że budynek wydaje się na niego otwarty. 

Ulica wije się przez budynek i łączy nas z resztą parku. Szklane fasady zapewniają dobre światło dzienne i piękny widok. Daje to dobry kontakt z terenem na zewnątrz szkoły – wyjaśnia Brox-Nilsen.

fot.: Hundven-Clements Photography
fot.: Hundven-Clements Photography
Punkt wspólny zrównoważonego rozwoju, ekologii i estetyki 

Szkoła średnia Horten spełnia standardy budynku pasywnego i plus-energetycznego. Budynek ma 3700 m2 paneli słonecznych, 13 studni geotermicznych, wodną instalację grzewczą i imponującą izolację ścian i sufitów. Rygorystyczne wymagania dotyczące poziomu toksyn, emisji w transporcie, współczynnika recyklingu i szczelności spowodowały, że wszystkie materiały musiały zostać dokładnie ocenione. 

Naprawdę zastanawialiśmy się, jak to osiągnąć. Było tylko kilka innych budynków, które moglibyśmy wykorzystać jako odniesienie, a ten budynek stawia znacznie wyższe wymagania niż te określone przepisami technicznymi. Jedno z pytań, na które musieliśmy odpowiedzieć, dotyczyło rodzaju materiału, jaki powinniśmy wykorzystać, jeśli nie możemy użyć betonu? Skończyło się na litym drewnie – mówi architekt. 

Paleta materiałów oparta jest na zastosowaniu materiałów przyjaznych dla środowiska, a ściany zewnętrzne, podłogi i główne schody wykonane są z drewna. Wewnątrz zastosowano drewno dębowe i parkiet dębowy. Na zewnątrz architekt wybrał niepoddane obróbce sosnowe deski elewacyjne. Drewno stanowi uderzający kontrast z dużymi płaszczyznami ze szkła wspartymi na profilach aluminiowych nadających się do recyklingu z firmy Sapa. Rezultatem jest kompaktowy i ciepły budynek ze wspaniałym oświetleniem. 

Trudnym wyzwaniem było zapewnienie ochrony przed światłem dziennym w tak zwartym budynku, szczególnie w salach lekcyjnych i w pomieszczeniach gospodarczych zwróconych w stronę atrium – dodaje Brox-Nilsen. 

Rozwiązaniem okazało się zbudowanie balkonów na wyższych piętrach po jednej stronie atrium. Pomysł polegał na tym, aby wszystkie sekcje prowadziły do atrium, które jest również najważniejszą wspólną przestrzenią w szkole. Sale dydaktyczne znajdują się w niewielkiej odległości od tego pomieszczenia i łatwo do nich dojść, co stwarza poczucie wspólnoty. 

W projekcie budynku zastosowano modelowanie informacji o budowaniu (BIM – Building Information Modeling). BIM to cyfrowe modele 3D budynków, które umożliwiają wizualizację, planowanie, kalkulację kosztów i koordynację budowy oraz usprawniają i upraszczają współpracę między zespołami multidyscyplinarnymi Brox-Nilsen wyjaśnia: 

BIM stanowił część projektowania. W celu zastosowania kontroli kolizji między różnymi podmiotami wykorzystano model złożony, a także zapewniono wizualne korzystanie z modelu, co pozwalało na uzyskanie podlądu w 3D. Na placu budowy ustawiono stacje do poruszania się po modelu

fot.: Hundven-Clements Photography
Wszystko zaczyna się w pokoju serca 

W szkole atrium nosi nazwę „pokoju serca”. Jest to duża, otwarta przestrzeń zaprojektowana z myślą o wszystkich – o uczniach i nauczycielach. Ta przestrzeń jest główną arterią w budynku. 

Jedną z głównych wizji szkoły było stworzenie tego pokoju serca, przestrzeni, w której uczniowie będą czuć się komfortowo i która zniechęci do wykluczenia – mówi Runar Bekkhus, reprezentujący dewelopera, radę gminy Vestfold. 

Pomieszczenie jest otwarte i przytulne, i ma wydzielone strefy do spotkań towarzyskich i pracy. Duże szklane fasady tworzące wejścia od strony wschodniej i zachodniej nadają całej szkole przejrzysty i zachęcający wyraz. Duże dębowe schody zapewniają pionową komunikację w atrium. 

Uczniowie ustawiają się w kolejce, aby zejść do pokoju serca. Podczas przerw zwijają się po schodach jak wąż, aby przejść w stronę serca budynku. Pokój serca okazał się co najmniej tak dobry, jak sobie wymarzyli – mówi Runar Bekkhus.  

Zastosowanie tak dużych powierzchni ze szkła, jak i przeszklonego dachu stanowiło jednak wyzwanie dla utrzymania niskiej emisji CO2. Jedną z konsekwencji było dodanie dodatkowych pięciu centymetrów izolacji na ściany zewnętrzne. Trudno byłoby stworzyć duże szklane fasady bez właściwości izolacyjnych profili aluminiowych Sapa. 

fot.: Hundven-Clements Photography
fot.: Hundven-Clements Photography
Zrównoważony rozwój na światowym poziomie 

Szkoła średnia w Horten została zaprojektowana z myślą o zrównoważonym rozwoju jako podstawowym priorytecie w całym łańcuchu wartości. Projektowanie obejmowało cały proces:  od wyboru materiałów i rozwiązań energetycznych po recykling odpadów na placu budowy. W sumie przyczyniło się to do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych o co najmniej 40 procent w porównaniu z budynkiem, który stanowił punkt odniesienia. 

Bekkhus wyjaśnia, że w trakcie budowy główny nacisk położono na sortowanie odpadów. Przecinaliśmy nawet otwarte worki próżniowe i sortowaliśmy zawartość – dodaje. 

Szkoła średnia Horten zdobyła nagrodę BREEAM Awards 2019 w kategorii projektów sektora publicznego. BREEAM to wiodący na świecie system klasyfikacji środowiskowej dla budownictwa. Nagroda potwierdza, że nowa szkoła średnia w Horten jest najbardziej ekologiczną szkołą w Norwegii. 

Ważne jest zrozumienie wpływu architektury na środowisko. Podczas realizacji tego projektu byliśmy całkowicie zaangażowani w zrównoważony rozwój. Oznacza to również, że stworzyliśmy coś, co przetrwa pokolenia – podsumowuje architekt Brox-Nilsen. 

fot.: Hundven-Clements Photography

Tagi: budynki plus energetyczne architektura efektywność energetyczna budownictwo

Budynki zrównoważone

LUISS Guido Carli University | Rzym| fot.: Marco Cappelletti
Uniwersytet LUISS Guido Carli w Rzymie, wzbogacił się o nowe Centrum Edukacyjne, wykonane w techn...
Maj 22, 2023
źródło: EKOINBUD
Rozwiązania te nie tylko znacznie skrócą czas samego procesu budowy, ale pozwolą też zminimalizow...
Kwiecień 17, 2023

Materiały budowlane

    Okna INNOVIEW powstały z połączenia drewna i aluminium. Z kompozycji materiał...
Maj 20, 2023
    Okna INNOVIEW powstały z połączenia drewna i aluminium. Z kompozycji materiał...
Maj 20, 2023

Konkursy

This compendium is developed to highlight the importance of collaboration between architects and local communities in the design process, through the lens of the UN SDG 11 (Sustainable Cities and C...
Maj 30, 2023
The European Green Cities Award encourages successful, ambitious, inspiring and innovative green infrastructures projects.
Maj 29, 2023