Zielone innowacje

Kwiecień 6, 2021

“Źródło” dla Burning Man - polski projekt w finale międzynarodowego konkursu

“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio

Tamaga studio ( Mateusz Góra, Agata Gryszkiewicz) zostało jednym ze zwycięzców w międzynarodowym, interdyscyplinarnym konkursie projektowym na publiczną, instalację artystyczną będącą częścią eksperymentalnej, stałej ekspozycji dla organizacji Burning Man w Nevadzie, USA. Burning Man słynie z organizowanego corocznie, kultowego festiwalu na pustyni Black Rock. Obecnie projekt jest na etapie poszukiwań dodatkowych sponsorów, wolontariuszy oraz specjalistów z ekologicznych technologi chętnych pomóc w realizacji prototypu.

Konkurs został zorganizowany w współpracy z fundacją Land Art Generator- promującą symbiozę zrównoważonego rozwoju, nowych technologii oraz sztuki. Teren przeznaczony na projekt to Fly Ranch w Nevadzie. Działka należąca do Burning Man ma służyć za poligon doświadczalny do rozwijania zrównoważonych ekologicznie rozwiązań przyszłości. Półpustynne rancho to dziki krajobraz stepowy z dużymi wahaniami temperatury, gejzerami oraz silnym kontekstem indiańskiego plemienia Pajutów.

“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
Cel konkursu - projekt dla zrównoważonego rozwoju

Celem konkursu była propozycja obiektu, infrastruktury z pogranicza architektury, designu oraz sztuki krajobrazu poruszająca temat zrównoważonego rozwoju i ekologii w kontekście 5 elementów: energii, pożywienia, wody, odpadów oraz schronienia.

Projekt Tamaga studio pn. The Source został wybrany przez 200 doradców i specjalistów: inżynierów, artystów, aktywistów, akademików oraz projektantów, spośród niemal 200 prac z całego świata jako jeden z finalistów do dalszego prototypownia i ewentualnej realizacji. Poza projektem polskiego studia, w finale znajdują się zwycięskie projekty z USA, Szwecji, Indii, Francji oraz Anglii.

Nagrodą w konkursie jest grant, który ma zostać przeznaczony na budowę działającego prototypu.  Następnie, z pomocą lokalnych architektów i organizatora wybrane prototypy mają zostać rozwinięte w docelowe rozwiązanie.

Obecnie projekt jest na etapie poszukiwań dodatkowych sponsorów, wolontariuszy oraz specjalistów z ekologicznych technologi chętnych pomóc w realizacji prototypu. Zainteresowanych wsparciem projektu prosimy o kontakt [email protected]

Założenia projektowe The Source

The Source to rodzaj ukrytego ogrodu - owocowego sadu, otoczonego spiralną ścianą ubitą z lokalnej ziemi - rammed earth, barwionej naturalnymi barwnikami które barwią również lokalny gejzer. Spirala nawiązuje do starożytnego języka petroglifów, znajdowanych w okolicy, która w wielu kulturach symbolizuje życie i odrodzenie. Sama ściana korzysta z technologii znanej od XVI wieku zwanej fruit walls: ściany o wysokiej masie termicznej były energooszczędnym prekursorem obecnych szklarni. Tworzą odpowiedni mikroklimat, chronią przed wiatrem i zapewnią rozwój drzew i krzewów w trudnym klimacie.

W centrum spirali znajduje się serce instalacji: zbiornik, studnia która zbiera wodę deszczową z rynny wydrążonej na szczycie ściany oraz ze specjalnej siatki rozpiętej nad ogrodem. Centralny zbiornik zwieńczony jest panelem fotowoltaicznym, który zasila system oświetlania i nawadniania mgłowego oraz magazynuje w bateriach nie zużytą energię.

Dodatkowym aspektem społeczno-ekologicznym są wydrążone w ścianie otwory. Jeden typ otworów zachęca do zaglądania do wnętrza ogrodu i dalszej interakcji z jego wnętrzem. Drugi zespół, zlokalizowanych od strony ogrodu, tworzy tzw. owadzi hotel. Schronienie dla dzikich insektów i innych pszczół, które będą istotne w procesie zapylania ogrodu i uzupełnienia lokalnego ekosystemu.

Poza funkcją agrokulturalno-ekologiczną, obiekt będzie służył jako przestrzeń spotkań, ćwiczeń na świeżym powietrzu, schronienie w upalne dni oraz miejsce do prowadzenia warsztatów edukacyjnych związanych ze zrównoważonym rozwojem.

Istotne było również zaplanowanie życia instalacji po jej ewentualnym rozebraniu. Dzięki zastosowanej lokalnej ziemi ściany można zburzyć a zbiornik i inne stałe elementy użyć w innym projekcie lub poddać recyklingowi. To co pozostaje to czysta natura, pustynna oaza.

“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
“Źródło” dla Burning Man - projekt Tamaga studio
O projektantach

Tamaga studio - Mateusz Góra i Agata Gryszkiewicz to interdyscyplinarne studio projektowe zajmujące się projektowaniem architektury, wnętrz, krajobrazu oraz doświadczeń użytkownika. Duet ma już na swoim koncie II nagrodę w edycji Land Art Generator w Kopenhadze z 2014 roku. Doświadczenie zdobywał w pracowniach w Polsce, Francji, Hiszpanii oraz Belgii.

Tagi: architektura zrównoważona konkurs

Budynki zrównoważone

V.Offices z dwiema nagrodami European Property Awards; autor projektu: Iliard Architecture & Interior Design
Krakowski biurowiec V.Offices, otrzymał dwa wyróżnienia w międzynarodowym konkursie European Prop...
Grudzień 19, 2021
Warsaw UNIT
Warsaw UNIT jest jednym z najbardziej zaawansowanych technologicznie wieżowców w Polsce. Za proje...
Listopad 22, 2021

Materiały budowlane

             Świetlik dachowy to nowy produkt firmy VELUX w s...
Grudzień 13, 2021
Przedszkole w Kiełczowie
Wielkoformatowe płyty z możliwością niemal dowolnego nadruku stanowią doskonałe rozwiązanie dla f...
Listopad 15, 2021

Konkursy

The International Union of Architects (UIA) and Rehabilitation International (RI) are jointly inviting submissions for a twenty-first century symbol of accessibility to represent their core values...
Styczeń 18, 2022
We invite you to design a small scaled HOME for 2 working individuals of any age group optimized for spatialeciency to fulfill all the needs of its users.
Styczeń 10, 2022