Polska i Świat

Czerwiec 30, 2010

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie - LNA Ligenza Nagórski Architekci
Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie - LNA Ligenza Nagórski Architekci

Projekt został nagrodzony w 7. edycji konkursu WORLD ARCHITECTURE COMMUNITY AWARD „20+10+X”.

Obiekt został zaprojektowany na terenie nieistniejącego już XVIII wiecznego założenia parkowego, w Dolinie Radości., przy ul. Bytowskiej w Gdańsku Oliwie. Aby harmonijnie wpisać się w otoczenie, tej niezwyle urokliwej części gdańskiej Oliwy zdecydowana większość kubatury obiektu została schowana pod ziemię, a przekrycie obiektu zaprojektowano w postaci 'dachu zielonego' by wizualnie zminimalizować jego wpływ na otoczenie.

Funkcja

Budynek funkcjonalnie podzielony jest na dwie części. Część rozrywkowa to sala balowa z zapleczem sanitarnym, natomiast na część rekreacyjono-sportową składa się SPA, korty do squasha, sale fitness oraz siłownie. Całość założenia integruje kuchnia z zapleczem. Budynek został wkomponowany w nowo projektowany współczesny park, którego centralną częścią jest dziedziniec znajdujący się pomiędzy dwoma skrzydłami obiektu.

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie - LNA Ligenza Nagórski Architekci

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie - LNA Ligenza Nagórski Architekci

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie - LNA Ligenza Nagórski Architekci

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie - LNA Ligenza Nagórski Architekci

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie - LNA Ligenza Nagórski Architekci

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie; LNA Ligenza Nagórski Architekci

Centrum Rekreacyjno-Sportowe w Gdańsku Oliwie - LNA Ligenza Nagórski Architekci

Informacje techniczne

  • LNA Ligenza Nagórski Architekci-
  • Zespół: Zbigniew Ligenza, Maciej Nagórski
  • Pow. użytkowa: 5490 m kw.
  • Konstrukcja: monolityczna żelbetowa/drewno klejone
  • Powierzchnia działki: 3135 m kw.

Informacje o pracowni
LNA Ligenza Nagórski Architekci - trójmiejska pracownia architektoniczna powstała na bazie wieloletnich doświadczeń zagranicznych i krajowych jej założycieli Zbigniewa Ligenzy i Macieja Nagórskiego. Podstawową ambicją projektantów LNA jest tworzenie wartościowej architektury, ze szczególnym naciskiem na kontekst miejsca i poszanowanie środowiska naturalnego.

Kluczowe projekty

  • Projekt hali tenisowej/squasha 2010
  • Projekt terminala promowego w Bahrajnie 2010
  • Projekt centrum konferencyjno-rekreacyjnego w Gdańsku 2009
  • Projekt wioski żeglarskiej w Gdańsku 2009
  • Projekt rozbudowy mola i budowy mariny w Gdańsku Brzeźnie 2009
  • Projekt pawilonu ogrodowego W Gdańsku 2009
  • Projekt hali tenisowej w Gdańsku Oliwie 2008
  • Projekt centrum rekreacyjno-sportowego w Gdańsku Oliwie 2008
  • Projekt modernizacji dworu i oficyn dworskich w Gdańsku Oliwie 2008
  • Projekt restauracji w Gdańsku Brzeźnie 2008

www.lna.com.pl

-------------

20 +10 + X Awards to międzynarodowa nagroda architektoniczna przyznawana online, która osiągnęła już status prestiżowej. Nagrody przyznawane są przez jury, składające się z nadzwyczajnych członków honorowych.
Program przyznawania nagród powtarza w 3-miesięcznych cyklach i zawiera także obszerny międzynarodowy program publikacji wyników we współpracy z czasopismami architektonicznymi we wszystkich krajach.
Na każdy cykla zgłaszanych jest około 1100 projektów, z których wyłanianych jest około 20 projektów zwycięskich.

W 7. cyklu 20 +10 + X Awards, wśród dwudziestu nagrodzonych prac znalazł się DOM WE WROCŁAWIU zaprojektowany przez wrocławską pracownię S3NS oraz Centrum rekreacyjno-sportowe w Gdańsku Oliwie zaprojektowane przez pracownię LIGENZA NAGÓRSKI ARCHITEKCI .

Tagi: Centrum Rekreacyjno-Sportowe SPA architektura projekt Gdańsk

Komentarze

ja tez jestem za

Dodano: Czwartek, 29 Lipiec 2010, 15:36, Autor: gosc

rowniez pochwalam.

SPA

Dodano: Sobota, 03 Lipiec 2010, 11:03, Autor: Marcin

Bardzo ciekawy projekt i bobry sposób myślenia. NIe wiem tylko czy stropodach zielony nie za cieńki wyszedł ale nawet jakby pogrubić to i tak pięknie jest:)

Domy jednorodzinne

Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021
Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021

Wasze realizacje

Trzy kąty w jedmym mieszkaniu. Półki na książki i ścianka telewizyjna w salonie.
Kwiecień 18, 2022
Odbudowa historycznej altany powstałej na początku XX wieku z inicjatywy łódzkiego fabrykanta, Ed...
Kwiecień 6, 2022

Materiały budowlane

Wyprodukuj, zużyj i… wykorzystaj ponownie! Zgodnie z zasadą gospodarki o obiegu zamkniętym (GOZ)...
Marzec 7, 2022
             Świetlik dachowy to nowy produkt firmy VELUX w s...
Grudzień 13, 2021

Konkursy

The monumental structure of the Silos, located in Buenos Aires on the Eastern side of Puerto Madero, is one of the few port constructions that persist in the neighbourhood and the only one that has...
Kwiecień 28, 2022
This competition encourages designers to review and redesign these promising abandoned sites through a regenerative lens. The proposed design should consider the speed of changes and development th...
Kwiecień 25, 2022