I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną wielorodzinnego budynku mieszkalno-usługowego z zagospodarowaniem terenu oraz parkingu wielopoziomowego w Gliwicach. Autor: Szumielewicz, Sobczyk, Ciechan – Architekci

Polska i Świat

Czerwiec 6, 2012

Budynek mieszklany w Gliwicach

Projekt zajął I miejsce w konkursie na koncepcję architektoniczno-urbanistyczną wielorodzinnego budynku mieszkalno-usługowego z zagospodarowaniem terenu oraz parkingu wielopoziomowego w Gliwicach.

Autorem projektu jest pracownia Szumielewicz, Sobczyk, Ciechan – Architekci.

Lokalizacja projektowanych budynków w ścisłym centrum Gliwic, w otoczeniu zwartej zabudowy śródmiejskiej o wysokiej intensywności była jednym z głównych czynników rzutujących na przyjęte rozwiązania projektowe. Drugim istotnym elementem są zapisy planu miejscowego i wytyczne organizatora konkursu.

Zobacz także:

Fragmenty opisu autorskiego

W wyniku przeprowadzonych analiz za priorytet przyjęto maksymalne wykorzystanie terenu Inwestycji oraz wpasowanie się w istniejącą tkankę miejską poprzez nawiązanie wysokością, podziałami elewacji i materiałami wykończeniowymi. Duży nacisk położono też na aspekt praktyczny, dążąc do racjonalizacji kosztów inwestycji oraz wysokich walorów użytkowych
i eksploatacyjnych.

I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

Zadanie 1 - Wielorodzinny budynek mieszkalno-usługowy.

Bryła budynku

Kompozycję przestrzenną budynku tworzą dwa przeciwstawne elementy: lekki przeszklony parter i masywny blok górnych kondygnacji. Bryła obu elementów wynika z nieregularnego kształtu działki.

Dolna cześć wypełnia cały obszar inwestycji z wyłączeniem części objętej strefą ochronna kolektora sanitarnego. Górna część bryły wysuwa się wspornikowo ponad kolektorem sanitarnym w kierunku ulicy Mikołowskiej, tworząc podcień długości całej elewacji. Od południa zaś górna część bryły cofa się od granicy tworząc kameralny dziedziniec dostępny z poziomu piętra. Płaska ściana zewnętrzna budynku od strony ulicy Jana Pawła II z subtelnym podcieniem wejściowym, poprzez mocny narożnik przechodzi w rzeźbioną loggiami elewację od strony ulicy Mikołowskiej dodatkowo podkreśloną podcieniem formując zamkniętą kompozycję bryły.

Projektowany budynek swoją wysokością, rysunkiem podziałów poziomych i pionowych oraz zastosowanych materiałów wykończeniowych nawiązuje do sąsiadującej zabudowy.

I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci
I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

Układ funkcjonalny

Budynek mieszkalno-usługowy ma wysokość sześciu kondygnacji nadziemnych i jest częściowo podpiwniczony. W piwnicy zlokalizowane są pomieszczenia techniczne, komórki lokatorskie oraz suszarnia. Na parterze znajdują się 4 lokale usługowe wraz zapleczami socjalno-magazynowymi, wózkownia, pomieszczenie porządkowe z zapleczem sanitarnym oraz pomieszczenie do gromadzenia odpadów stałych (śmietnik). (...) Łącznie w całym budynku mieści się 25 lokali mieszkalnych w tym 17 dwupokojowych i 8 trzypokojowych. Wszystkie mieszkania maja wydzielone jasne kuchnie zlokalizowane przy dużym pokoju, z możliwością połączenia kuchni z salonem oraz otwarcia ich na przedpokój. Wszystkie mieszkania mają co najmniej jeden balkon lub loggię.

Zadanie 2 - Parking wielopoziomowy z częścią usługową.

Bryła budynku

Kompozycję przestrzenna budynku tworzą dwa przeciwstawne elementy: lekki przeszklony parter
i masywny blok górnych kondygnacji, ramowany przeszklonymi klatkami schodowymi. Od strony ulicy Dunikowskiego i Mikołowskiej górna część bryły wysuwa się wspornikowo, tworząc podcień handlowy wzdłuż obu pierzei.

Wysokość budynku, zastosowane podziały bryły, pionowy rysunek otworów wentylacyjnych oraz okładzina elewacyjna projektowanego parkingu nawiązują do istniejącej zabudowy oraz projektowanego budynku mieszkalnego.

I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci
I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

O pracowni

Szumielewicz, Sobczyk, Ciechan - Architekci Spółka Partnerska działa od 2003 roku. Skupia projektantów z kilkunastoletnim doświadczeniem. Pracownia projektuje obiekty usługowe, zespoły urbanistyczne, budynki mieszkalne, wnętrza, jnne elementy architektoniczne oraz formy użytkowe.

Plansze konkursowe

Plansza 1 / I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci
Plansza 2 / I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci
Plansza 4 / I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci
Plansza 5 / I miejsce w konkursie na koncepcję budynku mieszkalno-usługowego z parkingiem wielopoziomowym w Gliwicach. Autor projektu: SSC Architekci

Źródło: www.sscarchitekci.pl

Tagi: architektura urbanistyka domy mieszkalne konkurs architektoniczny

Komentarze

G

Dodano: Niedziela, 12 Sierpień 2012, 23:38, Autor: Z Gliwic

Jestem z Gliwc i zgadzam się że to GNIOT, i słusznie, że nam współczujecie. Najlepsze projekty zostały w tyle. To będzie jedno wielkie G.... na mapie Gliwic.

smutne

Dodano: Piątek, 08 Czerwiec 2012, 11:48, Autor: architekt

Szkoda, ze po raz kolejny z jakością architektury wygrywa jej cena. Gratulujemy wyboru kolejnego GNIOTA. A tyle dobrych projektówy było...

smuta

Dodano: Czwartek, 07 Czerwiec 2012, 17:26, Autor: WODZIREJ

SZKODA GLIWIC , TO SĄ KOSZARY.

Domy jednorodzinne

Realizowany projekt domu pod Warszawą skupia się na malowniczym otoczeniu, które stanowi najwięks...
Lipiec 25, 2019
Projekt futurystyczny i minimalistyczny rezydencji z basenem na Śląsku.
Lipiec 13, 2019

Wasze realizacje

Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019
Miło nam, iż Inwestor będący pod wrażeniem zrealizowanego już przez naszą pracownię projektu domu...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019
H+H Silikaty - A - produkty o podwyższonej izolacji akustycznej
A Produkty o podwyższonej izolacji akustycznej.H+H Silikaty A to wyroby wapienno-piaskowe stosowa...
Kwiecień 2, 2019

Konkursy

Coláiste Ailígh, Letterkenny (Ireland) Medal Winner 2017 - McGarry Ní Éanaigh Architects, Ireland Photo Credit Richard Hatch
Organised by the UIA Architecture for All Work Programme, the Friendly and Inclusive Spaces Awards were established to promote inspiring buildings and sites that have created socially sustainable e...
Lipiec 30, 2019
Zamawiający oczekuje twórczego i innowacyjnego podejścia do rozwiązań przestrzenno-funkcjonalno-użytkowych obszaru objętego konkursem w ramach stworzenia przyjaznej miejskiej przestrzeni o różnorod...
Lipiec 30, 2019