Polska i Świat

Lipiec 1, 2016

Przedszkole autorstwa XY Studio nominowane w konkursie Building of The Year w konkursie ArchDaily!

Przedszkole autorstwa XY Studio nominowane w konkursie Building of The Year w konkursie ArchDaily!, fot.: DHL
Przedszkole autorstwa XY Studio nominowane w konkursie Building of The Year w konkursie ArchDaily!, fot.: DHL

Przedszkole Żółty Słonik w Ostrowi Mazowieckiej skupia uwagę nie tylko ze względu na bryłę budynku. Rolę serca placówki pełni dziedziniec wewnętrzny, z dużą piaskownicą i drzewem, które daje cień w upalne dni. Od strony północnej domyka go zadaszona altana, pełniąca funkcje rekreacyjne.

Dziedziniec przedszkola połączono bezpośrednio z salami dydaktycznymi. Przeszklenia korytarzy i niskie zadaszenia stanowią obejście dziedzińca i łączą się bezpośrednio z salami dydaktycznymi. Sprawiają, że zaciera się granica między wnętrzem a otoczeniem, zarówno dla przebywających w środku budynku, jak bawiących się na patio, a sam budynek wydaje się być mniejszy niż w rzeczywistości.

 

Przedszkole autorstwa XY Studio nominowane w konkursie Building of The Year w konkursie ArchDaily!, fot.: DHL

 

Przedszkole autorstwa XY Studio nominowane w konkursie Building of The Year w konkursie ArchDaily!, fot.: DHL/Zastosowana na zewnątrz deska kompozytowa Viva Teak z oferty DLH każdego dnia musi sprostać wielu małym nóżkom. Produkt ten łączy zalety drewna i polimerów oraz charakteryzuje się dużą wytrzymałością co zapewnia długie użytkowanie.

 

Budynek został usytuowany względem stron świata, w sposób zapewniający wymaganą przepisami ilość światła, zachowując jednocześnie duży poziom zacienienia na dziedzińcu wewnętrznym. Obniżenie poziomu nadproży i wydłużenie otworów pozwoliło uniknąć konieczności przesłaniania górnych powierzchni okien roletami przed bezpośrednim przegrzaniem pomieszczeń zbyt mocnym snopem światła. W każdej sali zaprojektowano po 2 lub 3 świetliki dachowe. Tego typu doświetlenie zapewnia więcej światła, niż okna o standardowych wymiarach.

 

Przedszkole autorstwa XY Studio nominowane w konkursie Building of The Year w konkursie ArchDaily!, fot.: DHL

Również aranżacja dziedzińca została zaprojektowana z myślą o codziennych „wędrówkach” światła i cienia. Usytuowanie centrum zabaw pomiędzy skrzydłami budynku zapewnia komfort i bezpieczeństwo dzieciom przebywającym w piaskownicy oraz w podcieniach wokół dziedzińca. W ciągu dnia zacieniona jest zamiennie przynajmniej połowa dziedzińca, dzięki czemu ani przestrzeń zewnętrzna ani korytarze nie przegrzewają się. Korytarze pełnią funkcje szatni, są jasne, przeszklone i łączą się z dziedzińcem.

Życie przedszkola toczy się wokół drzewa rosnącego pośrodku wewnętrznego dziedzińca. Dziedziniec z altaną dopełniają bryłę budynku, pełnią funkcje widowni i sceny - letniego placu zabaw. Skrzydła budynku stanowią również barierę przed wiatrem, co powoduje wydłużenie czasu, który dzieci mogą bezpiecznie i komfortowo spędzać na świeżym powietrzu. W tak starannie zaprojektowanym miejscu łatwiej przyzwyczaić się do rozłąki z rodzicami a dzięki formie bryły i otoczenia- uwrażliwić dzieci na piękno otaczającego nas świata.

 

Przedszkole autorstwa XY Studio nominowane w konkursie Building of The Year w konkursie ArchDaily!, fot.: DHL

 

 

Przedszkole autorstwa XY Studio nominowane w konkursie Building of The Year w konkursie ArchDaily!, fot.: DHL

Tagi: agroda budynki konkurs

Domy jednorodzinne

Inwestor marzył o domu zgodnym z zasadami Feng Shui. Dom miał być również harmonijny oraz ekologi...
Czerwiec 2, 2022
Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021

Wasze realizacje

półki, półki na wymiar, półki bez widocznych wsporników, półki nad biurko
Cellaio - bardzo wytrzymałe na obciążenia (ok. 100 kg/mb) półki na książki lub dokumenty. Nr pro...
Maj 13, 2022
Trzy kąty w jedmym mieszkaniu. Półki na książki i ścianka telewizyjna w salonie.
Kwiecień 18, 2022

Materiały budowlane

Urządzając swoją sypialnię, warto postawić na ponadczasowe i eleganckie wzornictwo, jak również...
Czerwiec 15, 2022
      Kolor odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym życiu. Ma ogromny wpływ na nas...
Kwiecień 28, 2022

Konkursy

Urząd m.st. Warszawy-Urząd Dzielnicy Wawer zaprasza do jednoetapowego konkursu architektonicznego na opracowanie koncepcji PAR.
Lipiec 20, 2022
Przedmiotem Konkursu jest wykonanie koncepcji architektonicznej modernizacji i rozbudowy budynku Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej oraz spójnej, całościowej koncepcji zagospodarowania...
Lipiec 4, 2022