Centrum Nauki i Edukacji Muzycznej, źródło: Konior Studio

Polska i Świat

Kwiecień 14, 2008

Centrum Nauki i Edukacji Muzycznej w Katowicach

Centrum Nauki i Edukacji Muzycznej w Katowicach znalazło się w gronie 40 najlepszych ceglanych budynków świata.

Konior Studio i Barysz Konior Architekci otrzymali również za Symfonię Grand Prix konkursu Architektura Roku Województwa Śląskiego. Rozbudowa Akademii Muzycznej otrzymała też nagrodę Marszałka Województwa Śląskiego za Najlepszą Przestrzeń Publiczną – w kategorii Modernizacja.

Całość kampusu Akademii Muzycznej zlokalizowana jest na hektarowej działce w ścisłym centrum Katowic. Projektowany obiekt stanowi rozbudowę istniejącego, zabytkowego budynku głównego Akademii, kreując kontynuację pierzei ulicy Damrota. Obiekt mieści salę koncertową z zapleczem i bibliotekę z pomieszczeniami administracyjnymi. W kondygnacji podziemnej rozbudowywanej części przewidziano garaż oraz pomieszczenia techniczne.

Perspektywa

Projektowany obiekt został połączony z budynkiem głównym poprzez przeszklone atrium.

W celu pełnego, funkcjonalnego scalenia istniejących budynków Akademii z projektowanymi, projektowany obiekt łączy zarówno budynek główny jak również budynek Rektoratu z pomieszczeniami administracyjnymi, za pomocą przeszklonego łącznika na poziomie pierwszego piętra oraz budynku Wydziału Instrumentalnego, poprzez korytarz na poziomie piwnic.

Dzidziniec

Projekt uzyskał I nagrodę w ogólnopolskim konkursie realizacyjnym.

Najważniejszym zadaniem postawionym w konkursie było rozwiązanie dające najlepszą akustykę sali koncertowej.

Propozycją, która zdobyła uznanie jurorów był projekt sali koncertowej „dwuprzestrzennej” tzn. przestrzeń widowni i estrady otoczono przestrzenią wybrzmiewania, z możliwością łączenia tych przestrzeni ruchomymi drzwiami. Pozwoli to na zróżnicowanie warunków pogłosowych we wnętrzu w zależności od rodzaju wykonywanej muzyki.

Projektowany obiekt złożony z dwóch brył odpowiadających części biblioteczno-administracyjnej i sali koncertowej jest twórczą kontynuacją głównego, zabytkowego budynku akademii. Dzięki takiej koncepcji powstaną dwie przestrzenie:

- otwarta, tworząca dziedziniec wokół rektoratu

- zamknięta, przeszklona, wewnątrz atrium znajduje się foyer i ogród.

Akademia Muzyczna w docelowym kształcie łączy w jedną całość programową i przestrzenną wszystkie funkcje i tworzy nowy fragment miasta w postaci zwartego układu urbanistycznego.

Widok z ulicy

Dane techniczne:

 

 

Autorzy:KONIOR STUDIO, BARYSZ KONIOR ARCHITEKCI s.p
architekci Tomasz M. Konior, A. Krzysztof Barysz.
Współpraca autorska Andrzej Witkowski.
Współpraca:architekci Aleksander Nowacki, Ewa Nowacka, Joanna Korczyńska, Marek Koryczan, Maciej Strączek, Wojciech Czapnik, Grzegorz Kasza, Danuta Pękała
Konstrukcja: firma inżynierska Statyk.. Grzegorz Komraus
Generalny wykonawca: Budimex Dromex S.A.
Inwestor: Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach
Powierzchnia terenu: 10 260 m2
Powierzchnia zabudowy: 2 444m2
Powierzchnia użytkowa: 14 119m2 w tym pow. nowoprojektowana 7 339.21 m2
Powierzchnia całkowita: 20 455m2 w tym pow. nowoprojektowana 9,745m2
Kubatura: 50 040m3
Projekt: 2003-2006
Realizacja: 2005-2007

Widok z ulicy

Perspektywa

Widok z ulicy

Widok z ulicy

Dzidziniec wewnętrzny

Detal - cegła

Źródło: Konior Studio

Tagi: Tomasz Konior architektura architekt

Komentarze

Cegła

Dodano: Niedziela, 20 Lipiec 2008, 12:52, Autor: rycho

Nieprawdopodobnie proste w formie a zarazem świetne, doskonały pomysł z wypuszczaniem co jakiś czas cegły z lica ściany. Bardzo fajny motyw zaczerpnięty z organów - doświetlenie fasady długimi wąskimi oknami.

Domy jednorodzinne

DZIAŁKA / LOKALIZACJA BUDYNKU Działka zlokalizowana w Mikołowie, u podnóża góry pokrytej gęstym...
Listopad 16, 2019
dzienna wizualizacja 3d budynku mieszkalnego
Wizualizacja 3d budynku mieszkalnego, wielorodzinnego, prezentująca stan obiektu po planowanej pr...
Listopad 13, 2019

Wasze realizacje

Dom usytuowany na południowym zboczu gór izerskich nad miejscowością Wojcieszyce w Kotlinie Jelen...
Październik 7, 2019
Glass House Architekt Seweryn Nogalski Beton House
Kaskadowo spływająca kubatura, choć pełna surowego betonu, daje wrażanie lekkości. Charakterystyc...
Lipiec 13, 2019

Materiały budowlane

W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Wrzesień 6, 2019
W odpowiedzi na rosnące oczekiwania architektów i inwestorów, którzy poszukują do swoich projektó...
Lipiec 16, 2019

Konkursy

For this architecture competition, participants are tasked with creating sustainable designs for lodges that can be replicated throughout the protected areas of Abu Dhabi.
Listopad 19, 2019
„Przestrzeń wspólna jest wartością. Nagroda NIAiU” to konkurs na najlepsze prace magisterskie i dyplomy projektowe, obronione w latach 2017/18 i 2018/19. Celem konkursu jest nie tylko promocja najc...
Listopad 19, 2019