Polska i Świat

Październik 28, 2014

Budynek Archiwum w Dolnej Saksonii

Obiekt składa się ze skrzydła mieszczącego archiwum, budynku administracji i otwartej dla gości strefy publicznej z czytelnią; fot. Ulrich Hoppe
Obiekt składa się ze skrzydła mieszczącego archiwum, budynku administracji i otwartej dla gości strefy publicznej z czytelnią; fot. Ulrich Hoppe

Budynek mieszący Archiwum oraz Wspólny Rejestr Gruntów Dolnej Saksonii i Hamburga w Stade to przykład architektury ukształtowanej przez funkcję.

Wyzwaniem dla architektów z firmy pbr Planungsbüro Rohling AG było stworzenie nowoczesnego archiwum gwarantującego odpowiednie warunki do przechowywania dokumentów i oszczędność kosztów eksploatacji. Ważnym czynnikiem, determinującym projekt było także wkomponowanie archiwum w przemysłowe otoczenie.

 

Budynek podzielony został na dwie części: archiwalną oraz administracyjną, dostępną również dla odwiedzających. Oba sektory oddzielone są centralnym korytarzem prowadzącym do archiwum, który zaczyna się tuż przy wejściu. W trosce o kondycję przechowywanych dokumentów w części archiwalnej zastosowano masywną powłokę z cegieł, aby zminimalizować dostęp światła słonecznego. Natomiast w części administracyjnej przewidziano ażurową fasadę z dużymi przeszkleniami okiennymi. Okna wstęgowe z mocno zarysowanymi ramami w kolorze szarego aluminium stanowią wizualną kontynuację, a zarazem mocny kontrast dla ceglanego muru. Zastosowane tu transparentne fasady słupowo-ryglowe sprawiają, że osoby wchodzące do budynku już z daleka widzą hol główny z otwartą główną klatką schodową.

 

Obie części budynku zostały połączone centralnym korytarzem Fot. Ulrich Hoppe

 

Elegancka kompozycja cegły, szarego aluminium i szkła; fot. Ulrich Hoppe

 

 

Sercem nowego gmachu jest pięciopiętrowe skrzydło mieszczące półki o łącznej długości 50 km. Ta część obiektu jest łatwo dostępna dla pracowników administracyjnych dzięki centralnej arterii, łączącej odległe punkty. Na poziomie parteru zlokalizowano czytelnię otwierającą się na bujną zieleń ogrodu umiejscowionego w bocznej części kompleksu. Dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń czytający mogą korzystać z naturalnego światła promieni słonecznych. Dźwiękoszczelne ściany działowe pozwalają odwiedzającym na studiowanie dokumentów w ciszy i spokoju.

 

Na parterze zastosowano fasadę słupowo-ryglową z aluminiowymi oknami blokowymi i drzwiami marki Schüco; fot. Ulrich Hoppe

Tagi: budynki

Domy jednorodzinne

Koncepcja projektu powstała w zasadzie poprzez zderzenie potrzeb klienta z uwarunkowaniami działk...
Październik 17, 2021
Koncepcja projektu powstała w zasadzie poprzez zderzenie potrzeb klienta z uwarunkowaniami działk...
Październik 17, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

Poradnik zawierający najważniejsze informacje na temat projektowania przestrzeni na poddaszu. Po...
Październik 25, 2021
Poradnik zawierający najważniejsze informacje na temat projektowania przestrzeni na poddaszu. Po...
Październik 25, 2021

Konkursy

The UIA, in partnership with UN-Habitat, today launches the UIA 2030 Award to promote the work of architects contributing to delivery of the UN 2030 Agenda for Sustainable Development together with...
Październik 26, 2021
Endorsed by the International Union of Architects (UIA), these Awards seek proposals that exhibit original interpretations of Turkish architect Turgut Cansever's design principles. These principles...
Październik 25, 2021