Budynki zrównoważone

Styczeń 20, 2021

Centrum Techniczne w Balicach

BWI Centrum Techniczne, Balice; źródło: Nowy Styl
BWI Centrum Techniczne, Balice; źródło: Nowy Styl

Projekt budowy centrum badawczo-rozwojowego kiełkował 10 lat. Rozważano kilka lokalizacji, jednak to właśnie w podkrakowskich Balicach w czerwcu 2020 firma BWI Group świętowała otwarcie swojego najnowocześniejszego centrum R&D.

Nowe Centrum Techniczne dało nam nie tylko niezbędną do rozwoju przestrzeń, ale umożliwiło zintegrowanie w jednym budynku wszystkich działów inżynieryjnych, prototypowni oraz laboratorium testów walidacyjnych. Są to bardzo znaczące zmiany, które sprawiły, że możemy być bardziej efektywni rozwijając nowe technologie, możemy działać sprawniej i szybciej reagować na potrzeby naszych klientów – mówi Krzysztof Kucharczak, Dyrektor Centrum.

Budynek Centrum Technicznego; fot. BWI Group
Budynek odzwierciedlający zrównoważony rozwój

Od momentu, kiedy budowa nowego Centrum Technicznego stała się faktem, firma BWI Group kładła bardzo mocny akcent na aspekt ekologiczny, przyjmując założenie – zgodne z prowadzoną polityką zrównoważonego rozwoju – że jej obecność w Balicach ma wiązać się z możliwie najmniejszym obciążeniem środowiska. O tym, że to się udało, świadczą nagrody: Prime Property Prize oraz EkoHero – obydwie przyznawane obiektom komercyjnym wybudowanym według zasad budownictwa ekologicznego.

Nowe Centrum R&D miało spełniać wszystkie oczekiwania, jakie przed jednostką badawczo-rozwojową stawiają klienci oraz dawać komfort pracy naszej załodze. Jednocześnie chcieliśmy, by obiekt był przyjazny środowisku. W tym celu zastosowaliśmy szereg rozwiązań takich jak system trigeneracji, dzięki któremu obiekt jest w dużym stopniu uniezależniony od dostaw energii, czy własna studnia, zapewniająca racjonalne gospodarowanie wodą. Dodatkowo zostały wdrożone systemy Dali z funkcją automatycznej adaptacji natężenia światła oraz system BMS do zarządzania budynkiem.” – wylicza Jerzy Chuchro, Menadżer Relokacji w BWI.

Budynek Centrum Technicznego; fot. BWI Group
Świadomy projekt wnętrz

Nowatorskie podejście odzwierciedlone jest również w projekcie wnętrz podkrakowskiego centrum. Poza rozwiązaniami proekologicznymi, firma wprowadziła także wiele usprawnień dla swoich pracowników. Wynikiem analiz stylu pracy i powiązań między działami było opracowanie planu funkcjonalnej przestrzeni biurowej oraz zaprojektowanie odpowiedniej ilości miejsc do spotkań czy regeneracji. 

BWI to Klient świadomy swoich potrzeb i otwarty na nowe koncepcje projektowania wnętrz biurowych. Zespół zarządzający inwestycją podchodził do projektu zmiany biura w taki sposób, w jaki na co dzień realizuje swoje zadania. Wszelkie decyzje i działania poprzedzone były wnikliwymi analizami, a innowacje powstawały z chęci usprawnienia codziennego życia w biurze. Dzięki temu udało nam się wspólnie stworzyć funkcjonalną przestrzeń, która odpowiada na realne potrzeby złożonej organizacji, jaką jest BWI Group. – mówi Dariusz Penc, manager prowadzący projekt z ramienia Nowego Stylu.  

BWI Centrum Techniczne, Balice; źródło: Nowy Styl
BWI Centrum Techniczne, Balice; źródło: Nowy Styl
BWI Centrum Techniczne, Balice; źródło: Nowy Styl
Design zorientowany na człowieka

W przestrzeniach biurowych można dostrzec nawiązania do aktualnych trendów w projektowaniu. Widoczny na pierwszy rzut oka biophilic design przejawia się w przestronnych wnętrzach foyer, pełnych naturalnego światła i zieleni. Ponadto, wchodząc dalej w głąb biura, dostrzegalny jest trend human-centered design, czyli projektowanie zorientowane na człowieka i jego potrzeby. Znajdują się tam bowiem przestrzenie pracy indywidualnej, duża ilość komfortowych sal spotkań i miejsca regeneracji dla pracowników, takie jak kuchnie, kantyna, sala fitness i biblioteka.

BWI Centrum Techniczne, Balice; źródło: Nowy Styl
Funkcjonalność i ergonomia

Przestrzeń pracy dla 450 pracowników zaprojektowano w przemyślany i optymalny sposób. Strefy pracy poszczególnych zespołów zostały oddzielone miejscami przystosowanymi zarówno do szybkich konsultacji na stojąco, jak również dłuższych spotkań w pozycji siedzącej. Zastosowane rozwiązanie i wykorzystane w tym celu stoły oraz hokery z regulacją wysokości nie tylko wspierają komunikację wewnątrz organizacji, ale także pozwalają pracować jeszcze efektywniej, skracając czas potrzebny na znalezienie i zmianę miejsca odpowiedniego do przeprowadzenia spotkania. Podobną rolę odgrywają również miękkie pufy oddane pracownikom do dyspozycji w różnych częściach przestrzeni open space. By zapewnić odpowiedni komfort akustyczny i prywatność rozmów telefonicznych w biurze, w bezpośrednim sąsiedztwie stanowisk pracy znalazły się „budki telefoniczne”. izolowane kabiny zapewniające komfort prowadzenia rozmowy telefonicznej

Poza praktycznym układem stanowisk ważna była także ergonomia. Pracownicy mają do dyspozycji wygodne biurka oraz krzesła, które mogą łatwo dopasować do swoich potrzeb.

Przestrzenie do spotkań

Zespół projektowy podkreślał wagę i znaczenie przestrzeni socjalnych i miejsc spotkań w całości projektu. Tworzenie więzi i wzajemne inspirowanie się do działania jest ważnym elementem kultury organizacyjnej BWI Group. Przytulne i komfortowe wnętrza sprzyjają integracji pracowników oraz budowaniu zgranego zespołu.

Z tego właśnie powodu poświęcono dużo uwagi przestrzeniom do spotkań, zarówno tych formalnych w salach konferencyjnych, jak i nieformalnych – w kuchniach i kantynach pracowniczych. „Efektem wspólnej pracy nad koncepcją wnętrz biura BWI Group było m.in. stworzenie 4 kuchni, każdej z oryginalnym motywem przewodnim zaczerpniętym z lokalnej tradycji i kultury. Pracownicy mogą zjeść obiad w kuchni inspirowanej tradycyjną karczmą, czy krakowską pierogarnią. Przestrzenie te pozwalają na chwilę oderwać się od codziennych obowiązków oraz zintegrować zespół. Takie chwile odpoczynku od pracy z pewnością pozytywnie wpływają na atmosferę i budowanie relacji między pracownikami.” – mówi Agnieszka Ząbroń, architekt kierująca projektem aranżacji wnętrz ze strony Nowego Stylu.

Także w salach konferencyjnych odnaleźć można regionalne nawiązania. Nazwy i grafiki umieszczone na ścianach inspirowane są obiektami historycznymi Krakowa i okolic, co ma na celu promować polską kulturę wśród zagranicznych gości.

BWI Centrum Techniczne, Balice; źródło: Nowy Styl
Budynek Centrum Technicznego; fot. BWI Group

Tagi: budynek biurowy budynek zrównoważony budynek ekologiczny

Budynki zrównoważone

Q22
Q22 biurowiec zlokalizowany w centrum Warszawy, od początku 2021 r. korzysta wyłącznie z energii...
Marzec 1, 2021
 14 chat -Hotel krajobrazowy w Breitenbach / fot.: Florent Michel @11h45
Położony w sercu chronionego obszaru Natura 2000, hotel został zaprojektowany tak, aby wpasować s...
Luty 24, 2021

Materiały budowlane

Okna w systemie MB-104 Passive ALUPROF
Nowoczesne okna aluminiowe są ciepłe i posiadają świetne parametry techniczne, czego przykładem j...
Styczeń 25, 2021
ALUPROF MB-SR60N – najnowszy system lekkich ścian fasadowych
Odpowiadając na zapytania i sugestie architektów, ALUPROF wprowadza do oferty nowy system fasad...
Listopad 4, 2020

Konkursy

Organizatorzy Łódź Design Festival czekają na zgłoszenia do najbliższej edycji must have. W tym roku szczególna uwaga poświęcona zostanie propozycjom produktów, które odpowiadają na istotne potrzeb...
Marzec 3, 2021
Student Architectural competition for a conceptual design of the STU campus solution Center of Innovation in Bratislava Transformation of the courtyard
Marzec 3, 2021