Polska i Świat

Styczeń 10, 2011

Kampus reintegracji studentów

Studenckie Centrum Uniwersytetu Stanowego w Cleveland - elewacja południowa, autor projektu: Gwathmey Siegel & Associates Architects
Studenckie Centrum Uniwersytetu Stanowego w Cleveland - elewacja południowa, autor projektu: Gwathmey Siegel & Associates Architects

Przebudowa kampusu uniwersyteckiego ma nadać obszarowi wyraźnego miejskiego charakteru. Obszar ten wychodzi bezpośrednio na deptak i główną arterię handlową.

Studenckie Centrum Uniwersytetu Stanowego w Cleveland (CSU)

Nowe infrastruktura pomyślana jest głównie jako obszar zaspakajania potrzeb studentów: jadłodajnie i usługi gastronomiczne, handel detaliczny, sale konferencyjne i sale spotkać spotkań; to wszystko ma ułatwiać życie socjalne uniwersytetu.

Z biegiem czasu nowe centrum spowoduje stopniową przemianę sąsiadującego otoczenia miejskiego, wzbogacając jego estetykę. Goście odwiedzający ten nowy obszar witani są zielonymi trawnikami i szerokimi chodnikami, zachęcającymi do spaceru nie tylko zdrowych ale również niepełnosprawnych.

Studenckie Centrum Uniwersytetu Stanowego w Cleveland - elewacja południowo-wschodnia, autor projektu: Gwathmey Siegel & Associates Architects
Studenckie Centrum Uniwersytetu Stanowego w Cleveland - wejście główne, autor projektu: Gwathmey Siegel & Associates Architects

Funkcja obiektu

Wszystkie funkcje usługowe umieszczone zostały w budynku otaczającym plac. Znaleźć tam można księgarnie, jadłodajnie, miejsca wypoczynkowe, kawiarenki internetowe, biura dla obsługi działalności studenckiej i przestrzenie dla organizowania konferencji lub spotkań. Całość mieści się na trzech poziomach budynku otaczającego centralne atrium. Główne wejście, poprzez otwarte struktury komunikacyjne prowadzi bezpośrednio do strefy aktywności handlowej i socjalnej. Łączy się ona z resztą campusu oraz z głównym placem za pomocą mostków dla pieszych. Poniżej i w tyle zlokalizowano parking.

Studenckie Centrum Uniwersytetu Stanowego w Cleveland - główne atrium, autor projektu: Gwathmey Siegel & Associates Architects
Studenckie Centrum Uniwersytetu Stanowego w Cleveland - południowe atrium, autor projektu: Gwathmey Siegel & Associates Architects
Studenckie Centrum Uniwersytetu Stanowego w Cleveland - rzut - poziom I; autor projektu: Gwathmey Siegel & Associates Architects

Materiały wykończeniowe

Prosta i dosyć oszczędna paleta materiałów harmonizuje z miejskim otoczeniem i dostosowana jest funkcji budynku. Centralna część kompleksu, zawierająca atrium i komunikująca się bezpośrednio z ulicą wykończona jest granitem. Boczne ściany i okna wykończone są cegłą i aluminium. Strzeliste mosty łączące Centrum z sąsiadującymi akademikami nadają kompleksowi dynamizmu.

Otwarcie Centrum studenckiego CSU zbiegło się z ukończeniem Projektu Generalnego Zagospodarowania Regionalnego Korytarza Tranzytowego Euclid . Projekt ten przewiduje lokalizacje stacji kolejowej naprzeciw nowego wejścia na plac. Spowoduje to powiązanie Centrum z infrastrukturą miejską rewitalizowanego śródmieścia Cleveland.

Autorzy projektu

  • Gwathmey Siegel & Associates Architects
  • Braun & Steidl Architects

Inwestor:

  • Cleveland State University - założony w 1964 roku jest publiczną instytucją badawczą zapewniającą dynamiczną bazę edukacyjną.
Studenckie Centrum Uniwersytetu Stanowego w Cleveland - sytuacja, autor projektu: Gwathmey Siegel & Associates Architects

Autorzy:
tłum.: A. Paluchowski

Tagi: kampus studencki architektura USA

Komentarze

tragedia

Dodano: Środa, 26 Styczeń 2011, 14:17, Autor: gosc

tragiczny ten budynek. Jak by był zaprojektowany ze 30 lat temu

Domy jednorodzinne

Projekt domu jednorodzinnego Parterowego PióroArchitekci-18. Ilość pokoi (w tym salon) : 5. Il...
Grudzień 29, 2021
Przykładowe rzuty 3d mieszkania jakie wykonujemy dla deweloperów i inwestorów nieruchomości. Dwu-...
Październik 27, 2021

Wasze realizacje

Żywica epoxydowa / jesion / diody LED
Kontrowersyjna realizacja schodów przez umieszczenie ich w pomieszczeniu o mnogości wzorów, tekst...
Czerwiec 24, 2021
Półki na książki stworzonene wymiar i wg indywidualnego projektu.
Czerwiec 12, 2021

Materiały budowlane

             Świetlik dachowy to nowy produkt firmy VELUX w s...
Grudzień 13, 2021
Przedszkole w Kiełczowie
Wielkoformatowe płyty z możliwością niemal dowolnego nadruku stanowią doskonałe rozwiązanie dla f...
Listopad 15, 2021

Konkursy

The International Union of Architects (UIA) and Rehabilitation International (RI) are jointly inviting submissions for a twenty-first century symbol of accessibility to represent their core values...
Styczeń 18, 2022
We invite you to design a small scaled HOME for 2 working individuals of any age group optimized for spatialeciency to fulfill all the needs of its users.
Styczeń 10, 2022