Budynki

Październik 7, 2019

DOM W GÓRACH

Średnia ocen:
Oceń projekt:
Charakter: Domy jednorodzinne
Data realizacji: 2015
Lokalizacja: Wojcieszyce koło Jeleniej Góry
Powierzchnia: 350,00 m2
Autorzy projektu: arch. Tomasz Szybejko
Pracownia: SKOS - Szybejko Architekci

Galeria


Dom usytuowany na południowym zboczu gór izerskich nad miejscowością Wojcieszyce w Kotlinie Jeleniogórskiej . Kształt i forma budynku wykorzystującej proste formy geometryczne, nawiązują do linii bryłowej, zapoczątkowanej naszym wcześniejszym projektem – „Dom dla trojga” z 2012 roku. Kształt bryły wynika również z uwarunkowań terenowych i lokalizacji punktów charakterystycznych krajobrazu Karkonoszy, widocznych jako panorama grani pomiędzy szczytami Śnieżki i Szrenicy. Rozbicie bryły ma na celu podkreślenie osi widokowych które nakierowują obserwatora na te dwa szczyty oraz wykadrowanie najciekawszych widoków. Kąt połaci dachowej oraz materiały wykończeniowe fasad i dachu wynikają z warunków zabudowy wydanych przez Gminę i korespondują z rozwiązaniami stosowanymi w większości domów na terenie otaczającym. W założeniu, projektowany dom, miał być odskocznią dla właścicieli od życia w mieście, jako obiekt weekendowy, nie mniej z czasem stał się domem głównym, spełniającym ich oczekiwania w stosunku do domu całorocznego. Duże przeszklone powierzchnie zarówno w części dziennej domu jak i przestrzeni komunikacyjnej umożliwiają, pomimo znaczącej głębokości traktu, na unikanie oświetlenia sztucznego. Budynek otwarty na stronę południową przeszkleniem pokoju dziennego ,połączonego z drewnianym tarasem przechodzącym w wodną kaskadę , a wszystko objęte ramą dwóch skrzydeł bocznych budynku, w których zlokalizowano sypialnię i łazienkę z jednej oraz gabinet i łaźnię z drugiej strony. Ramiona budynku odzwierciedlają linie widokowe skierowane na dwa szczyty Śnieżki i Szrenicy, zatem kąt otwarcia nie jest przypadkowy. Częściowo nadwieszona nad terenem bryła wykorzystuje lekkie wyniesienie terenu w części centralnej, co jednocześnie zabezpiecza budynek przed okresowymi ciekami wodnymi powstającymi na stoku w trakcie deszczy nawalnych. Budynek nie jest mały, ponad 300 m2 powierzchni użytkowej wystarcza zarówno dla właścicieli i ich dorosłych dzieci jak i dla licznie odwiedzających obiekt przyjaciół. Powierzchnia działki(ok.,5 tys m2) umożliwiła zlokalizowanie zaprojektowanego w podobnej stylistyce budynku gospodarczego z wiatą garażową ,o dodatkowej powierzchni około 100 m2 .Cały kompleks ,czyli budynek z wspaniałym widokiem na grań górską oraz budynki gospodarcze, usytuowano na pięknie oświetlonym południowym słońcem zboczu.

Dodane przez: SKOS
Dodano: 07/10/2019

Domy jednorodzinne

Wizualizacje gotowego projektu domu jednorodzinnego. Projekt dostępny m.in. na https://www.extrad...
Sierpień 24, 2020
STODOŁA NA PRZESTRZAŁ Projekt domu jednorodzinnego w charakterze współczesnego domu wiejskiego -...
Sierpień 18, 2020

Wasze realizacje

Cellaio - pólki do salonu. Bardzo wytrzymałe (ok. 100 kg/mb) półki na książki bez widocznych wspo...
Maj 19, 2020
Stojąca biblioteczka stworzona na wymiar i wg indywidualnego projektu.
Maj 3, 2020

Materiały budowlane

ALUPROF MB-SR60N – najnowszy system lekkich ścian fasadowych
Odpowiadając na zapytania i sugestie architektów, ALUPROF wprowadza do oferty nowy system fasad...
Listopad 4, 2020
Firma FAKRO od prawie 30 lat kreuje oraz wdraża innowacyjne rozwiązania stolarki otworowej. Ogrom...
Wrzesień 30, 2020

Konkursy

The homes can be designed to re-imagine sustainability through the innovation of maximum usable space in minimum footprint.
Listopad 5, 2020
THE URBAN ADAPTATION COMPETITION challenges architects and students from around the world to find a way to create multi-use buildings which can adapt to the changing needs of the urban community.
Listopad 5, 2020