Wnętrza

Styczeń 9, 2013

Sala Wielka w Centrum Kultury ZAMEK w Poznaniu

Projekt i realizacja przebudowy wnętrz Zamku jest wynikiem konkursu  na opracowanie projektu modernizacji zamku, zorganizowanego w 2007 roku. Autorem zwycięskiej koncepcji jest poznańska pracownia Toya Design.
Projekt i realizacja przebudowy wnętrz Zamku jest wynikiem konkursu na opracowanie projektu modernizacji zamku, zorganizowanego w 2007 roku. Autorem zwycięskiej koncepcji jest poznańska pracownia Toya Design.

Projekt i realizacja przebudowy wnętrz Zamku jest wynikiem konkursu na opracowanie projektu modernizacji zamku, zorganizowanego w 2007 roku. Autorem zwycięskiej koncepcji jest poznańska pracownia Toya Design.

Pomysł na przebudowę zamku narodził się z potrzeby wyremontowania Sali Wielkiej. Charakterystyczne wnętrze, powstałe w latach 60. w miejscu dawnej Sali Tronowej, było dziełem poznańskiego architekta Romana Machowiaka. Otwarcie na nowo zaaranżowanych wnętrz odbyło się wnętrz 14. grudnia 2012 roku.

Najbardziej spektakularną zmianą jest otwarcie holu przed Salą Wielką na niebo nad Poznaniem, uzyskane dzięki stworzeniu przeszklonego dachu i rozbudowanie tej przestrzeni do rangi centralnego Atrium.

 

Centrum Kultury ZAMEK w Poznaniu; projekt wnętrz: Toya Design

 

Centrum Kultury ZAMEK w Poznaniu; projekt wnętrz: Toya Design

 

Centrum Kultury ZAMEK w Poznaniu; projekt wnętrz: Toya Design

 

Centrum Kultury ZAMEK w Poznaniu; projekt wnętrz: Toya Design

 

Idea projektu – opis autorski

Celem było stworzenie takiej przestrzeni, aby jej podmiotem stał się odbiorca. Aby osoba, która znajdzie się w tej przestrzeni odczuła, że jest ona specjalnie dla niej przygotowana. Funkcjonalna i otwarta.

Dotąd było inaczej – zamek onieśmielał labiryntem pomieszczeń i ogromem ciemnych sal. Centrum Kultury z tak ogromnym programem i apetytem na jeszcze bogatszą działalność dusiło się w ciężkim ciele neoromańskiej budowli. Stąd potrzeba odmiany – bezkompromisowej, odważnej i gruntownej.

Główną osią koncepcji stała się rozbudowa holu I piętra przed Salą Wielką do rangi centralnego ATRIUM, w którym ogniskują się wszystkie funkcje i zbiegają się drogi gości zamku. Otworzyliśmy hol dosłownie – likwidując nad nim strop i wprowadzając przeszklony dach, burząc klatkę schodową i dawne pomieszczenia baru.

ATRIUM powstało w części dawnego dziedzińca sali tronowej; tym samym miejsce to wróciło do pierwotnego układu architektonicznego. Otwarte na trzy kondygnacje staje się nowym, przyjaznym centrum, którego do tej pory nie było. To tu mieści się kawiarnia i księgarnia, to stąd prowadzą drogi do sali wystawienniczej, sal prób, kina i do Sali Wielkiej – miejsca najważniejszych wydarzeń.

ATRIUM staje się miejscem spotkań, w którym chce się być, razem.

ATRIUM staje się przestrzenią, w której atmosfera oczekiwania na wydarzenia, a także możliwość dyskusji po ich przeżyciu znajdują właściwe dla tych nich dopełnienie i oprawę.

Elipsoidalna antresola i rozpostarta nad nią kopuła przeszklonego dachu to architektoniczne koordynaty założenia projektowego. To one tworzą ramy tej przestrzeni. Całość prześwietlona dziennym światłem jest jasna, przyjazna, pozytywna.

Do ATRIUM prowadzą obszerne schody z holu głównego, w którym dominuje czerwona TUBA – punkt pierwszego powitania gości, centrum informacji i dowodzenia.

Całość założenia wieńczy – umieszczona pod dachem – Scena Nowa, powstała w przestrzeni strychu Sali Wielkiej.

Tak pomyślane funkcje „Zamku” dają uczestnikom zamkowych wydarzeń jasny przekaz i czytelną komunikację, a przez to poczucie wyłącznej i celowej organizacji tej przestrzeni, stworzonej właśnie dla nich. Widz – gość – wizytator czy rezydent nie czują się już zagubieni w czeluściach ogromnego budynku, tylko stają się świadkami – uczestnikami – kreatorami zdarzeń, które w zależności od swojego charakteru znajdują w strukturze zamku swoje miejsce – zaprogramowane i przygotowane specjalnie dla nich.

Surowy beton, grafitowo-szara kolorystyka ścian i elementów stalowych konstrukcji są doskonałym tłem dla wszelkich działań misyjnych „Zamku”. Neutralna posadzka z wielkich, bazaltowych płyt nie rozbija wizualnie wnętrz. Jedynymi kolorystycznymi akcentami są czerwone okładziny ścian TUBY i kawiarni oraz naturalne, palisandrowe płyciny drzwi wewnętrznych.

Użyte materiały nadają obiektowi charakter przestrzeni dedykowanej działaniom artystycznym, nie narzucają własnej stylistyki, tym samym zyskują wartość służebną wobec wypełniających program „Zamku” wydarzeń.

Tożsamość zamku zostaje zachowana w obrysie historycznego kształtu murów i układu przestrzennego, ale będąc oprawą dla współczesnej misji w pełni świadomie nie nawiązuje do neoromańskich pierwowzorów. To nie jest i w żadnej mierze nie ma być rekonstrukcja. To nowa forma stworzona dla nowych treści. Nowy duch w nowym ciele.

Tagi: architektura wnętrz

Komentarze

przykre miejsce

Dodano: Poniedziałek, 08 Kwiecień 2013, 21:56, Autor: Marian

Rzeczywiście "bezkompromisowo" potraktowano piękne, aczkolwiek wymagające odświeżenia wnętrza. To, co jest obecnie - przypomina galerię handlową, tylko bez handlu -jest jedynie restauracja. Księgarni już dawno nie ma. Hall wejściowy nie pomieści już większej wystawy, gdyż czerwony koszmar zagracił reprezentacyjne wejście (niepotrzebne pięterko czerwonego koszmaru straszy pustką) Świetlik niczego nie doświetla - zresztą jest widziany jedynie wieczorami, przez odwiedzających kino. Zamiana prawdziwego kamienia na materiały niskiej jakości jest żałosna.
Prawdopodobnie wszystko to kosztowało masę pieniędzy. Tylko po co? Co to ma wspólnego z kulturą?
Wygląda na to że autor artykułu rzeczywiście nie widział tego, o czym pisze...

wnętrze zamku - dlaczego to zrobiliście?

Dodano: Poniedziałek, 08 Kwiecień 2013, 20:57, Autor: margot

"....Surowy beton, grafitowo-szara kolorystyka ścian i elementów stalowych konstrukcji są doskonałym tłem dla wszelkich działań misyjnych „Zamku”. Neutralna posadzka z wielkich, bazaltowych płyt nie rozbija wizualnie wnętrz.".....Pojawia się zasadnicze pytanie:
Czy autor tego artykuły był w ogóle na miejscu i oglądał to wnętrze osobiście?
Można odnieść wrażenie, że skorzystał z otrzymanych materiałów promocyjnych od autorów projektu. Niestety w opisanym wnętrzu nie znajdziemy nawet drobnego fragmentu surowego betonu, ale znajdziemy tam tanią imitację ( trudno powiedzieć czego ) z gipsowych płyt z powtarzalnymi przecierkami niczym pieczątki, które pomalowano na szaro. Faktycznie beton również często jest szary i dzieci mogą nie odczuć różnicy, ale od projektantów można by wymagać odróżniania jakości materiałów. To samo dotyczy konstrukcji żelbetowej stropu i świetlika - wszystko zatynkowane na szaro - jakość bez komentarza.. "Bazaltowe" płyty mogły wyglądać ładnie w katalogu lub na palecie przed położeniem, niestety obecnie chłoną każdą plamę, dotyk ścierki osób sprzątających i i ślady na posadzce po przesuwanym koszu na śmieci, niczym stół zbierający ślady po kubkach z herbatą, a to dopiero parę miesięcy od otwarcia. Naprawdę trudno zrozumieć jak można było tak beztrosko usunąć istniejące okładziny kamienne, które nawet po 50 latach wyglądały klasycznie i elegancko...może wystarczyło by odświeżenie i konserwacja a nie likwidacja i dewastacja z zastosowaniem materiałów najniższej jakości. Polecam osobiste zwiedzenie zamku i przy okazji zwrócenie uwagi na jakość tzw. podłogi szklanej, która jest doskonałym przykładem jak nie należy tego robić. Ja po wizycie odczuwam smutek i depresję...mam nadzieję, że zapomnę i minie.

Domy jednorodzinne

Total area: 89 sq.m Location: Ukraine, Sumy Year: 2024 Modern and stylish guest house with a...
Lipiec 12, 2024
Projekt kameralnego osiedla 5 domów jednorodzinnych w Krakowie w sąsiedztwie Ojcowskiego Parku Na...
Marzec 20, 2024

Konkursy

Participants are invited to submit innovative adaptive-reuse projects focused on the “Youth Union Summer Retreat” building in Ohrid, working on the recovery of this modern heritage left unused for...
Lipiec 22, 2024
Throughout history, designers have employed drawings as a fundamental tool for the communication of ideas and visions. Drawings were used as a means of rendering abstract concepts and engaging the...
Lipiec 18, 2024

Materiały budowlane

Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024
Personalizacja i dostosowanie produktów do indywidualnych potrzeb, stają się kluczowymi elementa...
Lipiec 19, 2024

Polska Świat

Seddülbahir Fortress by KOOP Architects _ AOMTD (Arzu Ozsavasci Architecture) © Egemen Karakaya
Finałowa lista zawiera nowe ukończone budynki i projekty architektury krajobrazu, a także najbard...
Lipiec 22, 2024
Kamienica na Emilii Plater w Warszawie | projekt:pracownia loesch+partnerzy
Autorem projektu jest pracownia loesch+partnerzy. Konrad Loesch, będący partnerem pracowni znalaz...
Lipiec 15, 2024

Wzornictwo

Pierwsza nagroda w konkursie Roca One Day Design Challenge 2022: „SAFESPACE” – Dzianis Pilipuk
Zadaniem było zaprojektowanie innowacyjnych rozwiązań łazienkowych w ciągu kilku godzin, na podst...
Listopad 27, 2022
Instalacja artystyczna „Pisklę”, autor: Joanna Rajkowska
Nowoczesna instalacja artystyczna – dwumetrowe, akustyczne jajo drozda śpiewaka autorstwa artystk...
Maj 25, 2021