Polska i Świat

Luty 7, 2013

Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie

Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki / Widok na Plac
Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki / Widok na Plac

Projekt zajął trzecie miesce w konkursie na projekt koncepcyjny budynku dawnego Górniczego Domu Kultury przy Al. Wyzwolenia w Wałbrzychu, przyszłe Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników. Autorem projektu jest PAG Pracownia Architektury Głowacki.

Idea

Projekt Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników jest kompleksowym rozwiązaniem przestrzennym ważnego dla Wałbrzycha terenu śródmieścia z zabytkowym obiektem dawnego Górniczego Domu Kultury. Wiodącą funkcją założenia, poza rewitalizacją budynku GDK, lokalizacją galerii sztuki BWA oraz budową wielopoziomowego parkingu dla miasta, jest powstanie nowej siedziby Filharmonii Sudeckiej.

 

 

Plac / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki
Schemat ideowy / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Koncepcja podąża za kontekstem i specyfiką miejsca. W decyzjach urbanistycznych projekt wykorzystuje charakterystyczne dla tkanki miasta wąskie szczeliny między budynkami, wynikające często z jego górzystej topografii, podziałów własnościowych i różnic czasowych w powstawaniu zabudowy. Decyzje kubaturowe uwzględniają istniejące szczeliny i kształtują nowe, podkreślając ciągi piesze. Podążając tymi ścieżkami możemy przedostać się na teren i do wnętrza Centrum Kultury, które zorganizowane zostało wokół nowo projektowanego dziedzińca - Placu Muzyki. Plac, wyznaczony pomiędzy istniejącymi i projektowanymi budynkami, spaja wokół siebie przewidywane funkcje i stanowiąc ich reprezentacyjną strefą wejściową, tworzy równocześnie otwarte forum kultury pod gołym niebem.

Formalnie projekt pragnie zaakcentować nazwę własną Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników i uszanować górniczy dorobek Wałbrzycha – miasta, które dzięki wydobyciu i przetwórstwu węgla kamiennego doznało dynamicznego rozwoju i prosperity. Monolityczne bryły projektowanych budynków odwołują się do brył węgla kamiennego, podobnie jak ich czarne elewacje wyłożone bazaltową kostką. Okna w gmachu Filharmonii Sudeckiej zastąpiono znikomymi pasami przeszkleń strefy wejściowej i foyer. Wraz z nową szklaną fasadą GDK i bielą marmurowej posadzki placu tworzą równoważący kontrast miejsca o indywidualnym wyrazie architektonicznym, nobilitującym funkcję wałbrzyskiego Centrum Kultury.

 

 

Foyer / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Schemat dróg widzów i muzyków / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Urbanistyka

Działka przeznaczona pod Centrum Kultury im. Wałbrzyskich Górników położona jest w historycznym i faktycznym centrum miasta, przy Alei Wyzwolenia. Obejmuje ona rozgrywające się na kilku poziomach wnętrze kwartału, oflankowane od ulicy zwartą zabudową kamieniczną. Decyzja o takiej lokalizacji nowej siedziby Filharmonii Sudeckiej spowodowana jest chęcią przywrócenia miastu zabytkowego i kultowego już obiektu znajdującego się na terenie działki. Górniczy Dom Kultury, za którego zachowaną częścią rozciąga się obszar Centrum, nosi niezatarte brzemię historii. Restauracja i modernizacja tego unikatowego obiektu ma stanowić punkt wyjścia dla nowoczesnego, wielofunkcyjnego centrum kulturowego i być żywym pomnikiem historii i tradycji miasta zarówno w oczach mieszkańców jak i turystów. Odrestaurowany GDK jest wizytówką a zarazem drogowskazem do nowo projektowanego kompleksu.

 

 

Aksonometria / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Schemat funkcjonalny / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Rozwiązania materiałowe

Prostota bryły i jej podział został dodatkowo podkreślony materiałami, którymi wykończono budynek i plac: kubaturę Filharmonii obłożono drobną kostką bazaltową o naturalnych nierównościach. Głęboka czerń, lekka chropowatość i homogeniczność fasad przywodzi na myśl przełamaną bryłę węgla. Rozbudowa GDK-u wyrównuje szerokość poszarpanego po wyburzeniach budynku i licuje się z sąsiadującą kamienicą. W przeciwieństwie do siedziby Filharmonii Sudeckiej fasada GDK-u jest pełnoszklana, maksymalnie doświetlając wnętrze. W kontraście z czarnymi bryłami oraz odrestaurowanymi kamienicami pozostanie biała, marmurowa posadzka placu. Jasna, czysta lekko odbijajać będzie okoliczne zabudowania. W jej kamienną powierzchnię wkomponowane zostaną znaki graficzne z czarnego kamienia – kierunki przejść, wyjścia z placu, nazwy poszczególnych jego stref – a także drzewa, stanowiące naturalne, delikatne przesłony dla bocznych kamienic i kawiarni w parterze GDK-u. Posadzka Placu Muzycznego płynnie przejdzie w schody terenowe rozcinające nowo projektowany budynek i dodatkowo podkreśla jego dwudzielność. Idąc schodami, dzięki zawinięciu fasady szklanej z fasady frontowej na boczną przechodnie będą mogli obserwować wnętrze foyer.

Fasada parkingu od strony Palcu Muzycznego jest tożsama z fasadą budynku filharmonii, dodatkowo wykorzystana do prezentacji (na rozpinanym ekranie) filmów w cyklu kina letniego. Tylna, południowa fasada parkingu rozbita jest na dwie części. Dolna, stanowiąca zamknięcie szerokiej podstawy budynku, za względu na bliskość kamienic mieszkalnych została pokryta warstwą wegetacyjną (bluszcz). Wycofana, górna część fasady została pokryta kostką bazaltową. Fasada frontowa parkingu powstała w niezwykle eksponowanym miejscy – wzdłuż Alei Wyzwolenia, naprzeciw Starostwa Powiatowego. Aby uniknąć długiej na ponad 93 metry monotonnej ściany fasada została podzielona na siedem części, z czego trzy zostały wycofane na ok. 5 metrów wgłąb. Dało to możliwość wytworzenia rytmu pierzei zbliżonego do tego, który tworzą powstałe na przestrzeni stuleci kamienice oraz na wprowadzenie w nisze drzew, również charakterystycznych dla Alei Wyzwolenia. „Wypchnięte” odcinki kształtują poprzesuwane względem siebie jasne, betonowe płyty elewacyjne, stanowiące ażurową fasadę parkingu. Przyziemie przeszklono, aby kontynuować szklaną fasadę galerii znajdującej się w pierwszym module oraz doświetlić strefę wejściową parkingu. Wnęki i wycofaną ostatnią kondygnację budynku wykończono czarną bazaltową kostką, zastosowaną już na siedzibie filharmonii.

 

 

Zespół projektowy

Autor - dr inż. arch. Tomasz Głowacki

Współpraca autorska:

  • Katarzyna Filipiak
  • Jakub Podgórski
  • Maciej Popławski
  • Katarzyna Rybczyńska
  • Dominika Szczecińska
  • Paweł Wróblewski

Wizualizacje:

  • Bartłomiej Poteralski

 

 

Plansza 1 / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Plansza 2 / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Plansza 3 / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Plansza 4 / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Plansza 5 / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

 

Plansza 6 / Górniczy dom kultury – III nagroda w konkursie; autor: PAG Pracownia Architektury Głowacki

 

Tagi: architektura urbanistyka konkurs

Domy jednorodzinne

Niewielki budynek jednorodzinny w nowoczesnej formie i tradycyjnych materiałach
Kwiecień 24, 2021
Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austri...
Styczeń 12, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

ELEKTRA - nowa era w sterowaniu systemami ochrony przed śniegiem i lodem
Od czerwca 2021 roku dostępny na rynku jest najnowszej generacji regulator ELEKTRA ControlTec Sma...
Lipiec 4, 2021
FRONTROCK SUPER to idealny produkt do rozwiązań, gdzie kluczowa jest jakość i odporność mechanicz...
Kwiecień 20, 2021

Konkursy

Plac Kossaka ma stanowić reprezentacyjną przestrzeń publiczną jako wnętrze urbanistyczne posiadające wgląd w najbardziej reprezentatywne osie i panoramy widokowe Krakowa w tym na Wawel, Bulwary Wiś...
Wrzesień 1, 2021
Celem Konkursu jest uzyskanie inspirujących rozwiązań funkcjonalnych i przestrzennych adekwatnych do oczekiwań, odzwierciedlających ambicje i tradycję Gdyni jako miasta nowoczesnego, którego mies...
Sierpień 28, 2021